Företag i fokus:

12 nya kameror monteras mellan Nykvarn och Södertälje

Kamera

Pressbild: Eva Åström/VTI

Nu ska hastigheten sänkas mellan Nykvarn och Södertälje. Totalt ska 12 trafiksäkerhetskameror monteras, vilka är utrustade med både kamera och radar samt är direktkopplade till Polisen.

Under den kommande veckan och nästa kommer den första av tolv planerade trafiksäkerhetskameror att installeras längs väg 576, som sträcker sig mellan Nygårds hagar i Nykvarn och Södertälje.

Trafikverket och Polisen har gemensamt beslutat att öka antalet trafiksäkerhetskameror på vägarna där höga hastigheter och risk för allvarliga olyckor är särskilt påtagliga.

Dessa kameror kommer vara synligt placerade och hastighetsbegränsningarna vara tydligt skyltade vid kamerornas positioner, med syftet att främja trafiksäkerheten och minska hastighetsöverträdelser. Endast de som överskrider hastighetsgränserna kommer att fotograferas och registreras.

– Vi sätter upp trafiksäkerhetskameror eftersom de bidrar till sänkt hastighet vilket räddar liv, säger trafiksäkerhetsstrateg Anna-Sofia Welander på Trafikverket.

Längs väg 576. Bild: Trafikverket

Denna åtgärd är en del av en större satsning för att minska allvarliga trafikolyckor på vägarna. I nuläget finns cirka 2 400 trafiksäkerhetskameror längs de statliga vägarna i Sverige, och de räddar cirka 20 liv årligen samt förhindrar allvarliga skador för över 70 personer per år.

Kamerorna kommer att vara i drift dygnet runt, året om, och kommer att komplettera polisens övriga trafiksäkerhetsåtgärder. Det finns även planer på att installera ytterligare kameror på fler platser där det behövs, med målet att öka trafiksäkerheten.

– Hastigheten är helt avgörande för hur svårt människor skadas i en trafikolycka. Om alla förare i hela Sverige höll hastighetsgränserna skulle 50 liv räddas varje år, avslutar Welander.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 oktober 2023 02:00
Senast uppdaterad: 13 oktober 2023 17:00

Populära evenemanget återvänder till stadskärnan

Södertälje

Foto: Alexander Isa

Det var fem år sedan evenmanget annaordades i staden. Nu väcker Södertälje kommun nytt liv i Medborgardagen med ett späckat schema av aktiviteter och demokratiska samtal.

För första gången sedan 2019 återupplivas Medborgardagen i Södertälje den 25 maj, med en inbjudan till alla stadens invånare att delta i en dag fylld av samhällsengagemang och kulturella evenemang. Efter ett flerårigt uppehåll ser kommunen fram emot att stärka banden mellan medborgarna och de som formar stadens framtid – från tjänstepersoner till politiker och räddningstjänst.

(Annonslänk)

Årets Medborgardag står under temat demokrati, vilket är särskilt relevant i ljuset av det stundande valet till Europaparlamentet. Evenemanget kommer att äga rum vid flera centrala platser i Södertälje, däribland Stadshuset och Stadsparken, där deltagare kan förtidsrösta, delta i dialoger om EU-politik och utforska konstutställningar.

Vidare erbjuder dagen en mångfald av aktiviteter – från interaktiva föreläsningar och prova-på-aktiviteter till underhållning och möten med lokala föreningar och organisationer. Dessa inslag syftar till att öka invånarnas förståelse för kommunens arbete och främja ett aktivt medborgarskap.

Planerna för dagen är i full gång, och arrangörerna ser fram emot att välkomna alla mellan kl. 12.00 och 16.00 lördagen den 25 maj.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2024 20:30
Senast uppdaterad: 7 maj 2024 19:13

Stor polisnärvaro vid Södertälje sjukhus

Polis

Foto: Alexander Isa

Vid 18-tiden på tisdagen observerades flera poliser i full utrustning utanför Södertälje sjukhus, vilket ledde till oro och frågor från allmänheten.

Många nyfikna och bekymrade Södertäljebor kontaktade Telgenytt, och skickade in bilder för att få reda på vad som pågick.

Telgenytt kan nu bekräfta att polisinsatsen endast rörde sig om övning.

Polisen på plats för övning.
Foto: Alexander Isa

– Det är många som undrat, men det är bara en övning. Det är därför jag ställt fram skylten, säger en representant från sjukhuset till Telgenytt, som berättar att den tidigare inte var lika synlig.

Vid 19-tiden befann sig polisen fortfarande på platsen. Exakta detaljer kring övningens natur har inte offentliggjorts, eftersom polisen har valt att inte dela specifik information om övningens syfte eller innehåll.

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2024 19:13
Senast uppdaterad: 7 maj 2024 19:13

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors