Företag i fokus:

Annons

Nykvarns episka comeback i derbyt när ”Robocop” var tillbaka

Markus-Jonsson

Markus Jonsson firar sitt tredje mål vilket innebar en kvittering mot AIK i slutminuten. RG Foto-Media

Publikantalet nådde 1023 åskådare, som fick bevittna en intensiv match mellan två lag som verkligen bjöd på dramatik.

Redan i de inledande minuterna, när lagen brukar känna av varandra, skapades chanser direkt, precis som förväntat. AIK, som i tidigare matcher sökt långa bollar in framför mål till Andreas Stefansson, Markus Eriksson och Liam Åström, hade snabbt en möjlighet att ta ledningen. Dock stod Lucas Orrmo i Nykvarnsmålet stadigt och höll emot.

AIK, som var nära att bryta målnollan i matchen, får i stället se när Oscar Fondelius avlossar ett skott från halvplan som letar sig in bakom AIK:s målvakt Christian Eddeborn. Hemmalaget var påkopplade från matchstart, och det var ett helt annat Nykvarn som tog initiativet tidigt i matchen. AIK:s offensiva kvaliteter fick utdelningen några minuter senare när Sebastian Thorberg drog på sig en två minuters utvisning för slag.

Nykvarn, som haft det svårt i boxplay, såg den negativa trenden fortsätta när AIK kvitterade genom Liam Åström, assisterad av Sam Madani, som levererade en fantastisk diagonalpassning till Åström.

Liam Åström i AIK stod för flest poäng med sina imponerande 3 mål och 1 assist. Foto: Per Wiklund

AIK fortsatte att trycka på genom att skicka in bollar framför målet, och det gav till slut resultat när de utökade ledningen till 1–2 genom Oskar Hagberg, assisterad av Jesper Andersson från backposition. Bara minuten senare fick Nykvarn ett skott på mål som Eddeborn klarade, och i den efterföljande omställningen hittade förra årets skyttekung Sam Madani över till Liam Åström, som ostoppbart placerade in bollen bakom Orrmo för att göra det 1–3.

Det skulle åter vara en sådan match där Nykvarns misstag skulle straffa sig rejält. Med något mer än två minuter kvar av den första perioden hamnar AIK:s Oskar Hagberg i utvisningsbåset.

Nykvarn tar vara på läget när hemvändaren Markus Jonsson, som styr powerplay, skjuter på egen hand och reducerar till 2–3 med assist från Jesper Lindström. Viktigt för matchen och för laget som gör sitt första powerplaymål i SSL.

Filip Ceder stod är en publikfavorit som gick från klarhet till klarhet under matchens gång. Foto: Per Wiklund

En spelare i Nykvarn som hemmapubliken har fått se stå vid sidan av planen den senaste säsongen är Filip Ceder, som såg ut att ha längtat att få komma in i hetluften.

Ceder tar sig från klarhet till klarhet och agerar på ett imponerande sätt. I Nykvarns mest utmanande ögonblick skapar Ceder chanser för sin formation och utmanar verkligen AIK:s försvar. Det är även just Ceder som kvitterar matchen efter att Niklas Ohlström hittar en ”macka” till Ceder som slår elegant in bollen på volley upp i nättaket bakom Eddeborn. Ett mål som säkerligen kommer att vara en kandidat för säsongens snyggaste när säsongen summeras.

Första femman med Hernegran, Åström, Madani tystade kritikerna i en match där målproduktionen tillslut kom igång för formationen. Foto: Per Wiklund

AIK:s första femma gjorde tydligt för kritikerna att målproduktionen inte längre var något bekymmer. Först satte man 3–4 genom Sam Madani efter en frislagsvariant med assist från Liam Åström. Därefter ökade man till 3–5 efter en snabb omställning där Helmer Hernegran elegant placerade bollen bakom Orrmo. Den isländske landslagsspelaren Andreas Stefansson ville inte vara sämre och pangade in 3–6 med assist från Simon Jirebeck.

Den andra perioden blev en prövning för Nykvarn, som skapade flera chanser för en reducering. Men bortalagets Christian Eddeborn stod för fantastiska räddningar. AIK visade sin effektivitet under den andra perioden samtidigt som Nykvarn kämpade med att få spelet att fungera och hade svårt att etablera sig i matchen.

AIK, som tidigare haft utmaningar med det defensiva arbetet, levererade en imponerande prestation genom att hålla Nykvarn utanför ”boxen” och täcka många skott. Tränaren Magnus ”Binge” Jäderlund kunde nog känna sig nöjd med spelet över lag efter den andra perioden som AIK vinner.

När den tredje perioden började var det en hemmapublik som helst ville glömma den andra perioden (bortsett från Ceders mål) och se ett Nykvarn som verkligen skulle gå för det. Nykvarn pressade högre upp på banan och försökte hitta nya sätt att störa AIK, men detta resulterade i en straff för AIK. Axel Larsson försökte bryta sig in mot Orrmo men fick ett slag i samband med skottögonblicket.

Lucas Orrmo visade hemmapubliken sin fina form när han stod för en enastående straffräddning och matchprestation. Foto: RG Foto-Media.

Orrmo mot Hernegran
Hernegran, en straffspecialist som tidigare har lagt AIK:s samtliga straffar, steg fram mot Orrmo.
Orrmo visade tidigt att han själv kan vara lika offensiv som Hernegran. Ju närmare Hernegran kom, desto mer redo verkade Orrmo att attackera – resultatet? Nyförvärvet som gjort succé i SSL tajmade brytningen perfekt och stoppade Hernegrans framfart.

Gång på gång under den sista perioden fick AIK tydliga chanser att utöka sin ledning, men som det varit tidigare under säsongen så stod Orrmo i vägen. Sam Madani hade flera farliga avslut under matchens gång, men i den tredje perioden levererade Orrmo en imponerande prestation som höll Nykvarn kvar i matchen.

Hemmalaget fick en möjlighet i powerplay när Lucas Rigogiannis klev fram och pricksköt bollen i det bortre krysset, vilket innebar en reducering till 4–6, assisterat av Jesper Lindström. Nykvarnpubliken vaknade återigen till liv, och hoppet om en ny spännande avslutning väntade. Men det fanns en spelare i AIK som hade andra planer. Liam Åström trädde fram på ett frislag och skickade i väg en projektil som tystade hela hallen. Det skulle dock visa sig att hoppet levde på nytt när Filip Ceder hittade en passning till Sebastian Thorberg. Thorberg fick sig en tryckare vid skottögonblicket av AIK:s Oskar Hagberg och det var återigen straff denna gång fördel för Nykvarn.

Markus Jonsson klev fram på straff och var en stor faktor till varför Nykvarn lyckades vända matchen mot AIK med sina 3 mål. Foto: Per Wiklund

I tidigare matcher har Valdemar Ahlroth haft ansvaret för straffläggningarna, men nu var det Markus Jonssons tur att kliva fram mot en något passiv Christian Eddeborn, som väntade på Jonssons dragning. Jonsson, som har haft framgångar med straffläggning tidigare i sin karriär, slog till denna gång med en lång dragning och satte bollen iskallt lågt bakom Eddeborn, vilket återigen utjämnade ställningen till 5–7 på tavlan.

Efter flera minuter av chanser åt båda hållen valde tränare Nicklas Hedstål att ta ut målvakten och spela 6 mot 5, med lite mer än tre minuter kvar av den sista perioden. Det uppstod möjligheter för Nykvarn att reducera, samtidigt som det fanns chanser för AIK att eventuellt säkra segern. Inga klara chanser uppstod, förutom ett tillfälle där AIK blev bolltittande. Lucas Rigogiannis spelade fram till Jesper ”Robocop” Lindström, som satte bollen i nätet och reducerade till 6–7.

Med ett enda mål upp till AIK och lite mer än en minut kvar att spela valde Nykvarn att gå för det. Då trädde tremålsskytten Markus Jonsson fram och satte kvitteringen, vilket fick hela hallen att resa sig upp. Med ställningen 7–7 var det dags för förlängning och spel 4 mot 4.

Sebastian Thorberg verkar trivas att spela förlängning när han återigen avgör en förlängning för Nykvarn. Foto: RG Foto-Media

I förlängningen visade Nykvarn en önskan att ta initiativet samtidigt som de var försiktiga för att undvika att ge AIK chanser. Bortalaget pressade högt upp på banan och backade hem för att hantera spelare som Hampus Ahrén, känd för att vara skoningslös i 1 mot 1-situationer. Avgörandet kom när AIK:s Daniel Ring slog en svag passning som snappades upp av Sebastian Thorberg. Thorberg tog sig hela vägen fram och lyfte bollen i det bortre krysset bakom Eddeborn, som inte hade förväntat sig ett sådant avslut. Det var återigen Thorberg, som tidigare avgjorde i kvalet mot Warberg, som nu blev matchvinnare i förlängningen.

Denna gång blev det ingen jublande klunga med publiken, utan i stället var det en funktionär som fångade upp Thorberg.

Jesper Lindström spelade 4 byten med hjälp av en knäskena som resulterade i 3 poäng i segern mot AIK. Foto: RG Foto-Media

Nykvarn visade verklig karaktär när de vände matchen från ett tufft läge mot ett AIK som spelade riktigt bra innebandy i 50 minuter. AIK, som vanligtvis varit vana vid att jaga, befann sig plötsligt i en annorlunda situation, vilket gjorde att de hade svårt att hålla emot de sista 5 minuterna. Spelare som Sam Madani och Markus Eriksson, främst kända för sin offensiva förmåga, agerade i slutminuterna av den tredje perioden. Det är värt att fråga sig om matchens utfall hade varit detsamma om mer defensivt inriktade spelare hade varit på rätt plats för AIK.

När det kommer till matchens mest framstående spelare måste utmärkelsen gå till Markus Jonsson som stod för tre mål. Å andra sidan var Liam Åström, med sina tre mål och en assist för bortalaget, helt klart värd en hyllning. Även värt att notera är att Nykvarns Jesper Lindström, som endast gjorde 4 byten, stod för 3 poäng vilket är en sanslös prestation för nyförvärvet.

Båda lagen står inför kommande utmaningar i Svenska Cupen. Nykvarn kommer att möta Storvreta i Furuborghallen den 18 oktober, medan AIK kommer att resa till Thomas Arena för att ställas mot Strängnäs.

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 oktober 2023 12:34
Senast uppdaterad: 12 oktober 2023 15:05

Sluta svartmåla Södertälje Godner – Börja se det unika

Boel Godner

Foto: Shamash Oyal

”Politiker blir man enbart för att sko sig på andra”. Att uttrycka sig så gör vi inte. Ty det är att dra alla politiker över en kam – även om det finns politiker som utnyttjar sina positioner till egen fördel och agerar i första hand för egen vinning.

Vi avstår eftersom det skulle skapa politikerförakt och skada vår demokrati. Men Boel Godner (S) säger ”Det är verkligen så, man utbildar sig till advokater bara för att hjälpa de kriminella. Det gäller även läkare, mäklare och så vidare.” Uttalandet gjordes vid ett seminarium på Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS.

Vid kontroller i Södertälje hittades ”ett helt sjukhus under marken” lägger Godner till, vilket för tankarna till Hamas tunnlar och inte till den källarvåning det var. Dessa uttalanden är knappast sakliga än mindre ansvarsfulla och leder till polarisering.

Boel Godner vill vara bäst i klassen i brottsbekämpning och hennes retorik liknar mer och mer regeringens och dess samarbetsparti Sverigedemokraterna. Hon upprepar och sprider samma budskap om en nidbild av Södertälje till omvärlden.

”Konsekvenserna av Godners beskrivning av staden är tydligt negativa och förödande.”

Vi hör sällan Godner prata om inkludering, de goda krafter som finns här och om det som är unikt med staden. Konsekvenserna av Godners beskrivning av staden är tydligt negativa och förödande. Vi ser att goda krafter och verksamheter försvinner från kommunen, senast KTH som beslutat att flytta. Placeringen av Utbetalningsmyndigheten i Södertälje bedömdes av finansminister Elisabeth Svantesson (M) som ”omdömeslös”.

I sin iver att visa omvärlden, regeringen och övriga kommuner i Sverige hur ”duktigt” det jobbas med brottsbekämpning skjuter Godner sig själv i foten. Det är inte så konstigt att företag och myndigheter väljer bort Södertälje. Vi börjar nu fråga oss själva om det är värt att bo kvar eller jobba här när vi gång på gång ser hur vår stad svartmålas eller ännu värre när vi och våra barn pekas ut som potentiella kriminella. Vem vill i dag förknippas med Södertälje?

Några säger ”den som har rent mjöl i påsen behöver inte oroa sig”, men så är det inte.

Detta bidrar till en tystnadskultur som utvecklas och växer sig starkare. Några säger ”den som har rent mjöl i påsen behöver inte oroa sig”, men så är det inte. Vi är en stor grupp assyrier/syrianer som bor här. När det också uttryckligen sägs att infiltration sker i kyrkor, föreningar och på bröllopsfester är det, som assyrier/syrian, lätt att känna sig träffad. Att gå runt med känslan av att vara utpekad och särbehandlad är inget annat än att utsättas för minoritetsstress.

Minoritetsstress och övriga negativa konsekvenser av en retorik som svartmålar Södertälje drabbar även kommande generationer. Detta känner våra barn av och det begränsar deras liv redan innan de ens hunnit bli en del av samhället.

Som vanliga Södertäljebor hamnar vi och våra barn mellan två destruktiva krafter. Å ena sidan den organiserade brottsligheten som vi mer än något vill bekämpa, å andra sidan stigmatiseringen som sipprar ut ur Södertäljes stadshus.

En god samhällsutveckling för Södertälje kräver förutom brottsbekämpning också aktiva åtgärder för ökat samhällsengagemang, inkludering och social sammanhållning där alla goda krafter behövs och får bidra i det viktiga förebyggande arbetet.

Vi uppmanar Godner att ändra sin retorik med att svartmåla staden och i stället börja bygga upp tillit mellan människor, olika grupper och institutioner.

Sanny Shamoun
fil dr psykologi

Hülya Koc
fil kand företagsekonomi

Yelda Hadodo
skådespelare/regissör

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 december 2023 21:00
Senast uppdaterad: 8 december 2023 18:28

Snabbussar och fler avgångar – succé för kollektivtrafiken

IMG_9098

Foto: Alexander Isa

Den stora satsningen på kollektivtrafiken i Södertälje med bland annat nya snabbusslinjer och fler avgångar har gett resultat. På ett år har antalet bussresenärer ökat med 16 procent i kommunen.

I augusti 2022 skrev Södertälje kommun, Nobina och Region Stockholm på en avsiktsförklaring för att utveckla kollektivtrafiken i Södertälje. Målen var bland annat att förbättra stadsbusstrafiken och utveckla landsbygdstrafiken. Redan nu, drygt ett år senare, har satsningen fått effekt. Det uppger Södertälje kommun på sin hemsida.

Julkassen: Samarbete mellan Telgenytt och St:Afrems ortodoxa kyrka

Nya snabbusslinjer med halverad restid har införts och 3000 fler resor görs varje dag med kollektivtrafiken i kommunen.

– Snabbussarna har blivit en jättesuccé och är fullsatta åt bägge håll, säger Mats Johannesson, samhällsbyggnadsstrateg i Södertälje på kommunens hemsida.

Även landsbygdstrafiken utvecklas med fler avgångar och hållplatser på Mörkö, medan det på Nyköpingsvägen planeras för nya busskörfält för att slippa fastna i bilköer.

– Att vi i detta strategiska samarbete genomför åtgärder för bussarnas framkomlighet gör kollektivtrafiken ännu mer attraktiv, säger Håkan Karlsson, projektledare på Region Stockholm.

Satsningen på kollektivtrafiken i Södertälje fortsätter de kommande åren för att locka fler att välja bussen framför bilen.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 december 2023 18:12
Senast uppdaterad: 8 december 2023 18:26

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.