Företag i fokus:

Annons

En vecka med blandat resultat för SSK

Jacob Bjerselius och Jacob Dahlströmm

Kedjekamraterna Jacob Dahlström och Jacob Bjerselius i samarbete, här i match mot Västerås. Foto: Shamash Oyal

Det var en ett intensivt matchande i veckan som gick för SSK:s herrlag, tre matcher varav två hemma i Scaniarinken. Lagets resultat, eller i synnerhet lagets prestationer så här långt in i serien har varit minst sagt ojämna. Men igår (läs söndag 8/10) så hade det skett en enorm förvandling i laget.

SSK tog emot serieledarna Nybro i Scaniarinken och med tanke på hur svajigt spelet varit stundtals för laget i de tidigare 5 matcherna inför så var det en remarkabel uppryckning SSK visade upp i de här matchen.

Visserligen så gjorde Almtuna en bra match på onsdagen men mot ett SSK som inte heller gjorde något större avtryck, var steget efter i det mesta matchen igenom, så en kombination av ett bra hemmalag och ett underpresterande SSK.

I fredagens match mot Kalmar, veckans första på hemmaplan så fortsatte SSK ofokuserat, slarvigt och stressat. När drygt halva matchen hade spelats låg hemmalaget under med 0-3. Då hände någonting, kanske lite slumpartat, SSK gick från 0-3 till 3-3 på 2 minuter och plötsligt fick man mer ”snurr på grejerna”.

Hockey är en sådan sport där ibland endast små enkla detaljer och medstudsar krävs för att införa extra energi till gruppen. Visserligen hamnade SSK i underläge igen och efter att sent i tredje perioden kvitterat så förlorade man ändå extrapoängen i overtime.

Men där och då väcktes det någonting i laget som man tog med sig in till mötet mot Nybro.

Kedjan med Jacob Dahlström, Jacob Bjerselius och William Wiå har liksom laget haft en tyngre inledning på grundserien. Det var dock den här formationen som gick i bräschen när man hämtade upp tremålsunderläget mot Kalmar.

Jacob Dahlström tänker på samma sätt om de matcher som spelats hittills:

– Vi har pratat mycket i vår kedja, Bjerselius har jag ju spelat med men inte Wiå lika mycket. Så det är klart att det tar lite tid när man är delvis en ny kedja men vi var inte nöjda med vårt spel.

Och fortsätter:

– Vi sa redan inför Kalmar att vi skulle ut och smälla på i varenda närkamp och jaga energi till laget. Det tycker jag bar frukt direkt, såg varför vi är ihopsatta som kedja, liksom, ”vi är SSK vi tre”. Nu är det offensiva spelet inte vår högsta prioritet men det var kul att vi äntligen hittade och fick betalt för vårt hårda jobb och fysiska spel.

”Fjärdekedjans” spel går i första hand ut på att jobba fast pucken i offensiv zon så lagets så kallat producerande kedjor ska få börja med pucken där i stället för att behöva bygga upp anfallet från defensiv zon.

– Exakt, vi ska vara en kedja som tränarna kan lita på i egen försvarszon. Ta tekningar och försöka flytta upp spelet till några av våra mer offensiva kedjor.

Säsongen är fortfarande i sin linda men det finns ju höga krav på en klubb som SSK, inte minst från supporterled. Är det för tidigt att det börjar gnisslas om lagets spel eller finns det en del fog i kritiken tycker du?

– Först och främst så jag själv läser och tittar inte på det så mycket. Så jag kan inte svara så mycket för det. Men om det är så som du säger så är det väl just för att det är höga krav på SSK och det ska vara höga krav.

– Som sagt är det ju också väldigt tidigt på säsongen och jag kan själv inte påstå att jag har varit orolig. Nu har vi i princip bara spelat en bra match men har själv inte känt någon oro, inte i gruppen heller. Det är något som vi har pratat om mycket, att behålla lugnet och jobba metodiskt. Vi har en stark tro på det vi gör.

Jacob Dahlström, assisterande kapten i SSK A-lag Foto: Shamash Oyal

Att det alltid kommer finnas åsikter och kritik mot spelare och SSK som klubb ingår i branschen, det håller Dahlström med om men anser att man som spelare ska kunna hantera det och inte bli påverkad för mycket av det.

-Vi ska leverera resultat, så är det, absolut ska vi klara det. Men det viktigaste är vad som sägs innanför våra dörrar till varandra för att vi ska bli framgångsrika.

-Där tycker jag vi tog kliv förra veckan, energin i båset och omklädningsrummet och isen var bättre, steppades upp under förra veckan. Från att vi gör en jättedålig insats mot Almtuna till att vi steppar upp och gör en stark upphämtning mot Kalmar och en stark prestation mot Nybro igår.

Som helhet var matchen mot Nybro ett stort steg i rätt riktning, mindre slarv, bättre fokus, större tålamod och bättre avvägningar i 60 minuter. Saker som laget också har snackat extra mycket om den senaste tiden enligt Jacob.

-Absolut, det har vi pratat om. Det såg vi ganska direkt gav resultat, att spelar vi en enklare och rakare hockey så kommer det att öppna upp sig mer för vårt kreativa spel som vi verkligen besitter.

(Annonslänk)

– Men vi kan inte börja i den änden, att slå avgörande passningar och inte vara disciplinerade i mittzon eller i uppspelsfaserna, för det kommer att straffa oss hårt i den här ligan. Det borde vi ha lärt oss nu och det tycker jag vi såg verkligen igår, hur det ska se ut. När vi blir rakare i uppspelsfaserna och i mittzonen. Ju längre matchen går så öppnar det upp sig mer och mer.

– Nu hade vi inte en jättestor ledning men trots det så fortsatte vi att tugga på och det är jag väldigt glad över.

Ni hade ett stort spelövertag men bara 1-0 efter första perioden, vi som kan vår hockey vet ju att det kan svänga fort och att trots hur matchbilden såg ut så var det en skör ledning.

– Exakt, det är därför jag är extra glad att vi fortsatte tugga på och till slut så vet vi att med den intensitet och aggressivitet som vi spelade med igår kommer vi trötta ut motståndet. Det tycker jag det kändes som att vi gjorde igår också.

Jacob tillsammans med bland annat Jacob Bjerselius är två av de som får stort förtroende när laget spelar boxplay. Ett spelmoment som inte riktigt varit lyckosamt hittills för SSK. Varför finns det inget enkelt svar på enligt ”Dahla”.

– Jag önskar jag kunde svara rakt ut på det. Självklart är vi inte nöjda där, det är alldeles för dåliga siffror. Vi kollar mycket video, vi pratar mycket om det. Kollar målen vi släpper in, försöker fixa till smågrejer.

Det finns förbättringspotential i spelformen men Dahlström tror på bättring och att man också börjar hitta något som ska ge bättre statistik framöver.

– I peneltykill så är det så små detaljer det handlar om. När det har kommit till den punkten att man vet att man har en dålig procent där, då kommer det in självförtroende i det också.

(Annonslänk

Nu hade vi inget senast men det vi pratade om inför Kalmarmatchen var att bli lite mer aggressiva och sätta lite mer press. Det tycker jag faktiskt, även om vi släppte in två i boxplay, att det kändes och såg bättre ut.

– Målen vi släpper till där, en slump är kanske fel att säga men tycker att det inte var många gånger de kunde sätta upp spelet. Det är dit vi vill komma, bli lite starkare i teckningssituationer.

Det handlar inte bara om våra centrar utan det handlar både om backen som står insida och forwarden, att vi hjälper centern där och lyckas bryta dem så att de inte kan ställa upp och få ner pucken.

– Om vi vet att de i deras uppspelsfas är väldigt starka kan vi ta bort över en minut. Liksom skapa lite oreda i det powerplay vi möter. Det är många sådana smågrejer vi pratar om och tränar på. De siffrorna måste upp, de är avgörande, specialteams är väldigt avgörande i matcherna.

Kan en anledning vara att det blir svårare att läsa av motståndarnas powerplay så här i början på säsongen, ett par nya lag och ganska många nya spelare i de andra lagen?

– Jag kan bara prata för mig själv där, i de lagen som inte är nya känner jag till de flesta spelarna. Jag tror inte det är något som vi kan ha som ursäkt, vi har ju ändå tillgång till video och vi scoutar och har koll på så vis.

– Man har ju inte mött dem på samma sätt men vi har ju ändå möjlighet att hålla koll innan matcherna vad motståndarna troligtvis kommer att göra, så det är inget jag vill skylla på.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 oktober 2023 20:48
Senast uppdaterad: 31 oktober 2023 00:55

Godner: – ”Har alltid pratat om vårt stora kristna folk som något fantastiskt”

Boel

Foto: Alexander Isa

Den senaste tiden har det av någon anledning dykt upp artiklar om att jag skulle svartmåla Södertälje och peka ut den assyriska/syrianska folkgruppen i samband med kriminalitet. Det är inte sant. Det är en obegriplig anklagelse.

Nästan varje dag får jag däremot frågor från andra som verkligen vill utmåla vår folkgrupp på de mest förfärliga sätt och i alla dessa samtal säger jag emot och berättar om vårt fina Södertälje. Jag har alltid pratat om vårt stora kristna folk som något fantastiskt och unikt och om Södertälje som dess huvudstad. Vad det gäller ”svartmålning” så är det den organiserade brottsligheten som står för den.

”Jag skulle aldrig drömma om att ens antyda att brottsligheten är knuten till en grupp.”

Senast i lördags var det skjutningar i Hovsjö. De förfärliga brotten som begås ger rubriker som varken jag eller någon annan i vår politiska ledning styr över. Det vi i politiska ledningen pratar och skriver om är hur kommunen försöker mota bort brottsligheten från våra verksamheter och om lagar som behöver ändras för att det arbetet ska bli lättare. Jag skulle aldrig drömma om att ens antyda att brottsligheten är knuten till en grupp.

Det är en liten klick med personer som förstör för alla oss andra i vår stad. Alla vi andra borde därmed tillsammans ta oss an den viktiga uppgiften att få bort den organiserade brottsligheten från vårt Södertälje. 

När jag pratade om ”läkare och advokater” vid ett SNS-seminarium så var det för att det stod så i den forskningsrapport som tagits fram av andra men som jag var där för att kommentera. Den rapporten finns att läsa på nätet och beskriver hur organiserad brottslighet arbetar. 

Boel Godner
Kommunstyrelsens ordförande

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 december 2023 04:00
Senast uppdaterad: 10 december 2023 22:29

Ahrén stekhet när NIF vann efter förlängning

Lucas

#23 Hampus Ahrén klev fram och gjorde 3 mål mot Mullsjö. Foto: Roland Osbeck

Nykvarn tog sin första seger på bortaplan i SSL och klättrar därmed återigen upp på säker mark i tabellen.

Det blev tuff tillställning mot tabellfemman Mullsjö som inför matchen kom med en bra känsla efter att ha besegrat Pixbo i Nyhemshallen. Samma hall som är känt för att ha en aktiv publik och gör det mentalt svårt för alla lag som gästar Mullsjö.

Hemmapubliken fick däremot vänta med att klappa i gång sitt lag efter att Hampus Ahrén som på eget bevåg såg till att ge Nykvarn ledningen efter knappa två minuter spel. Ett läge som såg ut att inte bli någonting av men Ahrén lyckades snurra bort sin försvarar och sätta bollen högt upp i nättaket bakom en chanslös Jonathan Larrson. 

Ahrén ser möjligheter som ingen annan gör och visar match efter match varför han ska spela i det svenska landslaget. Foto: RG Foto-Media

Mullsjö som inför matchen hade ett par spelare borta pga. skador och bara timmen innan match så fick även backen Simon Möller kasta in handduken. Det skulle däremot inte visa sig påverka hemmalaget som hade en tydlig gameplan – att låta Nykvarn ta första steget. Nykvarns man-man försvar var absolut något som Mullsjö hade problem med att hantera i uppställt spel. Därmed så fick hemmalaget kliva ner djupare på egen planhalva och låta Nykvarn sätta press för att försöka spela sig loss pressen och skapa lägen. Hemmapubliken fick vid ett par tillfällen nästan jubla för en kvittering men där Lucas Orrmo stod i vägen. Det farligaste läget i den första perioden hade Anton Hedin som träffade målramen. 

Gästerna Nykvarn såg inte ut att påverkas av atmosfären eller den långa bussresan som efter ledningsmålet hade kontroll på den större delen av perioden. Det fanns även chans till fler mål men där Mullsjöförsvaret kunde rädda upp ett par situationer. 

I början av den andra perioden var det Nykvarn som satt i förarsätet och var spelade smart för att inte bjuda Mullsjö på några chanser. Det skulle dock kosta ledningen när Mullsjö kvitterar matchen efter att Nykvarn tappat boll på mittplan och där Hampus Morelius kunde sätta 1–1. Inte nog med att Mullsjö kvitterade så fastnar Niklas Ohlströms klubba på en Mullsjöspelare som faller ner och handen från domaren åker högt upp som signalerar för utvisning. Något som får hela bänken från gästerna att ställa sig upp och protestera. 

Mullsjö utnyttjar läget och kaptenen Sebastian Palmqvist kunde ge sitt Mullsjö ledningen för första gången i matchen. 

Lucas Orrmo målvaktsspel skapar en trygghet i truppen. Foto: RG Foto-Media

Med ett par minuter kvar av den andra perioden såg Nykvarn till att kvittera efter en omställning där Daniel Johansson hittar en fri Hampus Ahrén som trycker dit kvitteringen. 

Den tredje perioden skulle bli en nagelbitare.
Mullsjö återtog ledningen efter att Joel Ingesson väljer att gå på avslut som letar sig förbi bakom en skymd Orrmo i målet. Hemmalaget såg starkare ut ju längre matchen gick samtidigt som Nykvarn såg ut att återigen ha det svårt att få in bollen. Mullsjö såg ut att komma till ett farligt läge när Joel Ingesson tar sig förbi Daniel Johansson men hålls fast i samma läge vilket resulterar i ett powerplay för hemmalaget.  Återigen utnyttjar man sitt power play och efter en tilltrasslad situationen framför mål så trillar bollen ner framför Pelle Terenius som utökar ledningen till 4–2. 

Återigen får NIF jaga och denna gång såg det svårare ut med två mål upp. Något som Nykvarn har saknat lite av under säsongen är lite tur vilket behövdes i ett läge där målchanserna inte ville ge resultat. Kaptenen Karljohan Ahlroth testar skott som verkar ta på en försvarare i Mullsjö som ställer Jonathan Larsson i målet. Mullsjö kommer till ett par avslut till men Lucas Orrmo ser till att hålla Nykvarn kvar i matchen. Efter en timeout och spel med en man mer så trycker Nykvarn dit kvitteringen och det är ingen mindre än Hampus Ahrén som gör sitt tredje mål i matchen. 
Matchen slutade lika efter fulltid och förlängning väntade.

Lucas Rigogiannis med avgörandet i förlängningen vilket skickar Nykvarn upp 2 placeringar i tabellen. Foto: Roland Osbeck

Det hann knappt gå en minut innan Markus Jonsson hittar Lucas Rigogiannis som siktar in sig och sätter den bakom Larssons första kryss. Vilt jubel utbrast i Nyhemshallen och Nykvarn kunde därmed ta sin andra raka seger. 

Såhär summerar tränaren Nicklas Hedstål matchen:

”Taktiskt mycket väl genomförd match där vi får deras 1:a femma som varit seriens bästa att spela 1-1 i spel 5-5 vilket är mycket bra gjort. Helt jämn match där vi investerar mycket hårt jobb och till slut kan ta hem 2 fina poäng. 2 raka segern i SSL och Nykvarns första seger på bortaplan i SSL ger oss råg i ryggen inför söndagens viktiga match mot Hagunda hemma. ”

Nykvarns andra raka seger innebär att man klättrar 2 placeringar i tabellen och är därmed uppe på säker mark igen.

Nästa match för Nykvarn är mot Hagunda som befinner sig sist i tabellen. Matchen spelas den 17 december, 17:00 i Furuborghallen. 

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen


Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 22:02
Senast uppdaterad: 10 december 2023 22:02

Annons

Wallesvitvaror

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.