Företag i fokus:

Annons

Nykvarns uppryckning räckte in till – ny förlust mot Pixbo

Hampe-Nykvarn

Hampus Ahréns 2 mål räckte inte mot Pixbo. Foto: RG – Foto media  

I den fjärde omgången av SSL blev det slarv som skulle fälla Nykvarn när de ställdes mot ett effektivt Pixbo.

Matchen börjar med att Nykvarn vinner tekningen, men när de tappar bollen tar Pixbo snabbt över kontrollen, både i spelet och i närkamperna. Pixbo visar styrka och förmåga att hantera olika situationer, medan bortalaget, Nykvarn, har problem med slarv i den första perioden. Trots att Nykvarn försöker bryta igenom Pixbos försvar och får några skott på mål, står Jon Hedlund i Pixbos mål stark och avvisar deras försök.

Tidigt in i den första perioden prövade Victor Johansson ett skott som Orrmo i målet klarade av, men Anton Fylke fångade upp returen och satte ledningsmålet. Kort därefter står Nykvarn för ett slarvigt uppspel, och det kunde ha straffat sig när Adam Piehl missar öppet mål och i stället träffar Nykvarns Gustaf Sandberg.

Hemmalaget, visade tydlig beslutsamhet från matchens början och satte hög press tidigt. Trots att Nykvarn vid flera tillfällen lyckades spela sig ur svåra situationer, hindrade Pixbos försvars dem från att komma till avslut. Nykvarn fick justera sina formationer efter att det blev klart att Niklas Ohlström och Kevin Rigogiannis skulle missa dagens match, vilket gjorde att de inte verkade helt samspelta i sina uppspel. Pixbo framstår som betydligt hungrigare och mer aggressiva i alla situationer, vilket gör det svårt för Nykvarn att komma in i matchen.

Nyckelspelaren (Nr.27) Kevin Rigogiannis missade matchen mot Pixbo. Foto: RG – Foto media

Efter att Pixbo hade försökt gå på avslut fick Nykvarn en chans att gå på kontring, men hemmalagets Daniel Kalentun kunde sätta stopp och vända spelet återigen. Han gick sedan på eget avslut som gick över Lucas Orrmos högra axel och därmed stod det 2-0 på tavlan.

Ett par minuter senare fick Pixbo ännu en farlig målchans när Victor Johansson återigen gick på avslut, vilket hade kunnat resultera i 3–0. Men Lucas Orrmo i Nykvarns mål stod för en imponerande räddning och gav därmed Nykvarn en möjlighet att återhämta sig och komma tillbaka in i matchen.


13.40 in i den första perioden kom reduceringen. Valdemar Ahlroth siktade in sig på Hampus Ahrén som stod framför mål och kunde vackert styra in 2–1 bakom en chanslös Jon Hedlund. Nykvarn fick ny energi efter målet och försökte spelmässigt ta sig in i matchen, men Pixbos försvarsspel höll Nykvarn utanför, och i stället kom det avslut från backpositioner som hemmalaget hanterade utan problem.

Med 4 minuter kvar av den första perioden hittade Pixbos Daniel Kalentun en fin diagonalpassning över till Felix Lanver, som satte 3–1.

(Annons)

I den andra perioden framstår Nykvarn som ett helt förändrat lag.
En ny nivå av beslutsamhet och styrka präglar deras spel. Trots detta fortsätter vissa slarviga ögonblick att orsaka problem för Nykvarn. Ett av dessa ögonblick uppstår när de bjuder Pixbo på ett farligt läge, vilket nästan resulterar i en straff när det ser ut som att Valdemar Ahlroth hakar upp lagkaptenen Gustav Fritzell. Något som får kaptenen att protestera vilt mot domaren.

Pixbo fortsatte att trumma på med sitt anfallsspel och skapade flera avslut, men Orrmo stod stadigt och klarade av dem. Pixbos Oscar Weissbach trollade med bollen en hel del och lyckades hitta några knepiga passningar genom Nykvarns försvarsspel, vilket gav hans medspelare möjligheter till avslut.

Trots detta fick Nykvarn utdelning när Valdemar Ahlroth på en kontring kunde förlänga bollen till Hampus Ahrén. Ahrén satte bollen distinkt bakom Hedlunds första stolpe och reducerade ställningen till 3–2.

En minut senare begår Nykvarn återigen ett misstag, vilket Pixbo förvaltade och ökade ledningen till 4–2 på en ny kontring genom Marcus Peil, assisterad av Filip Wramdemark.

Pixbo fortsätter att hålla ett intensivt tryck på Nykvarn, och det leder till att Nykvarn ibland sjunker djupt i sitt försvarsspel. Detta gynnar hemmalaget, som är nära att utöka ledningen igen, men kom inte närmare än ett skott ribban.

Vid 6:52 in i den andra perioden lyckas Sebastian Thorberg fiska upp bollen, gå på en kontring och sätter 4–3 med ett fantastiskt skott i det bortre krysset. Otagbart för Hedlund i målet som såg uppgiven ut.

Sebastian Thorberg fick fira igen när han stod för 1 mål i dagens match. Bild: RG – Foto media

Det var en hel del ”Rock’n roll-innebandy” där det blev spelvänding på spelvändning, vilket bjöd på underhållning för publiken.

Andra perioden var verkligen en riktig svängig historia, och det såg ut som om lagen skulle gå till periodpaus med ställningen 4–3. Men med mindre än fyra minuter kvar skulle Benjamin Lindskog göra ett minnesvärt avtryck i SSL. Från eget sarghörn väggspelade han med Fondelius och sprang sedan helt ohotad mot Jon Hedlund i målet. Med ett distinkt skott i första krysset överraskade han både Hedlund och många andra. Det var en prestation som nog fick många att höja på ögonbrynen, kanske till och med Hedlund själv i målet. Jösses, vilken imponerande insats av Lindskog som gjorde sitt första mål i SSL.

Det var inte bara Nykvarn som hade sina slarviga ögonblick. Knappa minuten senare bjöd Pixbo Karljohan Ahlroth på en möjlighet när han kom ensam mot Hedlund, men precis i skottögonblicket fick han ett slag på klubban och domaren indikerade på straff. Det var en gyllene chans för Nykvarn att ta ledningen.

Valdemar Ahlroth tog på sig ansvaret att ta straffen och verkade ha Hedlund under kontroll, men han lyckades inte få bollen förbi målvaktens lyftande arm. Ställningen förblev oförändrad.

Valdemar Ahlroth stod för 2 assister och en straffmiss mot Pixbo. Bild : RG -Foto media.

Med mindre än 2 minuter kvar av den andra perioden blev Oscar Fondelius utvisad för obstruktion, vilket gav hemmalaget en chans att återta kommandot i matchen. Klockan stod på 19:24 när Daniel Kalentun skickade i väg en projektil i det bortre krysset och därmed stod det 5-4 till fördel för hemmalaget.

I den tredje perioden behövde Nykvarn göra något för att rubba Pixbo. Spelet krävde att spelarna gick högre upp i banan, vilket resulterade i ett par farliga lägen för hemmalaget. Trots det visade Lucas Orrmo återigen sitt värde för Nykvarn genom att göra några imponerande räddningar. Han hade dock svårt att stå emot när lagkaptenen Gustav Fritzell fick stå helt fri i slottet och satte 6–4 efter en fin passning från Oskar Weissbach.

När Nykvarn närmade sig en reducering insåg de att de behövde plocka ut målvakten för att spela 6 mot 5 under den sista tiden av matchen. Men deras planer sattes i stopp av en 2+2-utvisning på Liam Arvidsson, som gick in alltför hårt mot Pixbos Linus Nestorsson.

I stället kunde Pixbo dra nytta av powerplaysituationen och utöka ledningen till 7–4 genom Daniel Kalentun och sedan till 8–4 genom Felix Lanver. Båda målen assisterades av lagkaptenen Gustav Frizell. Efter denna match förbättrade sig Pixbo i special teams och var 100% effektiva i powerplay under matchen.

Planens gigant Daniel Kalentun stod för 4+1 mot Nykvarn. Foto: Svensk Innebandy

Med mindre än 4 minuter kvar av den sista perioden tar Nykvarn en timeout i ett försök att ge sig själva en chans att vända matchen. Trots att de spelar 6 mot 5 får de ingen större utdelning då Pixbo står stabilt i sitt försvarsspel. I stället kunde matchens gigant, Daniel Kalentun, sätta slutresultatet till 9–4 och därmed uppnå sin femte poäng (4+1) i dagens match.

Pixbo tar över serieledningen efter dagens match, medan Nykvarn förblir på en trygg 12:e plats i tabellen.

I omgång 5 tar Pixbo emot FBC Kalmarsund och för Nykvarns del så möter man AIK på hemmaplan den 11 oktober kl.19:00 i Furuborghallen. 

Här kan du köpa din biljett till matchen mot AIK. Matchen kan du se via Sportexpressen TV och då krävs Sportexpressen Premium Max. 

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 oktober 2023 00:52
Senast uppdaterad: 8 oktober 2023 01:07

Sluta svartmåla Södertälje Godner – Börja se det unika

Boel Godner

Foto: Shamash Oyal

”Politiker blir man enbart för att sko sig på andra”. Att uttrycka sig så gör vi inte. Ty det är att dra alla politiker över en kam – även om det finns politiker som utnyttjar sina positioner till egen fördel och agerar i första hand för egen vinning.

Vi avstår eftersom det skulle skapa politikerförakt och skada vår demokrati. Men Boel Godner (S) säger ”Det är verkligen så, man utbildar sig till advokater bara för att hjälpa de kriminella. Det gäller även läkare, mäklare och så vidare.” Uttalandet gjordes vid ett seminarium på Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS.

Vid kontroller i Södertälje hittades ”ett helt sjukhus under marken” lägger Godner till, vilket för tankarna till Hamas tunnlar och inte till den källarvåning det var. Dessa uttalanden är knappast sakliga än mindre ansvarsfulla och leder till polarisering.

Boel Godner vill vara bäst i klassen i brottsbekämpning och hennes retorik liknar mer och mer regeringens och dess samarbetsparti Sverigedemokraterna. Hon upprepar och sprider samma budskap om en nidbild av Södertälje till omvärlden.

”Konsekvenserna av Godners beskrivning av staden är tydligt negativa och förödande.”

Vi hör sällan Godner prata om inkludering, de goda krafter som finns här och om det som är unikt med staden. Konsekvenserna av Godners beskrivning av staden är tydligt negativa och förödande. Vi ser att goda krafter och verksamheter försvinner från kommunen, senast KTH som beslutat att flytta. Placeringen av Utbetalningsmyndigheten i Södertälje bedömdes av finansminister Elisabeth Svantesson (M) som ”omdömeslös”.

I sin iver att visa omvärlden, regeringen och övriga kommuner i Sverige hur ”duktigt” det jobbas med brottsbekämpning skjuter Godner sig själv i foten. Det är inte så konstigt att företag och myndigheter väljer bort Södertälje. Vi börjar nu fråga oss själva om det är värt att bo kvar eller jobba här när vi gång på gång ser hur vår stad svartmålas eller ännu värre när vi och våra barn pekas ut som potentiella kriminella. Vem vill i dag förknippas med Södertälje?

Några säger ”den som har rent mjöl i påsen behöver inte oroa sig”, men så är det inte.

Detta bidrar till en tystnadskultur som utvecklas och växer sig starkare. Några säger ”den som har rent mjöl i påsen behöver inte oroa sig”, men så är det inte. Vi är en stor grupp assyrier/syrianer som bor här. När det också uttryckligen sägs att infiltration sker i kyrkor, föreningar och på bröllopsfester är det, som assyrier/syrian, lätt att känna sig träffad. Att gå runt med känslan av att vara utpekad och särbehandlad är inget annat än att utsättas för minoritetsstress.

Minoritetsstress och övriga negativa konsekvenser av en retorik som svartmålar Södertälje drabbar även kommande generationer. Detta känner våra barn av och det begränsar deras liv redan innan de ens hunnit bli en del av samhället.

Som vanliga Södertäljebor hamnar vi och våra barn mellan två destruktiva krafter. Å ena sidan den organiserade brottsligheten som vi mer än något vill bekämpa, å andra sidan stigmatiseringen som sipprar ut ur Södertäljes stadshus.

En god samhällsutveckling för Södertälje kräver förutom brottsbekämpning också aktiva åtgärder för ökat samhällsengagemang, inkludering och social sammanhållning där alla goda krafter behövs och får bidra i det viktiga förebyggande arbetet.

Vi uppmanar Godner att ändra sin retorik med att svartmåla staden och i stället börja bygga upp tillit mellan människor, olika grupper och institutioner.

Sanny Shamoun
fil dr psykologi

Hülya Koc
fil kand företagsekonomi

Yelda Hadodo
skådespelare/regissör

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 december 2023 21:00
Senast uppdaterad: 8 december 2023 18:28

Snabbussar och fler avgångar – succé för kollektivtrafiken

IMG_9098

Foto: Alexander Isa

Den stora satsningen på kollektivtrafiken i Södertälje med bland annat nya snabbusslinjer och fler avgångar har gett resultat. På ett år har antalet bussresenärer ökat med 16 procent i kommunen.

I augusti 2022 skrev Södertälje kommun, Nobina och Region Stockholm på en avsiktsförklaring för att utveckla kollektivtrafiken i Södertälje. Målen var bland annat att förbättra stadsbusstrafiken och utveckla landsbygdstrafiken. Redan nu, drygt ett år senare, har satsningen fått effekt. Det uppger Södertälje kommun på sin hemsida.

Julkassen: Samarbete mellan Telgenytt och St:Afrems ortodoxa kyrka

Nya snabbusslinjer med halverad restid har införts och 3000 fler resor görs varje dag med kollektivtrafiken i kommunen.

– Snabbussarna har blivit en jättesuccé och är fullsatta åt bägge håll, säger Mats Johannesson, samhällsbyggnadsstrateg i Södertälje på kommunens hemsida.

Även landsbygdstrafiken utvecklas med fler avgångar och hållplatser på Mörkö, medan det på Nyköpingsvägen planeras för nya busskörfält för att slippa fastna i bilköer.

– Att vi i detta strategiska samarbete genomför åtgärder för bussarnas framkomlighet gör kollektivtrafiken ännu mer attraktiv, säger Håkan Karlsson, projektledare på Region Stockholm.

Satsningen på kollektivtrafiken i Södertälje fortsätter de kommande åren för att locka fler att välja bussen framför bilen.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 december 2023 18:12
Senast uppdaterad: 8 december 2023 18:26

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.