Företag i fokus:

Annons

Upprätta ett mästerskap i Södertälje i språk och matte

2022_05_Skola-bok

Foto: Alexander Isa

Södertälje är för många förknippat med att vara en idrottsstad. Vi har många topplag i olika idrotter och flera fina arenor att träna och tävla. Många barn och unga börjar tidigt träna och delta i olika idrottssammanhang. En del som tränar tävlar även aktivt och då individuellt eller i lag. 

Det finns dock de barn och unga som inte tränar och tävlar i idrott utan väljer att satsa den tiden på skolan, att utveckla sig och fördjupa sig i vissa skolämnen. Vi i Liberalerna vill därför ge högstadieelever en möjlighet att synas i tävlingar som utförs i andra sammanhang än i idrott genom att införa ett Södertäljemästerskap i skolämnena svenska, engelska och matematik i Södertälje.

På sikt ser vi gärna att fler skolämnen ingår i ett sådant Södertäljemästerskap. En lämplig årskurs för detta mästerskap vore årskurs åtta.

Metin Hawsho, Liberalernas gruppledare

I ett Södertäljemästerskap ges elever i högstadiet chansen att mäta sig mot varandra och tävla i prestation och kunskap i viktiga kärnämnen i skolan. 

Med tävlingen hoppas vi liberaler att vi kan lyfta intresset för att lära sig mer inom just svenska, engelska och matematik. Enligt flera mätningar finns det ett stort behov av det idag. Till exempel finns det brister i språkkunskaperna i svenska.

Genom ett Södertäljemästerskap lyfts ämnet upp och ett ökat intresse skapas för det.

Södertäljemästerskapet kan genomföras i olika steg för att öka intresse och deltagande. Förslagsvis har varje högstadieskola en tävling för sina åttondeklassare för att få fram finalister som i sin tur representerar sin skola i en slutgiltig final. Vinnarna premieras sedan på ett sätt som förvaltningarna finner lämpligt, förslagsvis genom en prisceremoni, stipendieutdelning och diplomutdelning.

LIBERALERNAS FÖRSLAG TILL BESLUT
Kommunfullmäktige ger utbildningsnämnden i uppdrag:
att upprätta ett Södertäljemästerskap i skolämnena matematik, engelska och svenska för högstadieelever i årskurs åtta.

Metin Hawsho, Liberalerna
gruppledare

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 oktober 2023 09:00
Senast uppdaterad: 2 oktober 2023 07:54

Hyreshöjning för 11 000 lägenheter överenskommen

Telge

Foto: Alexander Isa

Telgebolagen och Hyresgästföreningen har efter ”tuffa och intensiva förhandlingar” kommit överens om en hyreshöjning på 4 procent för 2024 för de närmare 11 000 hyreslägenheter som Telgebolagen förvaltar i Södertälje.

Telgebolagen har ett flerårigt hyresavtal med Hyresgästföreningen. Eftersom det ekonomiska läget har förändrats kraftigt sedan avtalet tecknades 2021, har man nu kommit överens om ett kristillägg på 1,95 procent för 2023 års hyror, vilket tas ut från 1 januari 2024.

Det innebär att den totala hyreshöjningen blir 5,95 procent från årsskiftet. Något som ligger under den genomsnittliga hyreshöjningen i Stockholmsregionen, som för 2023 landade på 4,2 procent. 

Hyresgästföreningen hade velat se en lägre höjning med tanke på hyresgästernas ansträngda ekonomi, men anser att överenskommelsen är rimlig med hänsyn till den allmänna kostnadsutvecklingen.

– I en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar, trots tuffa förutsättningar, säger Hassan Jama, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm till TT. 

Telgebolagen hyresutveckling 2020-2024

ÅrHöjningar för TelgebolagenSnitthöjningar i region Stockholm
20202,05 %1,93 %
20211,45 %1,61 %
20221,69 %1,72 %
20231,83 % (+ 1,95 %*)4,20 %
20244 %Ej klara

*Kristillägg för 2023 års hyra uttas från 1 januari 2024

Skribent: Lucas T.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 16:40
Senast uppdaterad: 28 november 2023 16:40

Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

El eluttag

Foto: Alexander Isa

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 1,53 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan i mars.

Dygnspriset på el är på onsdag, den 29 november, 1,53 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 6 mars har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,21 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Nykvarn och Södertälje med timdebiterade avtal betalar som mest 2,86 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 samt 18 och 19 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,07 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 2 kronor).

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,78 kronor per kilowattimme, alltså ungefär fyra gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,21 kronor per kilowattimme.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 15:05
Senast uppdaterad: 28 november 2023 15:05

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors