Företag i fokus:

Annons

DEBATT: Kommunrankningen är en skam som kräver handling

Anna Syr.

Kristemokraternas gruppledare, Anna Syrjänen.

I den senaste näringslivsmätningen hamnar Södertälje kommun bland de sämsta i landet. Det är en återkommande brist på service, bemötande och en byråkratisk handläggning av stöd och service till företag i kommunen. Detta utgör ett hinder för företag som vill utvecklas och expandera, och det försvårar etablering av nya aktörer som kan skapa arbetstillfällen.

Vår kommun har den högsta arbetslösheten i länet och lider av utanförskap och otrygghet. Att ha fler välmående företag skulle bidra till fler jobb och ökade skatteintäkter, vilket i sin tur skulle göra fler invånare självförsörjande och minska antalet personer som är beroende av bidrag.

Den senaste rapporten från Svenskt Näringsliv placerar vår kommun på oroande plats 241 – den klart sämsta rankningen hittills. Det är hög tid att ta itu med detta uttalade problem och göra allt som krävs för att förbättra vårt företagsklimat.

Under flera år har Södertälje legat i bottenträsket, och varje år har vi hoppats på förbättringar. Dessvärre har det blivit sämre istället för bättre. Vi befinner oss nu på en plats som ingen kommun bör vara stolt över. För att förstå allvaret i situationen måste vi titta närmare på vad den här rankningen egentligen innebär.

”Det är en skam för vår kommun och något som vi måste ta på allvar”

Rankningen baseras på en analys av 18 olika faktorer som påverkar företagsklimatet i våra kommuner. Visst har vi sett positiva förändringar på vissa områden, som politikernas attityder till företagande och tillgången till kompetens. Men det är uppenbart att vi har mycket arbete framför oss på övriga områden.

Det mest oroande är brottsligheten och otryggheten. Under rubriken ”Påverkan av brottslighet/otrygghet” har vi tappat hela fem placeringar och är nu rankade sämst i landet, på plats 290. Det är en skam för vår kommun och något som vi måste ta på allvar.

”Vår ranking visar att det finns ett missnöje bland företagen i Södertälje.”, skrev Olle Karstorp, regionchef Stockholm, Svenskt Näringsliv.

Det minsta vi kan göra är att använda rankningarna som ett verktyg för att förbättra vår verksamhet. På samma sätt som kommunen gör och analyserar HME-undersökningarna (hållbart medarbetarengagemang) och hanterar dem i alla berörda verksamheter, borde vi också göra med mätningar som handlar om Södertäljes företagsklimat.
Alla som arbetar inom kommunen borde förstå vikten av ett fungerande näringsliv och ha en positiv inställning gentemot våra företagare. Analysarbetet från rankningen får inte samla damm på näringslivsavdelningen, det måste spridas till samtliga avdelningar i Stadshuset och ägas tillsammans av alla som arbetar för Södertäljebornas bästa.

”Det är inte längre acceptabelt att vår kommun ligger i botten av företagsklimatrankingen”

Moderaterna har infört en ny arbets- och näringslivsnämnd, som nu är igång och som bland annat syftar till att förbättra företagsklimatet. Både Kristdemokraterna och kommuninvånarna har höga förväntningar på nämnden, som förhoppningsvis kommer att leverera mätbara resultat genom förbättrad service, ökat stöd och minskad byråkrati.

Vi utgår ifrån att majoriteten (M-S-MP) tar ett kraftfullt grepp om denna ödesfråga. Det är inte längre acceptabelt att vår kommun ligger i botten av företagsklimatrankingen. Kristdemokraterna vill se konkreta åtgärder – ett inbjudande ”dukat bord”, som förbättrar tryggheten och skapar en god miljö för näringslivet att verka i.

Det är hög tid att vi tar ett steg framåt och sätter Södertälje på kartan som en attraktiv plats för företagare. Vår stad och dess invånare förtjänar inget mindre än det bästa.

Anna Syrjänen, Kristdemokraterna
Gruppledare

Läs även:
INSÄNDARE: – Varför är Södertälje ofta sämst i klassen?

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 oktober 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 oktober 2023 20:44

Ahrén stekhet när NIF vann efter förlängning

Lucas

#23 Hampus Ahrén klev fram och gjorde 3 mål mot Mullsjö. Foto: Roland Osbeck

Nykvarn tog sin första seger på bortaplan i SSL och klättrar därmed återigen upp på säker mark i tabellen.

Det blev tuff tillställning mot tabellfemman Mullsjö som inför matchen kom med en bra känsla efter att ha besegrat Pixbo i Nyhemshallen. Samma hall som är känt för att ha en aktiv publik och gör det mentalt svårt för alla lag som gästar Mullsjö.

Hemmapubliken fick däremot vänta med att klappa i gång sitt lag efter att Hampus Ahrén som på eget bevåg såg till att ge Nykvarn ledningen efter knappa två minuter spel. Ett läge som såg ut att inte bli någonting av men Ahrén lyckades snurra bort sin försvarar och sätta bollen högt upp i nättaket bakom en chanslös Jonathan Larrson. 

Ahrén ser möjligheter som ingen annan gör och visar match efter match varför han ska spela i det svenska landslaget. Foto: RG Foto-Media

Mullsjö som inför matchen hade ett par spelare borta pga. skador och bara timmen innan match så fick även backen Simon Möller kasta in handduken. Det skulle däremot inte visa sig påverka hemmalaget som hade en tydlig gameplan – att låta Nykvarn ta första steget. Nykvarns man-man försvar var absolut något som Mullsjö hade problem med att hantera i uppställt spel. Därmed så fick hemmalaget kliva ner djupare på egen planhalva och låta Nykvarn sätta press för att försöka spela sig loss pressen och skapa lägen. Hemmapubliken fick vid ett par tillfällen nästan jubla för en kvittering men där Lucas Orrmo stod i vägen. Det farligaste läget i den första perioden hade Anton Hedin som träffade målramen. 

Gästerna Nykvarn såg inte ut att påverkas av atmosfären eller den långa bussresan som efter ledningsmålet hade kontroll på den större delen av perioden. Det fanns även chans till fler mål men där Mullsjöförsvaret kunde rädda upp ett par situationer. 

I början av den andra perioden var det Nykvarn som satt i förarsätet och var spelade smart för att inte bjuda Mullsjö på några chanser. Det skulle dock kosta ledningen när Mullsjö kvitterar matchen efter att Nykvarn tappat boll på mittplan och där Hampus Morelius kunde sätta 1–1. Inte nog med att Mullsjö kvitterade så fastnar Niklas Ohlströms klubba på en Mullsjöspelare som faller ner och handen från domaren åker högt upp som signalerar för utvisning. Något som får hela bänken från gästerna att ställa sig upp och protestera. 

Mullsjö utnyttjar läget och kaptenen Sebastian Palmqvist kunde ge sitt Mullsjö ledningen för första gången i matchen. 

Lucas Orrmo målvaktsspel skapar en trygghet i truppen. Foto: RG Foto-Media

Med ett par minuter kvar av den andra perioden såg Nykvarn till att kvittera efter en omställning där Daniel Johansson hittar en fri Hampus Ahrén som trycker dit kvitteringen. 

Den tredje perioden skulle bli en nagelbitare.
Mullsjö återtog ledningen efter att Joel Ingesson väljer att gå på avslut som letar sig förbi bakom en skymd Orrmo i målet. Hemmalaget såg starkare ut ju längre matchen gick samtidigt som Nykvarn såg ut att återigen ha det svårt att få in bollen. Mullsjö såg ut att komma till ett farligt läge när Joel Ingesson tar sig förbi Daniel Johansson men hålls fast i samma läge vilket resulterar i ett powerplay för hemmalaget.  Återigen utnyttjar man sitt power play och efter en tilltrasslad situationen framför mål så trillar bollen ner framför Pelle Terenius som utökar ledningen till 4–2. 

Återigen får NIF jaga och denna gång såg det svårare ut med två mål upp. Något som Nykvarn har saknat lite av under säsongen är lite tur vilket behövdes i ett läge där målchanserna inte ville ge resultat. Kaptenen Karljohan Ahlroth testar skott som verkar ta på en försvarare i Mullsjö som ställer Jonathan Larsson i målet. Mullsjö kommer till ett par avslut till men Lucas Orrmo ser till att hålla Nykvarn kvar i matchen. Efter en timeout och spel med en man mer så trycker Nykvarn dit kvitteringen och det är ingen mindre än Hampus Ahrén som gör sitt tredje mål i matchen. 
Matchen slutade lika efter fulltid och förlängning väntade.

Lucas Rigogiannis med avgörandet i förlängningen vilket skickar Nykvarn upp 2 placeringar i tabellen. Foto: Roland Osbeck

Det hann knappt gå en minut innan Markus Jonsson hittar Lucas Rigogiannis som siktar in sig och sätter den bakom Larssons första kryss. Vilt jubel utbrast i Nyhemshallen och Nykvarn kunde därmed ta sin andra raka seger. 

Såhär summerar tränaren Nicklas Hedstål matchen:

”Taktiskt mycket väl genomförd match där vi får deras 1:a femma som varit seriens bästa att spela 1-1 i spel 5-5 vilket är mycket bra gjort. Helt jämn match där vi investerar mycket hårt jobb och till slut kan ta hem 2 fina poäng. 2 raka segern i SSL och Nykvarns första seger på bortaplan i SSL ger oss råg i ryggen inför söndagens viktiga match mot Hagunda hemma. ”

Nykvarns andra raka seger innebär att man klättrar 2 placeringar i tabellen och är därmed uppe på säker mark igen.

Nästa match för Nykvarn är mot Hagunda som befinner sig sist i tabellen. Matchen spelas den 17 december, 17:00 i Furuborghallen. 

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen


Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 22:02
Senast uppdaterad: 10 december 2023 22:02

SSK J20 missade topp tio med minsta möjliga marginal

DSC_0019_1

Deppigt i J20 som snubblade på målsnöret Bild: Daniel Hansson

SSK J20 spelade idag en direkt avgörande match om att ta sig vidare till topp 10 serien. Man mötte Frölunda på bortaplan och förlorade med uddamålet.

Det skiljde en poäng mellan lagen när de skulle mötas i sista omgången av J20 – Nationell södra. Det hade räckt med 2 poäng för SSK då man innan matchen hade bättre målskillnad än Göteborgslaget. SSK ledde med 2-1 efter första perioden. Hemmalaget kvitterade med endast 40 sekunder av andra perioden.

2-2 stod sig tills det var 7 minuter kvar av tredje perioden då Frölunda kunde ta ledningen med 3-2, ett mål ytterligare för SSK hade givit laget en chans att ta en extra poäng i förlängningen som hade räckt till spel i topp 10.

Men 3-2 blev slutresultatet efter tre perioder och SSK missar därmed avancemang. Surt då SSK J20 legat över strecket som innebär att vara bland de fem första lagen i stort sätt hela serien. Nu missade man alltså den chansen med minsta möjliga marginal i sista omgången.

Laget får nu ladda om för spel i forsättningsserien där man får möta övriga lagen i södra som missade topp fem plus de lag som missade topp 5 i norra serien.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 19:22
Senast uppdaterad: 10 december 2023 19:24

Annons

Wallesvitvaror

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.