Företag i fokus:

SSK föll – ”Måste kunna hålla ledningen bättre än vad vi gör”

SSK-Videll-Linus

Linus Videll har en bit kvar till toppformen. Foto: Shamash Oyal

Det var bäddat för fest, i hockeyallsvenskans tredje omgång spelade SSK sin första match i Scaniarinken för grundserien. Västerås IK stod för motståndet, fredagskväll (30/9) och supportrar från bägge lagen hade mobiliserat för kamp både på isen och läktarna.

Förutsättningarna för bra inramning var goda, det var inte utsålt men omkring 5000 hade letat sig till ”Templet”. När alla är på tårna så brukar det kunna skapas magisk stämning i templet ändå.

En skara SSK-supporters hade samlats på templet bar (i vanlig ordning) som uppladdning för att senare i gemensam marsch gå till Scaniarinken.

Ett mäktigt tifo hade förberetts av Södertälje Ultras och det skulle sätta an tonen för en härlig inramning och stämning när det var dags för första nedsläpp. ”Tårtbiten” i ena kortsidan hade fyllts med Västeråssupportrar.

Matchstart blev den här kvällen förskjutet på grunda av en ceremoni där Dragan Umicevic skulle hyllas för en lång och bra hockeykarriär. Tanken var att han själv skulle fullfölja det treårskontrakt han skrev på med SSK då han mitt under säsongen 2021 – 2022. Den här säsongen skulle vara år tre på det avtalet men en svår korsbandsskada satte stopp för fortsatt spel. I början av augusti kom så beskedet att han på grund av knäskadan blev tvungen att lägga skridskorna på hyllan.

Matchen då?
SSK inledde första perioden piggt och Västerås fick ägna mycket tid åt försvarsspel. Hemmalaget skulle också ta ledningen drygt åtta minuter in i perioden. 19-åriga talangen, Egor Polin som inför den här säsongen värvades till SSK från HV71 hittade med en läcker passning fram till Christopher Liljewall som nära mål kunde sätta pucken bakom en chanslös Ian Blomquist i Västeråsmålet. Ett fint hockeymål men passningsläggaren Polin ville inte ta åt sig för mycket av äran:

”Det var lite flyt också skulle jag vilja säga”

Egor Polin har i de inledande tre omgångarna spelat i en formation ihop med nämnde Liljewall och Ludwig Blomstrand.

– Jag tycker vi har gjort det rätt bra de matcherna vi har spelat tillsammans. Det finns saker och jobba på men jag tycker i det stora hela att vi har gjort det rätt bra.

Du har matchats både i J20 och A-laget, är det fullt fokus på A-laget för dig?

– Nej, jag lyssnar bara på vad de säger. Visst, det är kul att spela men jag spelar de matcher de säger till mig att spela. Men såklart vill man ju spela så mycket man kan.

Egor Polin, gjorde sin första poäng för A-laget mot Västerås Foto: Shamash Oyal

Andra perioden kommer SSK undan med bara ett mål insläppt, där är Västerås det bättre laget och skapar flera långa anfall. Tomas Sholl spelade stort i målet och är en stor anledning till att ställningen är 1-1 inför tredje perioden.

Ett framtidsnamn som Egor Polin i all ära men den klarast lysande stjärnan i dagens SSK måste man ändå säga är Linus Videll.

Videll var märkbart missnöjd efter matchen där laget tappade momemtum i tredje perioden efter först tagit ledningen med 2-1 i powerplay, Dominic Turgeon målskytt. Spelet 5 mot 4 för SSK var fram till det svagt och inte ett skott på mål under de tidigare två tillfällena.

– De sätter bra press, vi behöver ha lite mer fokus. De vann pucken lite för enkelt när vi hade powerplay så vi fick inte så många chanser att sätta upp. Vi måste vara snabbare och hitta bättre lösningar, säger Linus om lagets powerplay i matchen.

– Det var en jämn match, ställningskrig men när vi gör 2-1 så måste vi kunna hålla ledningen bättre än vad vi gör.

Matchens snackis blev annars den situation där SSK drog på sig två utvisningar vid samma avblåsning och så ledes blev tvungna att försvara sig med två man mindre i två minuter.

2 minuter behövdes dock inte för Västerås utan de hann med att göra både 2-2 och 2-3 innan utvisningarna hunnit ticka ut. Först åker Jacob Dahlström ut för en tripping, inget konstigt i sig men i samma sekvens drar huvudtränaren Magnus Bogren på sig en tvåa för abuse. Det är där SSK tappar momentum.

-Det är en tripping, sedan vet jag inte vad tränaren skriker men man får ju inte skrika på domaren, det är så det är. Bogren bad laget om ursäkt för det. Jag förstår att han blir het också, ibland tar känslorna över. Det är olyckligt att de utnyttjar det till max.

Det är det som helt avgör matchen till deras fördel då tycker du?

– Lite men sedan kommer vi ändå tillbaka till 3-3. Vi har ju lägen att göra 4-3 efter det och hade kunnat komma ifrån med en seger också.

Vad ser du annars för kapacitet i det här laget?

– Det finns kapacitet i det här laget, sedan tycker jag att vi inte har inte fått ut allting. Det är tidigt på säsongen, vi har mycket att jobba på. Jag själv kan bättre också.

– Vi har ändå 4 poäng efter tre matcher, det är inte bra men det är inte katastrof heller. Vi får ta det här ifrån och jobba på, försöka bli bättre varje dag.

SSK fick till slut med sig en poäng från matchen, man föll efter straffar. En kavalkad av missade straffar där Videll själv svarade för tre av dem. Det blev målvakterna som klev fram när bonuspoängen skulle delas ut. Tomas Sholl ställdes inför svårare straffar än vad Västerås målvakt gjorde och fick till slut kapitulera.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 oktober 2023 09:34
Senast uppdaterad: 29 oktober 2023 20:46

Johansson och SSK skiljs åt: ”Ingen dialog”

ndhl-loven---ssk-220224-9487jpg_53548093570_o

Robert Johansson
Foto: Patric Gill

På fredagen kommunicerade Södertälje Sportklubb att Robert Johansson som de tre senaste säsongerna varit tränare för SSK:s damlag lämnar klubben.

Det var egentligen ingen diskussion eller dialog alls utan klubben ville inte förlänga, säger Johansson om uppbrottet med SSK.

Det var ett tag sedan säsongen tog slut och ett besked har dröjt, kanske lite för länge.

– Lite lång process med två månader för att ta ett beslut. Men det är som det är och inga hard feelings. 

Och Johansson hoppas på ett fortsatt framgångsrikt damlag i Södertälje Sportklubb.

– Hoppas bara satsningen fortsätter mot SDHL. Nu är en bra grund lagd och vi har gjort ett stort avtryck i Dam- hockeyvärlden, speciellt sista säsongen nu. 

Vad händer nu?

– Nu ska jag bara vara ledig och ta det lugnt efter tre år med dubbla jobb och hockey i huvudet 24/7. Sedan får jag se om det dyker upp något och eventuellt ta ställning till det då.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 20:33
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:37

Så vill kommunen lösa boende för våldsutsatta kvinnor

Nycklar Pexels

Foto: Pexels

Kommun har gett Norconsult i uppdrag att hitta sätt att underlätta för våldsutsatta personer att hitta stadigvarande boende. Målet är att skapa en modell för att stödja denna utsatta grupp.

Norconsult har påbörjat ett uppdrag på uppdrag av Södertälje kommun för att undersöka hur våldsutsatta personer kan få bättre tillgång till långsiktigt boende. Målet är att utveckla ett arbetssätt som socialkontoret i kommunen sedan kan implementera för att hjälpa denna utsatta grupp att finna trygga bostäder.

– Målgruppen avser i huvudsak kvinnor som behöver en ny eller egen bostad för att undkomma våld. Många gånger önskar de kunna bo kvar i kommunen, ibland i en specifik stadsdel, eftersom de ofta har minderåriga barn som vill gå kvar på skola och förskola, säger Nora Harms, samhällsplanerare på Norconsult och expert inom dialogarbete och social hållbarhet.

(Annonslänk)

Våldsutsatta personer har ofta svårt att få tillgång till ordinarie bostadsmarknad på grund av ekonomiska svårigheter, ofta en följd av våldet de utsatts för. En trygg och långsiktig boendesituation är ofta ett första viktigt steg mot ett liv fritt från våld. Socialkontoret i Södertälje vill förbättra stödet till dessa individer genom att utveckla samarbetsmodeller med lokala hyres- och bostadsbolag.

– De mest akuta ärendena kan lösas. Det som behövs är något permanent. Syftet är att identifiera hyres- och bostadsbolag som vill samarbeta utanför kommunens redan etablerade samarbeten där det är kommunen som hyr lägenheten, säger Cecilia Sjölin, planarkitekt på Norconsult med stor erfarenhet av kommunala processer och projektledning.

Sjölin förklarar vidare att de ska undersöka om hyresvärdarna erbjuder andra typer av kontrakt än förstahandskontrakt, hur de förmedlar sina hyreskontrakt, om de kan ge förtur, vilka krav som ställs och vilka samarbetsmöjligheter de har med kommunen för att hjälpa våldsutsatta.

Uppdrag inkluderar även att skapa en helhetsbild över hyres- och bostadsbolag i Södertälje samt att sammanställa deras villkor och krav för uthyrning. Detta omfattar exempelvis krav på inkomst och sysselsättning samt möjligheten att göra undantag för våldsutsatta.

Kommunen hoppas att projektet ska leda till ett samarbete med hyres- och bostadsbolag som är seriösa i sitt engagemang för att stödja våldsutsatta. Norconsults uppdrag beräknas vara klart i juli 2024.

– Vi kommer inte leverera en skrivbordsprodukt i det här fallet. Snarare kommer vi lägga grunden för ett arbetssätt som kommunen sen kan ta över och jobba vidare på, säger Nora Harms.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 19:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:30

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors