Företag i fokus:

Familjeägda Johnells säljs – får norsk ägare

BC752CCD-7469-4661-AE38-848C640649E4

Foto: Alexander Isa

Familjeägda klädkedjan Johnells från Södertälje har sålts till ett stort norskt företag, som bland annat äger Brothers och Best of Brands. Detta bekräftades av bolaget i föregående vecka.

Johnells är en av Sveriges äldsta och etablerade multibrandkedjor för märkeskläder och öppnade sin allra första butik i Nyköping år 1893, men har idag sitt kontor i Södertälje. Nu väljer ägarna att lämna över stafettpinnen till det norska företaget Jotunfjell Partners, som förstärker sin portfölj med det Södertäljebaserade företaget ägt av Jan Gustav Thorstensson, Krister Thorstensson och Jonas Thorstensson.

I köpet inkluderas sex fysiska butiker i Uppsala, Västerås, Nyköping, Norrköping, Linköping och Södertäljebutiken i Kringlan, samt en outletbutik.
Utöver Johnells, som uppges ha en omsättning på över 200 miljoner kronor, köper det norska företaget även Yaytrade från Refine Group, en marknadsplats specialiserad på försäljning av provkollektioner, överskott och returer av premiumvarumärken.

Johnells i Kringlan. Foto: Alexander Isa

– Vi är otroligt glada att välkomna Johnells och Yaytrade in i familjen. I dessa utmanande tider är det tydligt att vi behöver gå samman och samla våra resurser och komma ut starkare tillsammans. Detta förvärv markerar en betydande milstolpe i vår resa, vilket möjliggör inte bara en expansion av vårt utbud, utan också en proaktiv strategi för hantering av returer och överskottslager, säger Robert Wilson, vd för Best of Brands till tidningen Habit.

Två Johnells-butiker säljs inte, utan kommer istället att byta namn.
Jan Thorstensson, som ägare Johnells i Kungens kurva och Skärholmen, berättar för tidning att han beslutat att behålla sina två butiker istället för att sälja. Han kommer att skylta om dem till Thernlunds, ett klädföretag han köpte för tre år sedan efter att det gått i konkurs.

– Då övriga i familjen har valt att sälja sina sex Johnellsbutiker utanför Stockholm är det självklara valet att låta Thernlunds-konceptet ta över verksamheterna i Kungens kurva och Skärholmen. Namnbytet till Thernlunds kommer ge stockholmarna den största multibrandkedjan i huvudstaden, säger Jan Thorstensson till Habit.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 september 2023 13:31
Senast uppdaterad: 27 september 2023 13:31

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors