🕝 2 minuter
Familjeägda Johnells säljs – får norsk ägare
Publicerad 27 september 2023 15:31
Uppdaterad 27 september 2023 15:31

Foto: Alexander Isa

Familjeägda klädkedjan Johnells från Södertälje har sålts till ett stort norskt företag, som bland annat äger Brothers och Best of Brands. Detta bekräftades av bolaget i föregående vecka.

Johnells är en av Sveriges äldsta och etablerade multibrandkedjor för märkeskläder och öppnade sin allra första butik i Nyköping år 1893, men har idag sitt kontor i Södertälje. Nu väljer ägarna att lämna över stafettpinnen till det norska företaget Jotunfjell Partners, som förstärker sin portfölj med det Södertäljebaserade företaget ägt av Jan Gustav Thorstensson, Krister Thorstensson och Jonas Thorstensson.

I köpet inkluderas sex fysiska butiker i Uppsala, Västerås, Nyköping, Norrköping, Linköping och Södertäljebutiken i Kringlan, samt en outletbutik.
Utöver Johnells, som uppges ha en omsättning på över 200 miljoner kronor, köper det norska företaget även Yaytrade från Refine Group, en marknadsplats specialiserad på försäljning av provkollektioner, överskott och returer av premiumvarumärken.

Johnells i Kringlan. Foto: Alexander Isa

– Vi är otroligt glada att välkomna Johnells och Yaytrade in i familjen. I dessa utmanande tider är det tydligt att vi behöver gå samman och samla våra resurser och komma ut starkare tillsammans. Detta förvärv markerar en betydande milstolpe i vår resa, vilket möjliggör inte bara en expansion av vårt utbud, utan också en proaktiv strategi för hantering av returer och överskottslager, säger Robert Wilson, vd för Best of Brands till tidningen Habit.

Två Johnells-butiker säljs inte, utan kommer istället att byta namn.
Jan Thorstensson, som ägare Johnells i Kungens kurva och Skärholmen, berättar för tidning att han beslutat att behålla sina två butiker istället för att sälja. Han kommer att skylta om dem till Thernlunds, ett klädföretag han köpte för tre år sedan efter att det gått i konkurs.

– Då övriga i familjen har valt att sälja sina sex Johnellsbutiker utanför Stockholm är det självklara valet att låta Thernlunds-konceptet ta över verksamheterna i Kungens kurva och Skärholmen. Namnbytet till Thernlunds kommer ge stockholmarna den största multibrandkedjan i huvudstaden, säger Jan Thorstensson till Habit.

Dela artikeln