Företag i fokus:

Annons

Kommunen vill säga upp flera lärare i suryoyo och arabiska

women-model-people-girl-photography-learning-classroom-student-class-homework-room-writing-instrument-accessory-writing-tutor-education-test-conversation-job-leisure-sitting-course-child-1620895

Foto: Pexels

Flera modersmålslärarna i Södertälje riskerar att bli uppsagda, främst lärare som undervisar i arabiska och/eller suryoyo (assyriska/syrianska). Nu rasar vårdnadshavare och lärare mot kommunens beslut, vilket innebär större elevgrupper och högre arbetsbelastning för lärarna, men också barn som tvingas prioritera bort undervisningen.

– Kommunen vill att vi är tysta och använder skrämseltaktik mot oss, säger en lärare till Telgenytt som undervisar suryoyo.

Av de 104 modersmålslärarna i Södertälje kommun, som inkluderar lärare för över 40 olika språk, löper sju av dem stor risk att bli uppsagda. Alla dessa sju lärare undervisar huvudsakligen i arabiska och/eller suryoyo (assyriska/syrianska), och enligt en lärare undervisar de tillsammans över 3000 elever i kommunen.

Enligt lagen ska undervisningen i grundskolan ta hänsyn till elevernas bakgrund, tidigare erfarenheter, språk och kunskaper och erbjuda studiehandledning på modersmålet. De sju lärarna som eventuellt tvingas sluta kommer beslutet att resultera i stora ihopslagna elevgrupper i olika åldrar, ökad arbetsbelastning och nya scheman som stör barnens och vårdnadshavarnas vardag.

En lärare som Telgenytt talat med hävdar att kommunen styr schemat centralt utan att medvetet ta hänsyn till elevernas vardag. Läraren menar även att kommunens strategi kommer ha en negativ påverkan på modersmålsklasserna och leda till att antalet elever med arabiska eller suryoyo som modersmål minskar.

Vårdnadshavare och lärare rasar mot kommunens beslut. Foto: Alexander Isa

– Vi lärare får inte vara med och styra schemat, det görs centralt av kommunen. De placerar undervisningen så sent som klockan 15 för 8-åringar. Ska en 8-åring sluta skolan vid klockan 16? Tycker du att det låter rimlgit? Det är upplagt för att vårdnadshavare ska hoppa över den sista lektionen, som i många fall är viktig för dem, säger en lärare till Telgenytt som undervisar suryoyo.

Bland annat berättar läraren att kommunen väljer att ha sen undervisning på eftermiddagen för de mindre barnen och tidigare undervisning för de äldre barnen. Dessa scheman har resulterat i betydande kritik från vårdnadshavare, eftersom de medför långa håltimmar och sena skoldagar för barnen.

– Ett äldre barn kan ha en senare undervisning på dagen, men för små barn blir det svårt. De tappar koncentrationen, vill hem och har idrottsträningar som de måste hinna till. Vi har framfört detta, men kommunen vill att vi är tysta och använder skrämseltaktik mot oss, säger läraren och fortsätter.

(Annonslänk)

– Det finns en stor efterfrågan på modersmålsundervisning, men tiderna fungerar inte. Det kommer att sluta med att vi står där utan några elever alls sent på eftermiddagarna eftersom barnen inte hinner eller måste prioritera sina idrottsträningar istället. Det här är medveten handling som kommunen gör, säger läraren.

Vårdnadshavare kritiska mot kommunen.
Den bristande planeringen av modersmålsundervisningen prioriteras bort, vilket i sin tur kan leda till en ”minskad efterfrågan” i framtiden, enligt en vårdnadshavare som bekräftade detta för Telgenytt.

– Jag vill verkligen att mitt barn ska gå på modersmålsundervisning, men vi har valt att hoppa över den eftersom det skulle innebära att mitt barn slutar skolan vid 17-tiden. Tiderna krockar, det går helt enkelt inte ihop. Det är inte normala tider att sluta skolan för ett litet barn, säger en vårdnashavare till Telgenytt.

Enligt LT har situationen lett till många upprörda samtal och mejl till modersmålsenhetens ledning i kommunen, som höll ett stormöte med lärarna den 8 september. Tidningen har även tagit del av en inspelning från mötet där en biträdande chef indirekt markerar lärarna.

– Vakna på morgonen och tänk så här: hur ska jag agera i dag? Vem är det som betalar min lön? Det är den jag ska vara lojal mot, säger biträdande chefen i ljudinspelingen som LT tagit del av.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 september 2023 14:06
Senast uppdaterad: 26 september 2023 16:29

Fördel SSK efter vinsten i Umeå

ndhl-rogle---ssk-180224-7926jpg_53538953125_o

SSK Damlag jublar efter vinst, här mot Rögle Foto: Patric Gill

Södertälje Sportklubbs Damlag vann på torsdagen mot Björklöven i Umeå. Det var den första matchen i bäst av tre i det som är Play off 1 och ett av hinderna på vägen mot SHDL.

SSK har 1-0 i matcher och kan säkra vidare avancemang idag när de två lagen drabbar samman igen, den här gången i Scaniarinken.

-Fokuset måste vara här och nu, säger damlagets huvudtränare Robert Johansson som inte vill gå händelserna i förväg.

SSK har i de allra flesta matcherna den här säsongen varit ett klart bättre lag än sina motståndare. Men i matchen mot Björklöven förlorade laget för första gången skottstatistiken i en match. Något som tränare Johansson till delar också tyckte präglade matchen.

-Jo kanske lite, speciellt då i första perioden då de kommer ut hårt på oss precis som vi pratat om. Tycker i andra att vi flyttar upp spelet från start och börjar flytta puck som vi pratade om i pausen. Men ett par utvisningar rycker sönder vårt momentum.

-I tredje spelar vi sjukt bra defensivt och bjuder inte på något egentligen. Jag är så stolt över tjejerna som ger allt för varandra i denna tuffa bortamatch och vi tar en riktig lag seger.

Var fokus på försvarsspelet en del av er gameplan? 

-I detta skede på säsongen där ingen målskillnad eller andra parametrar spelar någon roll är ju försvarsspelet en än viktigare del för att inte bjuda på något. Dessutom ge oss möjligheter att vara kreativa när vi får våra lägen.

I slutet av en säsong och när de viktigaste matcherna ska avgöras så ska rutin och erfarenhet inte underskattas. Någon som varit med ett tag och är en av SSK:s mest erfarna spelare är målvakten Lovisa ”Lollo” Berndtsson, 35. I torsdags häll hon nollan i Umeå.

Lovisa Berntdsson höll nollan när SSK vann första matchen i bäst av tre mot Björklöven i Umeå Foto: Patric Gill

-Lollo gör en riktigt stabil insats med bra support från försvaret, all erfarenhet kommer vara viktig och så även den som Lollo bidrar med.

-Hon är en riktigt professionell atlet som vet vad som krävs och delar med sig av sina erfarenheter. Är även en kravställare på träning och match, det var därför vi signade henne för den resa vi är på.

Nu har ni chans att avgöra på lördag. Men viktig att inte sväva iväg utan fokusera steg för steg? 

-Precis, nu vann vi uppe i Umeå och har njutit av det men fokuset måste vara här och nu. På den utmaning som kommer i morgon Lördag, det är superviktigt.

Hur ser uppladdningen ut matchdagen? 

-Den startar med en lättare träning fredag och lite snack om matchen uppe i Umeå.

Formeras laget likadant som i torsdags? 

-Vi tar ut laget efter fredagens träning.

Alla hela och friska? 

-Ja det är de.

Vad blir viktiga nycklar för er att avgöra i Templet?

-Vi återkommer ideligen till några ord och de är, Enkelt, Beslutsamhet, Attityd och Support så det kör vi på även i fortsättningen.

Kommer ert spel/gameplan se annorlunda ut? 

-Nej egentligen inte , vi vill alltid spela ett aggressivt och rakt spel med högt pucktempo och hårt jobb, det kommer vi fortsätta med.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 23 februari 2024 20:09

Skottskadad 16-åring nedsövd i månader har nu vaknat

A747BD55-5C4C-42F9-AE1F-70156FD33CAD

Foto: Shamash Oyal

För snart tre månader sedan skottskadades en 16-åring allvarligt i Hovsjö och har varit nedsövd sedan dess. Nu har pojken, enligt uppgifter till LT, vaknat upp på sjukhus.

(Annonslänk)

Den 9 december sköts tre personer mitt i ett bostadsområde i Hovsjö. Två av de skadade klarade sig med lindriga skador, men den tredje, en 16-åring, hölls nedsövd på grund av allvarliga skador. Enligt uppgifter till Telgenytt sköts 16-åringen i ansiktet.

Efter skjutningen i Hovsjö lyckades polisen gripa tre misstänkta, varav två senare släpptes fria. Den tredje, även han 16 år, häktades misstänkt på sannolika skäl för försök till mord och grovt vapenbrott.

Dagarna innan jul grep spansk polis ytterligare två misstänkta män för inblandning: en 22-årig man från Södertälje och en 19-åring skriven i Stockholmsområdet. De misstänks för grovt skyddande av brottsling efter att ha hjälpt den yngre mannen, som misstänks för mordförsök, att fly med bil ner till Spanien.

16-åringen, som var kritiskt skadad, sövdes ner men ska nu ha vaknat upp på sjukhus efter två och en halv månad, rapporterar LT. Enligt tidningens uppgifter vågade läkarna inte väcka honom tidigare på grund av hans svåra skador.

BILDEXTRA: Skjutningen i Hovsjö

Polisen på plats i samband med skjutningen i Hovsjö.
Läsarbild

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 februari 2024 18:25
Senast uppdaterad: 23 februari 2024 18:25

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors