Företag i fokus:

Premiärvecka för SSK – utan forwardsstjärnan

Skärmavbild 2023-09-18 kl. 21.57.19

Skärmdump: Youtube

På fredag den 22:a september smäller det. Då är det säsongspremiär och full omgång i Hockeyallsvenskan. En av sju matcher spelas under kvällen i Smidjegrav arena där hemmalaget Mora IK gästas av Södertälje SK.

Vi på Telgenytt tog oss en pratstund med Södertäljes huvudtränare Magnus Bogren.

Hur ligger ni till i förberedelserna inför fredag tycker du? Befinner ni er där ni ska?

– Ja, det tycker jag i stort. Sedan så har det ju varit en del frånvaro men det är ju sådant som kan hända under serien också, det får man ju hantera. Vi har gått igenom det vi ska och vi har gjort en helt okej försäsong.

Kommer ni att lägga speciellt fokus på något i spelet nu så här dagarna innan premiären mot Mora?

– Man håller ju allting levande under säsongen, där finns vissa saker vi kommer att gå igenom. Sedan får man se från match till match men vi ligger i fas med allting.

Kommer ni på träningarna nu inför att köra med tilltänkta backpar och femmor?

– Ja, förutsatt att alla är hela och friska så kommer vi att göra det. Det är tanken.

Skade och sjukdomsstatus i truppen?

– Marcus Eriksson var sjuk idag (läs måndag), annars så är alla utom Sebastian Dyk tillgängliga på fredag.

Läs även: – Ny skribent med fokus på SSK inför kommande säsong

Hur långt har Dyk kvar till att kunna spela match?

– Det kan jag inte svara på, han ska till läkare i slutet av veckan. Då vet jag mer men han är inte med mot Mora på fredag.

Är Veeti Vainio tillbaka i full träning?

– Ja, det är han.

Målvakterna Tomas Sholl och Claes Endre är nya i SSK inför den här säsongen. Det finns alltid frågetecken när man på en sådan viktig position signar två nya namn. Men både Sholl och Endre har visat sig från deras bästa sida i träningsmatcherna. Bogren instämmer i att bägge två gjort ett bra intryck men har ändå i princip bestämt sig för vem som ska vakta kassen på fredagskvällen.

– Jag tycker att båda två har gjort det jättebra på försäsongen, det är jag väldigt glad för. Vem som ska stå på fredag har jag ändå rätt så klart för mig.

De unga spelarna Rasmus Ekström, Olle Hilmersson och Egor Polin har varit med en del på försäsongen. Kommer vi få se någon av dem i line up på fredag?

– Någon av dem kommer att följa med till Mora, vi är ju 14 forwards i truppen, 15 med Egor. Minus Dyk där så kommer någon av dem att få spela.

– Det kommer de att få tävla om, jag tycker alla tre har gjort det jättebra på försäsongen, det är kul att se.

Kommer de att ingå i truppen och ges speltid eller är det aktuellt med utlåning i något fall där?

– Det är lite för tidigt att säga något om det just nu. Dels har J20 mycket matcher också och i och med att vi inte har alla hela och friska så får vi se. Det får vi ta senare hur det blir med det. Nu är två av dem juniorer (Rasmus Ekström och Egor Polin, bägge födda 2004), så det är klart, får de spela mindre hos oss så behöver de någon annanstans få spela seniorhockey.

Läs även: – Ny skribent med fokus på SSK inför kommande säsong

Daniel Hansson, ny skribent på Telgenytt.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 september 2023 08:56
Senast uppdaterad: 29 oktober 2023 20:46

Johansson och SSK skiljs åt: ”Ingen dialog”

ndhl-loven---ssk-220224-9487jpg_53548093570_o

Robert Johansson
Foto: Patric Gill

På fredagen kommunicerade Södertälje Sportklubb att Robert Johansson som de tre senaste säsongerna varit tränare för SSK:s damlag lämnar klubben.

Det var egentligen ingen diskussion eller dialog alls utan klubben ville inte förlänga, säger Johansson om uppbrottet med SSK.

Det var ett tag sedan säsongen tog slut och ett besked har dröjt, kanske lite för länge.

– Lite lång process med två månader för att ta ett beslut. Men det är som det är och inga hard feelings. 

Och Johansson hoppas på ett fortsatt framgångsrikt damlag i Södertälje Sportklubb.

– Hoppas bara satsningen fortsätter mot SDHL. Nu är en bra grund lagd och vi har gjort ett stort avtryck i Dam- hockeyvärlden, speciellt sista säsongen nu. 

Vad händer nu?

– Nu ska jag bara vara ledig och ta det lugnt efter tre år med dubbla jobb och hockey i huvudet 24/7. Sedan får jag se om det dyker upp något och eventuellt ta ställning till det då.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 20:33
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:37

Så vill kommunen lösa boende för våldsutsatta kvinnor

Nycklar Pexels

Foto: Pexels

Kommun har gett Norconsult i uppdrag att hitta sätt att underlätta för våldsutsatta personer att hitta stadigvarande boende. Målet är att skapa en modell för att stödja denna utsatta grupp.

Norconsult har påbörjat ett uppdrag på uppdrag av Södertälje kommun för att undersöka hur våldsutsatta personer kan få bättre tillgång till långsiktigt boende. Målet är att utveckla ett arbetssätt som socialkontoret i kommunen sedan kan implementera för att hjälpa denna utsatta grupp att finna trygga bostäder.

– Målgruppen avser i huvudsak kvinnor som behöver en ny eller egen bostad för att undkomma våld. Många gånger önskar de kunna bo kvar i kommunen, ibland i en specifik stadsdel, eftersom de ofta har minderåriga barn som vill gå kvar på skola och förskola, säger Nora Harms, samhällsplanerare på Norconsult och expert inom dialogarbete och social hållbarhet.

(Annonslänk)

Våldsutsatta personer har ofta svårt att få tillgång till ordinarie bostadsmarknad på grund av ekonomiska svårigheter, ofta en följd av våldet de utsatts för. En trygg och långsiktig boendesituation är ofta ett första viktigt steg mot ett liv fritt från våld. Socialkontoret i Södertälje vill förbättra stödet till dessa individer genom att utveckla samarbetsmodeller med lokala hyres- och bostadsbolag.

– De mest akuta ärendena kan lösas. Det som behövs är något permanent. Syftet är att identifiera hyres- och bostadsbolag som vill samarbeta utanför kommunens redan etablerade samarbeten där det är kommunen som hyr lägenheten, säger Cecilia Sjölin, planarkitekt på Norconsult med stor erfarenhet av kommunala processer och projektledning.

Sjölin förklarar vidare att de ska undersöka om hyresvärdarna erbjuder andra typer av kontrakt än förstahandskontrakt, hur de förmedlar sina hyreskontrakt, om de kan ge förtur, vilka krav som ställs och vilka samarbetsmöjligheter de har med kommunen för att hjälpa våldsutsatta.

Uppdrag inkluderar även att skapa en helhetsbild över hyres- och bostadsbolag i Södertälje samt att sammanställa deras villkor och krav för uthyrning. Detta omfattar exempelvis krav på inkomst och sysselsättning samt möjligheten att göra undantag för våldsutsatta.

Kommunen hoppas att projektet ska leda till ett samarbete med hyres- och bostadsbolag som är seriösa i sitt engagemang för att stödja våldsutsatta. Norconsults uppdrag beräknas vara klart i juli 2024.

– Vi kommer inte leverera en skrivbordsprodukt i det här fallet. Snarare kommer vi lägga grunden för ett arbetssätt som kommunen sen kan ta över och jobba vidare på, säger Nora Harms.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 19:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:30

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors