Företag i fokus:

Här får Södertälje besök av kommunkollegor

1a2

Foto: Södertälje City

Den gångna veckan var Södertälje värd för besök från näringslivs- och kommunrepresentanter från flera platser i Gästrikland. Studiebesöket ägde rum på grund av Södertäljes deltagande i tävlingen Årets Stadskärna, där de nådde finalen.

När finalen i ”Årets Stadskärna” hölls i våras föll Södertälje på mållinjen där de tävlade mot Sundsvall och Malmö. Centrumföreningen som arbetar aktivt för att Södertälje ska vara självklara mötesplatsen, nådde inte hela vägen. Men förra veckan välkomna Södertälje City närlingslivs- och kommunkollegor från andra orter för att dela med sig av det positiva arbetet som görs i Södertälje.

Gästerna fickunder en hel dag möjlighet att direkt interagera med nyckelpersoner från bland annat representanter från Stadsbyggnadsnämnden, Näringslivsavdelningen, Stadsbyggnadskontoret, Södertäljepolisen och Södertälje City.

Här besöker gästerna Elite Ad Astra och Södertälje Science Park. Foto: Södertälje City

– Det känns väldigt roligt att vårt arbete och lokala samverkan har inspirerat andra kommuner och städer att se oss som förebilder och aktörer som kan ge nya perspektiv, säger Aljosa Lagumdzija, VD, Södertälje City

Förutom presentationer som hölls i Stadshuset och på Södertälje Science Park togs gästerna även med till destinationshotellet Ad Astra by Elite, Tom Tits Experiment och bröllopsbutiken Princessa i Kringlan.

Den 3 oktober hålls Citygroup-träffen för första gången i Södertälje och riktar sig till stadsutvecklingsbranschen.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 september 2023 08:41
Senast uppdaterad: 18 september 2023 08:41

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors