Företag i fokus:

Nykvarn bjöd upp till dans – Föll mot Falun i SSL-premiären

Hampe-Nykvarn

Hampus – En slitvarg i gårdagens match som fick se sig besegrad mot ett rutinerat Falun. BILD: RG Foto-Media

Nykvarn gjorde sin efterlängtade debut i högsta divisionen, men ställdes genast inför en formidabel utmaning när de klev in på planen mot giganten Falun. Det blev en kväll att minnas för Nykvarns spelare och fans, trots att segern till slut gick till de sjufaldiga SM-guldvinnarna.

Falun som inte förlorat en SSL-premiär på sju säsonger kom till matchen med hög självkänsla. Laget var fyllt med landslagsstjärnor och tidigare representanter för det svenska landslaget. Efter förlusten i SM-finalen föregående säsong var Falun revanschsugna och redo att påbörja sin nya titeljakt.

För nykomlingarna så var stämningen god trots vetskapen om att inledningen av spelschemat ställs de mot tuffast möjliga motstånd. Falun (B), Storvreta (H), Växjö (H), Pixbo (B). Förhandstipset säger att dessa lag hamnar topp 5 när grundserien är slut. 
Nykvarn kom in till dagens match spända och redo att få släppa loss i en match där de inte hade något att förlora. 

Redan efter 03.16 in i den första perioden får Nykvarn en straff efter en delikatess av Hampus Ahrén som letade sig fram till Markus Jonsson som i skottögonblicket hakades upp. Valdemar Ahlroth, som hade imponerat under försäsongen, klev fram mot Faluns målvakt Santtu Strandberg, men Strandberg höll tätt och räddade därmed matchens första skott.

Janthe – Skriver återigen in sig i historieböckerna när han gör Nykvarns första SSL mål. BILD: RG Foto-Media

Falun tog snabbt kontroll över matchen under den första perioden men stötte på patrull i form av Nykvarns målvakt Lucas Orrmo.
Falun, som är kända för sin styrka på hemmaplan, hade det svårt att hålla trycket uppe i sina anfall i den första perioden. Det ledde till slarviga uppspel och oskärpa i sina avslut. Men de förbättrade sig successivt under matchens gång.

Det var faktiskt Nykvarn som gjorde matchens första mål när Niklas Ohlström hittade en magisk passning till Oscar Janthe, som därmed skrev in sig i historieböckerna som den första målskytten för Nykvarn i SSL. Glädjen hos Nykvarn varade knappt 1 minut innan hemmalagets Johan Samuelsson hittade en passning som frispelade Malte Lundmark i slottet som kvitterade till 1–1.

Med lite mer än 2 minuter kvar av den första perioden lyckades Valdemar Ahlroth skicka i väg ett långskott som letade sig förbi Santtu Stranbergs första stolpe och gav Nykvarn ledningen igen. Knappa minuten senare hamnade Faluns Emil Ruud i utvisningsbåset i två minuter efter en omdiskuterad hands, något som fick hela Falunbänken att protestera.

Nykvarn hade chansen att utöka sin ledning under powerplay men lyckades inte få något farligt skott på mål. I stället kunde Falun kvittera med 30 sekunder kvar av den första perioden genom Alexander Galante Carlström, som hittade en lucka bakom Orrmos första stolpe. Målet kom i samband med en avvaktande utvisning efter att Kevin Rigogiannis höll fast Faluns Emil Johansson under en omställning.

Ohlström stod för en läcker passning. BILD: RG Foto-Media

Andra perioden började med ett fortsatt powerplay för gästerna. Hemmalaget dödade den knappa minuten kvar av utvisningen, men sedan slog gästerna till igen. Nykvarns Markus Jonsson hittade en passning till Hampus Ahrén, som spelade bollen vidare till Valdemar Ahlroth. Ahlroth pricksköt snyggt och gav Nykvarn ledningen med 3–2.

Falun, som behövde jaga en kvittering, pressade högre upp på banan och nästan friställde Sebastian Thorberg för bortalaget men som träffade burgaveln. Hemmalagets offensiva spel blev passivt en kort stund som ledde till att Niklas Ohlström enkelt kunde springa från egen planhalva och utöka Nykvarns ledning till 4–2.

Intensiteten i matchen ökade och spelarna gick in hårdare i närkamperna. Falun fick chansen att komma tillbaka när Simon Cederström och Lucas Orrmo åkte ut i varsin utvisning för hårt spel, vilket ledde till fyra mot fyra spel och många förväntade sig nog följande spelare på banan:

I Nykvarn: Markus Jonsson, Simon Westgärds/Daniel Johansson, Hampus Ahrén, Valdemar Ahlroth.
I Falun: Emil Johansson, Rasmus Enström, Alexander Galante, Omar Aldeeb. En otrolig kamp hade utspelat sig under 2 minuter.

En intensiv kamp hade utspelat sig under dessa 2 minuter.
Men vad satte då stopp för detta?

Faluns tränare, Thomas Holmgren, såg dubbelutvisningen som en utmärkt chans för sitt hemmalag att ta sig tillbaka i matchen. Han valde att plocka målvakten och spela 5 mot 4.

Hemmalagets lagkapten Emil Johansson styrde från sin backposition för att luckra upp Nykvarns försvarsspel. Johansson som har ett bra skott var nära att bli straffad när han skjuter på Hampus Ahrén som nästan utökar bortalagets ledning men missar det öppna målet. Faluns Malte Lundmark stod för flera fina passningar in till Alexander Galante Carlström som stod framför Lucas Orrmo i målet kom inte närmare än en stolpträff.

Det skulle bli ett mål för Falun efter powerplay. Nykvarn, som tappade bollen efter ett slarvigt uppspel, fick se på när Emil Lundmark hittade Simon Cederström, som rakade in reduceringen 3–4 mot en chanslös Lucas Orrmo.

Falun, som hade lagt in en till växel under mitten av den andra perioden, hade börjat spela rakare på mål och minimerat sina misstag. Nykvarn fortsatte med sitt defensiva jobb men blev mer och mer nedtryckta i sin zon. Men nyförvärvet från Salem, Gustav Lindström, klev fram när han vann bollen på mittplan, tog sig förbi Faluns Simon berg och serverar en tjusig passning bakom ryggen till Liam Arvidsson som gör 3-5. Ett effektivt Nykvarn som gjorde 5 mål av 13 skott på mål efter två spelade perioder.

Markus ”Macke” – Bidrog starkt både sett till det offensiva och defensiva när Nykvarn nästan fick med sig poäng. BILD: RG Foto-Media

Hemmalaget gav en snabb replik när Casper Backby bryter in från högerkanten och som sedan hittar en passning in till Emil Ruud, som kunde skjuta in 4–5 i öppet mål.

Slutet på den andra perioden tog Falun över totalt, och Nykvarn lyckades inte återgå till att spela sitt spel med bollen. Faluns förstafemma skapade flera chanser under andra perioden och etablerade längre anfall. Alexander Galante Carlström fick ett jätteläge att göra mål, men Lucas Orrmo gjorde en fantastisk enhandsräddning. Nykvarn, som inte fick bort bollen från sin zon, fick i stället se när Omar Aldeeb rakade in kvitteringen efter en läcker passning från Alexander Galante Carlström. Andra perioden slutade 5–5.

I den tredje perioden var det tydligt att Falun hade ökat sitt självförtroende och spelade tålmodigt för att inte släppa in Nykvarn i matchen. Nykvarn fick kämpa hårt defensivt under de första fem minuterna av perioden, men de fick lite andrum när de vann bollen högt upp på banan.

Senare under perioden bytte Falun in Malte Lundmarks formation, och de levererade ett vackert mål när Lundmark ”flippar” sig förbi sin motståndare och rullar bollen under Orrmo, på pass från Emil Ruud. Det var första gången i matchen som Falun tog ledningen.

Hemmalaget fortsatte att kontrollera matchen, och Nykvarn hade svårt att hota Falun. Det fanns några ljusglimtar under den tredje perioden, som när Hampus Ahrén tog sig förbi tre Falunspelare men missade målet efter att skottet träffat en motståndarklubba.

Med nio minuter kvar av den tredje perioden åkte Lucas Rigogiannis ut i två minuter för hårt spel. Falun utnyttjade sitt numerära överläge, och Alexander Galante Carlström, som var kvällens storstjärna, gjorde sitt andra mål när han utökade ledningen till 7–5 på pass från Emil Johansson.

Lucas Rigogiannis fick syna utvisningsbänken efter att ha gått på hårt mot Faluns Simon Cederström. BILD: RG Foto-Media

Nykvarn försökte forcerade mot slutet av matchen men lyckades inte komma närmare. Det blev deras första förlust i SSL denna säsong, men de visade att de har potentialen att göra bra ifrån sig mot de bästa lagen i ligan.

Nykomlingarna stod upp bra mot giganten Falun trotts förlust och det finns nog en hel del revanschen att ta när regerande mästarna Storvreta kommer på besök i Furuborghallen den 20/9, matchstart: 19:00.

Biljetter finns att köpa här.

Formationer för dagen:

Mv: Lucas Orrmo
Första femman:
Markus Jonsson, Daniel Johansson, Hampus Ahren, Lucas Rigogiannis, Valdemar Ahlroth
Andra femman:
Gustav Lindström, Simon Westgärds, Karljohan Ahlroth, Sebastian Thorberg, Liam Arvidsson
Tredje femman:
Jonas Wiberg, Oscar Fondelius, Niklas Ohlström, Kevin Rigogiannis, Oscar Janthe
På sidan:
Laban Blomkvist (mv), William Törngren, Filip Ceder, Kevin Mattsson

Publik: 1159

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 september 2023 09:47
Senast uppdaterad: 19 september 2023 21:01

Lindholm utses som ny ordförande för LO

Byggnads

Johan Lindholm
Foto: Byggnads

Byggnads ordförande Johan Lindholm utses som ny ordförande för LO efter att valberedningens tidigare förslag drog sig ur. Lindholm har en lång karriär bakom sig inom fackföreningsrörelsen och har lett Byggnads sedan 2012.

Valberedningen i LO presenterade på lördagen Johan Lindholm, nuvarande förbundsordförande för Byggnads, som ordförande för LO. Lindholm, 60 år gammal och uppvuxen i Södertälje, har varit aktiv inom Byggnads sedan 2012 och har en lång erfarenhet av fackligt arbete.

(Annonslänk)

– Mitt stora grattis till Johan Lindholm! Han är en tydlig debattör inom LO och kommer kunna bli en viktig röst i samhällsdebatten, säger Lars Hildingsson, vice ordförande för Byggnads som kommer därmed bli ordförande för Byggnads.

Den ursprungliga kandidaten till posten som LO-ordförande, Pim Van Dorpel, meddelade sitt avhopp strax innan LO-kongressen skulle öppna. Detta ledde till ett intensivt arbete inom valberedningen för att hitta en ny kandidat.

Efter noggrant övervägande föreslogs Lindholm, som har gjort sig känd för sitt starka ledarskap inom byggsektorn.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 10:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:18

Pensionär krävs på stort belopp för felaktiga utbetalningar

äldre hemtjänst 1 Pixabay

Foto: Pexels

Pensionsmyndigheten har beslutat att kräva tillbaka över 360 000 kronor från en pensionär i Södertälje efter att felaktiga utbetalningar upptäckts.

(Annonslänk)

En pensionär i Södertälje måste återbetala totalt 361 874 kronor till Pensionsmyndigheten efter att ha fått felaktiga utbetalningar av garantipension och bostadstillägg under perioden november 2021 till februari 2024. Enligt myndigheten har pensionären vistats utomlands under en längre tid utan att anmäla detta, vilket ledde till att ersättningarna betalades ut felaktigt.

Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på 230 562 kronor i garantipension och 131 312 kronor i bostadstillägg.

Pensionsmyndigheten mottog information från Försäkringskassan och Södertälje kommun som tydde på att pensionären inte längre var bosatt i Sverige. Efter vidare utredning och kontroller hos Migrationsverket, som visade att pensionären reste ut ur landet den 2 oktober 2021 utan att återvända, beslöt myndigheten att stoppa utbetalningarna från och med mars 2024.

Trots att pensionären fick möjlighet att lämna synpunkter på utredningen, inkom inga sådana synpunkter. Därför har Pensionsmyndigheten nu beslutat att kräva tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet och överlämnat ärendet till Försäkringskassan för vidare hantering.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 02:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors