🕝 1 minuter
HVB-anställd polisanmäld - Ungdom uppmanades till brott
Publicerad 15 september 2023 16:34
Uppdaterad 15 september 2023 16:34

Foto: Paula Kass Elias

En anställd vid ett HVB-hem för äldre ungdomar i Järna har blivit polisanmäld och avstängd från sin tjänst. Detta efter att en ungdom vid boendet lämnade över en ljudinspelning där personen uppmanas av den anställde att begå allvarliga brott.

En ljudinspelning har lämnats in av en av ungdomarna på boendet. Inspelet avslöjar allvarliga överträdelser och kränkande uttalanden av en anställd vid ett HVB-hem, riktade både mot andra ungdomar på boendet och andra anställda.

När filen nådde ansvarig person på boendet, stängdes den berörda personalen omedelbart av, och en anmälan lämnades in till polisen.

Enligt ljudinspelningen, som är daterad till den 2 augusti 2023, förekommer en konversation mellan tre parter. En av rösterna som hörs på inspelningen tillhör den unga boenden som lämnade in inspelningen, och de två övriga rösterna tillhörde anställda vid boendet. En av dessa anställda var i tjänst vid tillfället för inspelningen.

(Annonslänk)

Under konversationen i ljudinspelningen avslöjas kränkningar som riktas mot både personalen och andra ungdomar på boendet. Dessutom framgår det av inspelningen att personal bryter mot tystnadsplikten, enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Inspelningen visar även att personalen uppmanade den unga personen att begå allvarliga brott samt att uppmuntra andra ungdomar att utföra våldsamma handlingar mot personalen. Samtidigt framkom det att ungdomen rökte THC i samband med konversationen som spelades in.

Som en omedelbar åtgärd stängdes den berörda personen av från sin anställning, och tillgången till inloggningar för dokumentationssystem, e-post och andra digitala verktyg inom verksamheten togs bort omedelbart. Socialtjänsten och vårdnadshavare har informerats om händelsen, och nu utreds ärendet av polisen.

Dela artikeln