🕝 1 minuter
Astra stoppas från att exportera till Ryssland
Publicerad 14 september 2023 14:24
Uppdaterad 14 september 2023 14:24

Foto: Cc. 

Astra Zeneca har blivit avslagna när de begärde ett undantag för export till Ryssland, enligt rapporter från nyhetsbyrån Siren.

I juli bad Astra Zeneca om tillstånd att skicka produkter till Ryssland trots de gällande exportbegränsningarna, men Kommerskollegium har nu sagt nej till deras begäran. Myndigheten anser att exporten inte är nödvändig för medicinska, farmaceutiska eller humanitära ändamål, enligt deras beslut. I sin ansökan hävdade Astra Zeneca att det handlade om en tillfällig export med ett klart medicinskt syfte.

Kommerskollegium motiverar sitt beslut genom att påpeka att det redan finns konkurrerande och ändamålsenliga produkter tillgängliga på den ryska marknaden. Det är möjligt att beslutet kan överklagas till domstol.

– Det vi har fått avslag från Kommerskollegium för gäller vissa typer av behållare som används vid transport, säger Karl-Johan Karlsson, presschef på Astra Zeneca, till Nyhetsbyrån Siren.

Karl-Johan Karlsson understryker i en kommentar att Astra Zeneca, liksom flera andra läkemedelsföretag, har fortsatt att leverera mediciner till patienter i Ryssland. Detta beror på att många mediciner och kemikalier som används i mediciner inte omfattas av EU:s sanktioner på grund av humanitära skäl.

Dela artikeln