Företag i fokus:

Nykvarn köper kommunhuset för 191 miljoner kronor

nykvarn. Kartor

Foto: Kartor

I somras sålde det ansträngda fastighetsbolaget SBB fastigheter i Nykvarn för 221 miljoner kronor. Nu genomför bolaget ännu en fastighetsaffär i kommunen. Denna gång säljer de kommunhuset för 191 miljoner kronor.

– Vi ser ett fortsatt stort intresse från kommuner att förvärva fastigheter av SBB. Vi har tidigare gjort fem kommunaffärer under 2023 och ambitionen är att göra fler affärer med kommuner för att stärka bolagets finansiella ställning, säger Leiv Synnes, vd SBB.

Fastigheten byggdes år 2021 där kommunledningen tecknade ett 25-årigt hyresavtal med SBB, men vid årsskiftet ökade hyran med 10,2 procent och landade runt 800 000 kronor per månad. Nu köper kommunen tillbaka fastigheten som inkluderar kommunhuset, biblioteket, kommersiella lokaler och bostadshuset på Åshöjdsvägen.

– Vi ser det här som en bra möjlighet att säkra kommunens ekonomi framöver. Den analys vi gjort visar att det på sikt är mer fördelaktigt att äga än hyra fastigheten, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Önbäck (S), i ett pressmeddelande.

Beslutet om att köpa fastigehten för 191 miljoner kronor fattades enhälligt av kommunfullmäktige vid ett extra sammanträde på måndagen. Den totala fastigheten omfattar 5 960 kvadratmeter, varav kommunhuset utgör 3 897 kvadratmeter. Cirka 850 kvadratmeter utgörs av kommersiella lokaler och bostäder täcker ungefär 1 200 kvadratmeter och genom köpet befrias kommunen från det ursprungliga hyresavtalet på 25 år.

– Vi tittar alltid på var vi kan effektivisera och spara pengar. Det ingår i vårt kommunala uppdrag att vara rädda om skattepengarna, säger Anders Önbäck.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 augusti 2023 08:28
Senast uppdaterad: 29 augusti 2023 08:28

Kommunanställd varnas för våldsamt beteende

Södertälje kommun

Arkivbild

En anställd vid Södertälje kommuns socialkontoret har fått en skriftlig varning för att ha kastat ett föremål mot en kollega.

En allvarlig incident på Södertäljes socialkontor för vuxna har lett till att en anställd mottagit en skriftlig varning från arbetsgivaren. Händelsen inträffade den 27 mars 2024, där den berörda personen utförde ett kraftigt kast av ett föremål i avsikt att träffa en kollega.

Denna handling, som anses våldsam och hotfull, ägde rum i baslokalen – en plats där även boende ofta vistas.

Arbetsgivaren bedömer händelsen som särskilt allvarlig på grund av den potentiella påverkan på de boende och betraktar det inträffade som förtroendeskadligt. Vidare har det betonats att upprepning av liknande beteende kan leda till uppsägning av anställningen.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 15 maj 2024 01:11

18-årig flicka dömd för mordbrand kopplad till Foxtrot

Polis-1

Arkivbild

Efter en rad mordbränder i Huddinge, kopplade till den pågående Foxtrotkonflikten, har flera personer dömts medan andra friats. Bland de dömda finns en 18-årig kvinna från Södertälje.

Flera bränder anlades vid bostäder i Huddinge förra hösten som en del av en pågående konflikt inom Foxtrotnätverket, enligt åklagaren. En av de dömda, en man i 20-årsåldern från Norrköping, fälldes för en av mordbränderna, som han av misstag anlagde i fel hus. Åtta personer åtalades totalt, men flera friades från anklagelser om inblandning i bränderna och ett försök till mordbrand i Jordbro.

Brottsuppdragen ska ha skickats ut via den krypterade appen Signal av ett oidentifierat alias.

De åtalade är hemmahörande på olika platser i Mellansverige och delar av gärningarna har förberetts och utgått från Strängnäs, enligt åklagaren.

(Annonslänk)

En av bränderna som inträffade natten mellan den 8 och 9 oktober 2024. Larmet inkom klockan 03:45 och när branden startade låg de boende och sov men lyckades ta sig ut ur villan. Branden startade i en husvagn som stod vid infarten och spred sig till villan och garaget, vilket resulterade i omfattande skador.

Den dömda Södertäljebon, en 18-årig kvinna, fälldes för medhjälp till en mordbrand, men friades däremot för inblandning i två andra bränder.

Åklagaren uppgav att den dömda kvinnan från Södertälje hade främjat grov mordbrand genom att införskaffa och leverera material som användes vid branden. Uppdraget och instruktionerna hade hon fått via en krypterad chattjänst. Materialet, inklusive bensindunkar och frigolit, transporterade hon från Södertälje och överlämnade det i Strängnäs den 9 oktober 2023.

Hon dömdes till tio månaders fängelse medan mannen från Norrköping fick tre år och fem månaders fängelse.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 15 maj 2024 01:10

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors