Företag i fokus:

Kvalitet före kvantitet i skolan – ”Forskningen är tydlig”

Klass-Elever-Skola-FOTO-Liza-Simonsson

Arkivbild/Foto: Liza Simonsson

I veckan presenterade centerpartiet ett förslag om att korta ner sommarlovet med två veckor för att få mer undervisningstid i skolan. Det är ett förslag som inte har någon förankring i en verklighet med lärarbrist, stökiga klassrum och brist på riktiga skolböcker. Tiden en elev spenderar i skolan är avgörande för vilken framtid hen går till mötes, låt den präglas av kvalitet istället för kvantitet.

I Södertälje klarar bara 60% av alla elever det nationella provet i svenska i årskurs tre. Bara två av tre gymnasieelever tar en examen. Skolfrågan är avgörande både för vår stads framtid och då är centerpartistisk popcornpolitik det sista vi behöver.

Behöriga och motiverade lärare är den enskilt viktigaste faktorn för en lyckad skolgång, i Södertälje saknar en tredjedel av lärarna behörighet. Att korta ner deras semester är inte ett recept för att motivera de duktigaste lärarna att stanna kvar i yrket. Det är inte heller ett förslag som leder till att fler vill ta sig igenom den långa lärarutbildningen.

Skoltiden behöver inte mer kvantitet utan mer kvalitet. Liberalerna har seriösa förslag istället för popcornpolitik. Södertäljes elever behöver fler behöriga lärare, riktiga skolböcker istället för skärmar och hårdare krav på oseriösa friskolor. 

  • Forskningen är tydlig, riktiga böcker är bättre än skärmar för att förbättra läsförståelsen och den språkliga förmågan i skolan.  Liberalerna satsar i regeringen hundratals miljoner för ett läromedelslyft i svensk skola. Det kommer att över kommande år leda till upp emot tre miljoner nya skolböcker i händerna på svenska elever. Tack vare läromedelslyftet kommer lärarna spendera mindre tid med stenciler framför kopiatorn och mer tid i klassrummet. 
  • Kvaliteten på lärarutbildningen måste höjas och fler lärarassistenter behöver anställas så att lärarna får tid att vara just riktigt bra lärare. Lärarutbildningen behöver reformeras med mer praktik så att lärarstudenterna lär sig undervisning i praktiken. Det behövs fler vuxna i skolan som ser till att lärarna får mer tid till undervisning. 
  • Allt för länge har oseriösa aktörer fått härja fritt i svensk skola. Koncerner som går i konkurs mitt under terminen, betygsinflation och religiös extremism som fått frodas är bara några av problemen. Liberalerna vill stärka skolinspektionen för att motverka extremistskolorna, införa mer central rättning av nationella prov för att minska betygsinflationen, och införa vinstbegränsningar på friskolebolagen för att få bort oseriösa aktörer. 

Genom långsiktiga och seriösa reformer kan vi på riktigt förbättra kvaliteten på skoltiden. Att få fler elever att lyckas måste vara den högsta prioriteten.

Metin Hawsho,
gruppledare Liberalerna Södertälje.

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 augusti 2023 14:05
Senast uppdaterad: 24 augusti 2023 14:05

Åtgärder mot livsmedelsbolag efter missvisande produkter

Livsmedel frukt

Foto: Alexander Isa

Miljönämnden har nyligen ingripit mot ett importföretag efter att ha upptäckt felaktigheter i märkningen av deras basmatiris. Nu beordras företaget att omedelbart korrigera märkningen och att redovisa tidigare försäljningar.

(Annonslänk)

Miljönämndens beslut baserades på en kontroll som genomfördes den 15 april 2024 efter inkomna klagomål.

Provtagning avslöjade att endast 92% av innehållet i ”Basmati Sella Ris XXL 1121” var godkänd basmatiris, trots att förpackningen angav 100% basmatiris. Resten var av annan sort, vilket anses vilseledande för konsumenterna. Livsmedelsföretaget fick i uppgift att ändra märkningen på sina förpackningar på både framsida och baksida av risförpackningarna samt tillhandahålla fullständiga uppgifter om produktens spårbarhet till Miljökontoret för att korrekt återspegla innehållet. De måste också lämna spårbarhetsinformation om var produkten sålts.

Företaget är skyldiga att följa strikta regelverk för att säkerställa att konsumenterna får korrekt information om vad de köper. Beslutet gäller omedelbart och måste följas trots eventuella överklaganden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 14:55
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 15:22

Skolan får toppbetyg av Skolinspektionen

IMG_1467

Bild: Kartor

Efter en grundlig granskning av Skolinspektionen under våren har Lillhagaskolan i Nykvarn fått höga betyg för sin utbildningskvalitet.

Lillhagaskolan har under våren genomgått en omfattande granskning av Skolinspektionen, som nyligen resulterade i toppbetyg för skolans verksamhet. Granskningen syftade till att säkerställa att skolan lever upp till de krav och standarder som stipuleras i skollagen, med fokus på att eleverna ska få den utbildning de förtjänar.

– Lärare och alla medarbetare har, under ledning av rektorn, gjort betydande förändringar. Skolan har gjort en utvecklingsresa där rutiner, undervisning, uppföljning, analysarbete och samverkan mellan skolans alla yrkesgrupper har utvecklats och förbättrats vilket gett resultat, säger Marika Makrigianni, tf utbildningschef i Nykvarns kommun, i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Under inspektionen genomfördes intervjuer med ett brett spektrum av deltagare på skolan, inklusive elever, lärare, elevhälsopersonal och rektorer. Inspektörerna deltog även i flera lektioner för att få en direkt inblick i hur undervisningen genomförs. Resultatet av Skolinspektionens arbete visar att Lillhagaskolan upprätthåller en hög standard i sin pedagogiska verksamhet och skapar en lärandemiljö där eleverna kan trivas och utvecklas.

– Jag är oerhört stolt över arbetet och vill tacka alla medarbetare som på ett modigt och professionellt sätt har medverkat till utvecklingen, det hade inte gått utan deras engagemang. Tack! Det här visar att skolorna i Nykvarns kommun är på god väg att uppnå målet att bli Sveriges bästa skola år 2035.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 11:55

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors