Företag i fokus:

Annons

Kvalitet före kvantitet i skolan – ”Forskningen är tydlig”

Klass-Elever-Skola-FOTO-Liza-Simonsson

Arkivbild/Foto: Liza Simonsson

I veckan presenterade centerpartiet ett förslag om att korta ner sommarlovet med två veckor för att få mer undervisningstid i skolan. Det är ett förslag som inte har någon förankring i en verklighet med lärarbrist, stökiga klassrum och brist på riktiga skolböcker. Tiden en elev spenderar i skolan är avgörande för vilken framtid hen går till mötes, låt den präglas av kvalitet istället för kvantitet.

I Södertälje klarar bara 60% av alla elever det nationella provet i svenska i årskurs tre. Bara två av tre gymnasieelever tar en examen. Skolfrågan är avgörande både för vår stads framtid och då är centerpartistisk popcornpolitik det sista vi behöver.

Behöriga och motiverade lärare är den enskilt viktigaste faktorn för en lyckad skolgång, i Södertälje saknar en tredjedel av lärarna behörighet. Att korta ner deras semester är inte ett recept för att motivera de duktigaste lärarna att stanna kvar i yrket. Det är inte heller ett förslag som leder till att fler vill ta sig igenom den långa lärarutbildningen.

Skoltiden behöver inte mer kvantitet utan mer kvalitet. Liberalerna har seriösa förslag istället för popcornpolitik. Södertäljes elever behöver fler behöriga lärare, riktiga skolböcker istället för skärmar och hårdare krav på oseriösa friskolor. 

  • Forskningen är tydlig, riktiga böcker är bättre än skärmar för att förbättra läsförståelsen och den språkliga förmågan i skolan.  Liberalerna satsar i regeringen hundratals miljoner för ett läromedelslyft i svensk skola. Det kommer att över kommande år leda till upp emot tre miljoner nya skolböcker i händerna på svenska elever. Tack vare läromedelslyftet kommer lärarna spendera mindre tid med stenciler framför kopiatorn och mer tid i klassrummet. 
  • Kvaliteten på lärarutbildningen måste höjas och fler lärarassistenter behöver anställas så att lärarna får tid att vara just riktigt bra lärare. Lärarutbildningen behöver reformeras med mer praktik så att lärarstudenterna lär sig undervisning i praktiken. Det behövs fler vuxna i skolan som ser till att lärarna får mer tid till undervisning. 
  • Allt för länge har oseriösa aktörer fått härja fritt i svensk skola. Koncerner som går i konkurs mitt under terminen, betygsinflation och religiös extremism som fått frodas är bara några av problemen. Liberalerna vill stärka skolinspektionen för att motverka extremistskolorna, införa mer central rättning av nationella prov för att minska betygsinflationen, och införa vinstbegränsningar på friskolebolagen för att få bort oseriösa aktörer. 

Genom långsiktiga och seriösa reformer kan vi på riktigt förbättra kvaliteten på skoltiden. Att få fler elever att lyckas måste vara den högsta prioriteten.

Metin Hawsho,
gruppledare Liberalerna Södertälje.

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 augusti 2023 14:05
Senast uppdaterad: 24 augusti 2023 14:05

Hyreshöjning för 11 000 lägenheter överenskommen

Telge

Foto: Alexander Isa

Telgebolagen och Hyresgästföreningen har efter ”tuffa och intensiva förhandlingar” kommit överens om en hyreshöjning på 4 procent för 2024 för de närmare 11 000 hyreslägenheter som Telgebolagen förvaltar i Södertälje.

Telgebolagen har ett flerårigt hyresavtal med Hyresgästföreningen. Eftersom det ekonomiska läget har förändrats kraftigt sedan avtalet tecknades 2021, har man nu kommit överens om ett kristillägg på 1,95 procent för 2023 års hyror, vilket tas ut från 1 januari 2024.

Det innebär att den totala hyreshöjningen blir 5,95 procent från årsskiftet. Något som ligger under den genomsnittliga hyreshöjningen i Stockholmsregionen, som för 2023 landade på 4,2 procent. 

Hyresgästföreningen hade velat se en lägre höjning med tanke på hyresgästernas ansträngda ekonomi, men anser att överenskommelsen är rimlig med hänsyn till den allmänna kostnadsutvecklingen.

– I en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar, trots tuffa förutsättningar, säger Hassan Jama, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm till TT. 

Telgebolagen hyresutveckling 2020-2024

ÅrHöjningar för TelgebolagenSnitthöjningar i region Stockholm
20202,05 %1,93 %
20211,45 %1,61 %
20221,69 %1,72 %
20231,83 % (+ 1,95 %*)4,20 %
20244 %Ej klara

*Kristillägg för 2023 års hyra uttas från 1 januari 2024

Skribent: Lucas T.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 16:40
Senast uppdaterad: 28 november 2023 16:40

Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

El eluttag

Foto: Alexander Isa

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 1,53 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan i mars.

Dygnspriset på el är på onsdag, den 29 november, 1,53 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 6 mars har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,21 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Nykvarn och Södertälje med timdebiterade avtal betalar som mest 2,86 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 samt 18 och 19 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,07 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 2 kronor).

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,78 kronor per kilowattimme, alltså ungefär fyra gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,21 kronor per kilowattimme.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 15:05
Senast uppdaterad: 28 november 2023 15:05

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors