Företag i fokus:

Annons

DNA hittades på vapnet – Frikänns från misstankarna

366756627_1688033625010253_8156332823727082906_n

Bild: POLISEN

Efter ett tillslag mot en lägenhet i Fornhöjden greps flera personer misstänkta för grovt vapenbrott. I juni dömdes en äldre man och två yngre av Södertälje tingsrätt, men nu har hovrätten beslutat att frikänna en av männen.

Det var den 18 februari som polisen slog till mot bostaden i Fornhöjden. I lägenheten hittade polisen narkotika, ammunition samt en pistol och en k-pist som till stora delar bestod av 3D-utskrivna delar.

Efter en räd mot ett förråd hittade polisen DNA från en 16-åring och en 21-åring på ett av vapnen. Dessutom upptäckte polisen DNA från en 43-årig man på en väska där vapnen förvarades. Samtliga tre personer åtalades i Södertälje tingsrätt.

Polisens fynd i förrådet. Bild: POLISEN

Under förhöret erkände 16-åringen fullt ansvar för vapenbrottet, medan de andra två förnekade inblandning i vapenbrottsanklagelsen. Han dömdes till nio månaders ungdomsövervakning för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Föregående år dömdes 16-åringen även av tingsrätten i Södertälje till ungdomstjänst för narkotikabrott och misshandel vid två tillfällen.

21-åringen, dömdes mot sitt nekande till fängelse i två år och nio månader för grovt vapenbrott. Den äldre mannen dömdes till dagsböter för ringa narkotikabrott efter att ha erkänt anklagelserna, men frikändes från misstankarna om vapenbrott.

21-årigen beslutade att överklaga tingsrättens dom om grovt vapenbrott till hovrätten, som beslöt att granska ärendet på nytt. Under förra veckan meddelade hovrätten sitt beslut – mannen frias från anklagelserna.

Enligt hovrätten finns det dock ingen utredning som påvisar att 21-åringen haft någon anknytning till det aktuella förrådet eller haft vapnen och ammunitionen i sin ägo.

”Varken dna-träffarna sedda för sig eller i förening med den övriga utredningen, gör emellertid, enligt hovrätten, att det är ställt utom rimligt tvivel att han innehaft de två vapnen och ammunitionen på den tid och plats som åklagaren påstått.”, skriver hovrätten i det friande domslutsbeslutet.

Bild: POLISEN

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 augusti 2023 04:00
Senast uppdaterad: 16 augusti 2023 15:51

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Södertäljebo krävs på över 300.000 kronor

Kronofogden

Foto: Alexander Isa

En man från Södertälje står inför betalningskrav efter att ha mottagit 325 000 kronor i felaktigt utbetald ersättning från Försäkringskassan. Nu har ärendet eskalerat till Kronofogden för indrivning av skulden.

I Södertälje har en man blivit skyldig Försäkringskassan en betydande summa pengar. Mannen har inte återbetalat 325 000 kronor som han felaktigt fått i ersättning från myndigheten. För att återkräva dessa pengar har Försäkringskassan nu vänt sig till Kronofogden.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Kronofogden har skickat ett betalningsföreläggande till mannen, vilket är det första steget i processen för att återkräva skulden.

Om mannen väljer att betala tillbaka skulden, kommer Försäkringskassan att dra tillbaka sin ansökan om betalningsföreläggande. Mannen har också möjlighet att bestrida skulden. Om så sker, måste Försäkringskassan överväga att ta ärendet vidare till domstol för att få skulden juridiskt fastställd.

Om skulden inte betalas eller bestrids, kommer Kronofogden att fastställa skulden och inleda processen för att driva in den. Denna händelseutveckling understryker vikten av korrekt hantering av offentliga medel och de konsekvenser som kan uppstå vid felaktiga utbetalningar.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:34

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors