Företag i fokus:

Annons

DEBATT: Hög tid att införa gårdsförsäljning

Beer-barrel

Foto: Creative Commons

Nu under sommaren är det många som passar på att göra ett besök på sitt lokala bryggeri för att ta del av tillverkningsprocessen, delta i en provsmakning eller kanske äta på den tillhörande restaurangen. Intresset för lokalproducerad öl, vin, cider och destillerade drycker har ökat markant under de senaste tio åren och idag finns det över 800 småskaliga tillverkare. Här i Södertälje finns till exempel Költur i Hölö som ett exempel.

Det som många producenter och konsumenter efterfrågar nu är möjligheten att köpa med sig av dryckerna direkt på platsen för tillverkningen, men det är alltjämt omöjligt. I snart 20 års tid har Centerpartiet arbetat för att ändra på detta genom att införa gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Vi ser att det skulle vara positivt för producenterna, för landsbygden och för besöksnäringen. 

För många producenter känns det frustrerande att man inte kan sälja sina egna närproducerade drycker på platsen där de tillverkas. Inte minst är det många utländska turister som blir förvånade. Tanken att man efter ett besök på en tysk eller fransk vingård inte skulle kunna köpa med sig en flaska vin att ta med sig hem framstår förstås som löjeväckande, men i Sverige är detta verkligheten. Istället blir besökarna hänvisade till ett systembolag som ibland ligger miltals bort.

Frågan om gårdsförsäljning har utretts tre gånger sedan 2007 och den senaste utredningen var klar i december 2021. När remisstiden gick ut i juni 2022 hade det inkommit över 180 remissvar varav majoriteten var positiva. Framför allt så fick utredningen stöd av kommuner, näringsliv och landsbygdsorganisationer, som alla pekade på de mervärden en sådan här reform kan medföra i form av arbetstillfällen och landsbygdsutveckling.

”En klar majoritet för gårdsförsäljning i riksdagen och frågan borde därmed gå som på räls”

Särskilt positivt med utredningen var att den kunde avfärda de två vanligaste invändningarna emot gårdsförsäljning, nämligen att det skulle ha en negativ inverkan på folkhälsan och att det skulle sätta systembolagets monopol ur spel. Båda de här frågorna är ordentligt utredda och det konstateras att gårdsförsäljning inte kommer ha någon märkbar påverkan på folkhälsan och att detaljhandelsmonopolet inte på något sätt är hotat.

Tidigare har Centerpartiet inte kunnat samla tillräckligt med stöd från övriga partier i riksdagen, men i den senaste valrörelsen ställde sig även SD, M, KD och L positiva. Det finns alltså en klar majoritet för gårdsförsäljning i riksdagen och frågan borde därmed gå som på räls. Likväl har regeringen inte kunnat lägga fram något förslag under sitt första år vid makten, inte ens en tidsplan har man kunnat presentera. Det framstår allt tydligare att frågan är allt annat än prioriterad.

Om de fyra partierna i regeringsunderlaget menar allvar med att införa gårdsförsäljning så som Centerpartiet förespråkat under lång tid, så håller det inte att fortsätta förhala frågan. Gårdsförsäljning skapar nya möjligheter till landsbygdsutveckling, livsmedelsproduktion och turism. Inte minst här i Södertälje skulle det vara mycket positivt för utvecklingen. Sveriges småskaliga producenter av alkoholhaltiga drycker har väntat länge nog. 

Christofer Bergenblock (C)
Riksdagsledamot

Patrik Buddgård (C)
Distriktsordförande Stockholms län

Tage Gripenstam (C)
Gruppledare Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 augusti 2023 10:53
Senast uppdaterad: 8 augusti 2023 10:53

Fördel SSK efter vinsten i Umeå

ndhl-rogle---ssk-180224-7926jpg_53538953125_o

SSK Damlag jublar efter vinst, här mot Rögle Foto: Patric Gill

Södertälje Sportklubbs Damlag vann på torsdagen mot Björklöven i Umeå. Det var den första matchen i bäst av tre i det som är Play off 1 och ett av hinderna på vägen mot SHDL.

SSK har 1-0 i matcher och kan säkra vidare avancemang idag när de två lagen drabbar samman igen, den här gången i Scaniarinken.

-Fokuset måste vara här och nu, säger damlagets huvudtränare Robert Johansson som inte vill gå händelserna i förväg.

SSK har i de allra flesta matcherna den här säsongen varit ett klart bättre lag än sina motståndare. Men i matchen mot Björklöven förlorade laget för första gången skottstatistiken i en match. Något som tränare Johansson till delar också tyckte präglade matchen.

-Jo kanske lite, speciellt då i första perioden då de kommer ut hårt på oss precis som vi pratat om. Tycker i andra att vi flyttar upp spelet från start och börjar flytta puck som vi pratade om i pausen. Men ett par utvisningar rycker sönder vårt momentum.

-I tredje spelar vi sjukt bra defensivt och bjuder inte på något egentligen. Jag är så stolt över tjejerna som ger allt för varandra i denna tuffa bortamatch och vi tar en riktig lag seger.

Var fokus på försvarsspelet en del av er gameplan? 

-I detta skede på säsongen där ingen målskillnad eller andra parametrar spelar någon roll är ju försvarsspelet en än viktigare del för att inte bjuda på något. Dessutom ge oss möjligheter att vara kreativa när vi får våra lägen.

I slutet av en säsong och när de viktigaste matcherna ska avgöras så ska rutin och erfarenhet inte underskattas. Någon som varit med ett tag och är en av SSK:s mest erfarna spelare är målvakten Lovisa ”Lollo” Berndtsson, 35. I torsdags häll hon nollan i Umeå.

Lovisa Berntdsson höll nollan när SSK vann första matchen i bäst av tre mot Björklöven i Umeå Foto: Patric Gill

-Lollo gör en riktigt stabil insats med bra support från försvaret, all erfarenhet kommer vara viktig och så även den som Lollo bidrar med.

-Hon är en riktigt professionell atlet som vet vad som krävs och delar med sig av sina erfarenheter. Är även en kravställare på träning och match, det var därför vi signade henne för den resa vi är på.

Nu har ni chans att avgöra på lördag. Men viktig att inte sväva iväg utan fokusera steg för steg? 

-Precis, nu vann vi uppe i Umeå och har njutit av det men fokuset måste vara här och nu. På den utmaning som kommer i morgon Lördag, det är superviktigt.

Hur ser uppladdningen ut matchdagen? 

-Den startar med en lättare träning fredag och lite snack om matchen uppe i Umeå.

Formeras laget likadant som i torsdags? 

-Vi tar ut laget efter fredagens träning.

Alla hela och friska? 

-Ja det är de.

Vad blir viktiga nycklar för er att avgöra i Templet?

-Vi återkommer ideligen till några ord och de är, Enkelt, Beslutsamhet, Attityd och Support så det kör vi på även i fortsättningen.

Kommer ert spel/gameplan se annorlunda ut? 

-Nej egentligen inte , vi vill alltid spela ett aggressivt och rakt spel med högt pucktempo och hårt jobb, det kommer vi fortsätta med.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 23 februari 2024 20:09

Skottskadad 16-åring nedsövd i månader har nu vaknat

A747BD55-5C4C-42F9-AE1F-70156FD33CAD

Foto: Shamash Oyal

För snart tre månader sedan skottskadades en 16-åring allvarligt i Hovsjö och har varit nedsövd sedan dess. Nu har pojken, enligt uppgifter till LT, vaknat upp på sjukhus.

(Annonslänk)

Den 9 december sköts tre personer mitt i ett bostadsområde i Hovsjö. Två av de skadade klarade sig med lindriga skador, men den tredje, en 16-åring, hölls nedsövd på grund av allvarliga skador. Enligt uppgifter till Telgenytt sköts 16-åringen i ansiktet.

Efter skjutningen i Hovsjö lyckades polisen gripa tre misstänkta, varav två senare släpptes fria. Den tredje, även han 16 år, häktades misstänkt på sannolika skäl för försök till mord och grovt vapenbrott.

Dagarna innan jul grep spansk polis ytterligare två misstänkta män för inblandning: en 22-årig man från Södertälje och en 19-åring skriven i Stockholmsområdet. De misstänks för grovt skyddande av brottsling efter att ha hjälpt den yngre mannen, som misstänks för mordförsök, att fly med bil ner till Spanien.

16-åringen, som var kritiskt skadad, sövdes ner men ska nu ha vaknat upp på sjukhus efter två och en halv månad, rapporterar LT. Enligt tidningens uppgifter vågade läkarna inte väcka honom tidigare på grund av hans svåra skador.

BILDEXTRA: Skjutningen i Hovsjö

Polisen på plats i samband med skjutningen i Hovsjö.
Läsarbild

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 februari 2024 18:25
Senast uppdaterad: 23 februari 2024 18:25

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors