Företag i fokus:

Annons

DEBATT: Hög tid att införa gårdsförsäljning

Beer-barrel

Foto: Creative Commons

Nu under sommaren är det många som passar på att göra ett besök på sitt lokala bryggeri för att ta del av tillverkningsprocessen, delta i en provsmakning eller kanske äta på den tillhörande restaurangen. Intresset för lokalproducerad öl, vin, cider och destillerade drycker har ökat markant under de senaste tio åren och idag finns det över 800 småskaliga tillverkare. Här i Södertälje finns till exempel Költur i Hölö som ett exempel.

Det som många producenter och konsumenter efterfrågar nu är möjligheten att köpa med sig av dryckerna direkt på platsen för tillverkningen, men det är alltjämt omöjligt. I snart 20 års tid har Centerpartiet arbetat för att ändra på detta genom att införa gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Vi ser att det skulle vara positivt för producenterna, för landsbygden och för besöksnäringen. 

För många producenter känns det frustrerande att man inte kan sälja sina egna närproducerade drycker på platsen där de tillverkas. Inte minst är det många utländska turister som blir förvånade. Tanken att man efter ett besök på en tysk eller fransk vingård inte skulle kunna köpa med sig en flaska vin att ta med sig hem framstår förstås som löjeväckande, men i Sverige är detta verkligheten. Istället blir besökarna hänvisade till ett systembolag som ibland ligger miltals bort.

Frågan om gårdsförsäljning har utretts tre gånger sedan 2007 och den senaste utredningen var klar i december 2021. När remisstiden gick ut i juni 2022 hade det inkommit över 180 remissvar varav majoriteten var positiva. Framför allt så fick utredningen stöd av kommuner, näringsliv och landsbygdsorganisationer, som alla pekade på de mervärden en sådan här reform kan medföra i form av arbetstillfällen och landsbygdsutveckling.

”En klar majoritet för gårdsförsäljning i riksdagen och frågan borde därmed gå som på räls”

Särskilt positivt med utredningen var att den kunde avfärda de två vanligaste invändningarna emot gårdsförsäljning, nämligen att det skulle ha en negativ inverkan på folkhälsan och att det skulle sätta systembolagets monopol ur spel. Båda de här frågorna är ordentligt utredda och det konstateras att gårdsförsäljning inte kommer ha någon märkbar påverkan på folkhälsan och att detaljhandelsmonopolet inte på något sätt är hotat.

Tidigare har Centerpartiet inte kunnat samla tillräckligt med stöd från övriga partier i riksdagen, men i den senaste valrörelsen ställde sig även SD, M, KD och L positiva. Det finns alltså en klar majoritet för gårdsförsäljning i riksdagen och frågan borde därmed gå som på räls. Likväl har regeringen inte kunnat lägga fram något förslag under sitt första år vid makten, inte ens en tidsplan har man kunnat presentera. Det framstår allt tydligare att frågan är allt annat än prioriterad.

Om de fyra partierna i regeringsunderlaget menar allvar med att införa gårdsförsäljning så som Centerpartiet förespråkat under lång tid, så håller det inte att fortsätta förhala frågan. Gårdsförsäljning skapar nya möjligheter till landsbygdsutveckling, livsmedelsproduktion och turism. Inte minst här i Södertälje skulle det vara mycket positivt för utvecklingen. Sveriges småskaliga producenter av alkoholhaltiga drycker har väntat länge nog. 

Christofer Bergenblock (C)
Riksdagsledamot

Patrik Buddgård (C)
Distriktsordförande Stockholms län

Tage Gripenstam (C)
Gruppledare Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 augusti 2023 10:53
Senast uppdaterad: 8 augusti 2023 10:53

Godner: – ”Har alltid pratat om vårt stora kristna folk som något fantastiskt”

Boel

Foto: Alexander Isa

Den senaste tiden har det av någon anledning dykt upp artiklar om att jag skulle svartmåla Södertälje och peka ut den assyriska/syrianska folkgruppen i samband med kriminalitet. Det är inte sant. Det är en obegriplig anklagelse.

Nästan varje dag får jag däremot frågor från andra som verkligen vill utmåla vår folkgrupp på de mest förfärliga sätt och i alla dessa samtal säger jag emot och berättar om vårt fina Södertälje. Jag har alltid pratat om vårt stora kristna folk som något fantastiskt och unikt och om Södertälje som dess huvudstad. Vad det gäller ”svartmålning” så är det den organiserade brottsligheten som står för den.

”Jag skulle aldrig drömma om att ens antyda att brottsligheten är knuten till en grupp.”

Senast i lördags var det skjutningar i Hovsjö. De förfärliga brotten som begås ger rubriker som varken jag eller någon annan i vår politiska ledning styr över. Det vi i politiska ledningen pratar och skriver om är hur kommunen försöker mota bort brottsligheten från våra verksamheter och om lagar som behöver ändras för att det arbetet ska bli lättare. Jag skulle aldrig drömma om att ens antyda att brottsligheten är knuten till en grupp.

Det är en liten klick med personer som förstör för alla oss andra i vår stad. Alla vi andra borde därmed tillsammans ta oss an den viktiga uppgiften att få bort den organiserade brottsligheten från vårt Södertälje. 

När jag pratade om ”läkare och advokater” vid ett SNS-seminarium så var det för att det stod så i den forskningsrapport som tagits fram av andra men som jag var där för att kommentera. Den rapporten finns att läsa på nätet och beskriver hur organiserad brottslighet arbetar. 

Boel Godner
Kommunstyrelsens ordförande

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 december 2023 04:00
Senast uppdaterad: 10 december 2023 22:29

Ahrén stekhet när NIF vann efter förlängning

Lucas

#23 Hampus Ahrén klev fram och gjorde 3 mål mot Mullsjö. Foto: Roland Osbeck

Nykvarn tog sin första seger på bortaplan i SSL och klättrar därmed återigen upp på säker mark i tabellen.

Det blev tuff tillställning mot tabellfemman Mullsjö som inför matchen kom med en bra känsla efter att ha besegrat Pixbo i Nyhemshallen. Samma hall som är känt för att ha en aktiv publik och gör det mentalt svårt för alla lag som gästar Mullsjö.

Hemmapubliken fick däremot vänta med att klappa i gång sitt lag efter att Hampus Ahrén som på eget bevåg såg till att ge Nykvarn ledningen efter knappa två minuter spel. Ett läge som såg ut att inte bli någonting av men Ahrén lyckades snurra bort sin försvarar och sätta bollen högt upp i nättaket bakom en chanslös Jonathan Larrson. 

Ahrén ser möjligheter som ingen annan gör och visar match efter match varför han ska spela i det svenska landslaget. Foto: RG Foto-Media

Mullsjö som inför matchen hade ett par spelare borta pga. skador och bara timmen innan match så fick även backen Simon Möller kasta in handduken. Det skulle däremot inte visa sig påverka hemmalaget som hade en tydlig gameplan – att låta Nykvarn ta första steget. Nykvarns man-man försvar var absolut något som Mullsjö hade problem med att hantera i uppställt spel. Därmed så fick hemmalaget kliva ner djupare på egen planhalva och låta Nykvarn sätta press för att försöka spela sig loss pressen och skapa lägen. Hemmapubliken fick vid ett par tillfällen nästan jubla för en kvittering men där Lucas Orrmo stod i vägen. Det farligaste läget i den första perioden hade Anton Hedin som träffade målramen. 

Gästerna Nykvarn såg inte ut att påverkas av atmosfären eller den långa bussresan som efter ledningsmålet hade kontroll på den större delen av perioden. Det fanns även chans till fler mål men där Mullsjöförsvaret kunde rädda upp ett par situationer. 

I början av den andra perioden var det Nykvarn som satt i förarsätet och var spelade smart för att inte bjuda Mullsjö på några chanser. Det skulle dock kosta ledningen när Mullsjö kvitterar matchen efter att Nykvarn tappat boll på mittplan och där Hampus Morelius kunde sätta 1–1. Inte nog med att Mullsjö kvitterade så fastnar Niklas Ohlströms klubba på en Mullsjöspelare som faller ner och handen från domaren åker högt upp som signalerar för utvisning. Något som får hela bänken från gästerna att ställa sig upp och protestera. 

Mullsjö utnyttjar läget och kaptenen Sebastian Palmqvist kunde ge sitt Mullsjö ledningen för första gången i matchen. 

Lucas Orrmo målvaktsspel skapar en trygghet i truppen. Foto: RG Foto-Media

Med ett par minuter kvar av den andra perioden såg Nykvarn till att kvittera efter en omställning där Daniel Johansson hittar en fri Hampus Ahrén som trycker dit kvitteringen. 

Den tredje perioden skulle bli en nagelbitare.
Mullsjö återtog ledningen efter att Joel Ingesson väljer att gå på avslut som letar sig förbi bakom en skymd Orrmo i målet. Hemmalaget såg starkare ut ju längre matchen gick samtidigt som Nykvarn såg ut att återigen ha det svårt att få in bollen. Mullsjö såg ut att komma till ett farligt läge när Joel Ingesson tar sig förbi Daniel Johansson men hålls fast i samma läge vilket resulterar i ett powerplay för hemmalaget.  Återigen utnyttjar man sitt power play och efter en tilltrasslad situationen framför mål så trillar bollen ner framför Pelle Terenius som utökar ledningen till 4–2. 

Återigen får NIF jaga och denna gång såg det svårare ut med två mål upp. Något som Nykvarn har saknat lite av under säsongen är lite tur vilket behövdes i ett läge där målchanserna inte ville ge resultat. Kaptenen Karljohan Ahlroth testar skott som verkar ta på en försvarare i Mullsjö som ställer Jonathan Larsson i målet. Mullsjö kommer till ett par avslut till men Lucas Orrmo ser till att hålla Nykvarn kvar i matchen. Efter en timeout och spel med en man mer så trycker Nykvarn dit kvitteringen och det är ingen mindre än Hampus Ahrén som gör sitt tredje mål i matchen. 
Matchen slutade lika efter fulltid och förlängning väntade.

Lucas Rigogiannis med avgörandet i förlängningen vilket skickar Nykvarn upp 2 placeringar i tabellen. Foto: Roland Osbeck

Det hann knappt gå en minut innan Markus Jonsson hittar Lucas Rigogiannis som siktar in sig och sätter den bakom Larssons första kryss. Vilt jubel utbrast i Nyhemshallen och Nykvarn kunde därmed ta sin andra raka seger. 

Såhär summerar tränaren Nicklas Hedstål matchen:

”Taktiskt mycket väl genomförd match där vi får deras 1:a femma som varit seriens bästa att spela 1-1 i spel 5-5 vilket är mycket bra gjort. Helt jämn match där vi investerar mycket hårt jobb och till slut kan ta hem 2 fina poäng. 2 raka segern i SSL och Nykvarns första seger på bortaplan i SSL ger oss råg i ryggen inför söndagens viktiga match mot Hagunda hemma. ”

Nykvarns andra raka seger innebär att man klättrar 2 placeringar i tabellen och är därmed uppe på säker mark igen.

Nästa match för Nykvarn är mot Hagunda som befinner sig sist i tabellen. Matchen spelas den 17 december, 17:00 i Furuborghallen. 

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen


Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 22:02
Senast uppdaterad: 10 december 2023 22:02

Annons

Wallesvitvaror

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.