Företag i fokus:

Annons

Man friades från spädbarnsdöd – Får en kvarts miljon kronor

Polis

Arkivbild

Sommaren 2022 avled ett spädbarn i Trosa. Pappan, en 25-årig man och skriven i Järna, åtalades för synnerligen grov misshandel men friades från misstankarna. Nu beviljas mannen fler hundratusen i ersättning för tiden han satt frihetsberövad.

Efter att ha blivit friad från anklagelserna om att ha skakat sitt spädbarn till döds ansökte pappan från Järna om ersättning från staten för den tid han satt frihetsberövad. Mannen åtalades för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död efter att ha blivit anklagad för att ha orsakat sitt spädbarns död i juli 2022.

Efter att ha suttit frihetsberövad från juli 2022 till februari 2023 friades pappan av Nyköpings tingsrätt den 3 mars 2023. Åklagarens bevisning ansågs inte kunna styrka att barnets skador berodde på att pappan hade skakat det.

– Tingsrätten har bedömt att den skadebild barnet haft tillsammans med det som i övrigt har kommit fram i målet inte innebär att det är bevisat att mannen har skakat barnet, sade rådmannen Maria Böös i ett pressmeddelande.

Pappa ansökte om en ersättning på 500 000 kronor för den tid han satt frihetsberövad på grund av den felaktiga anklagelsen, men beviljas nu hälften av beloppet. Justitiekanslern, JK, har beslutat att bevilja mannen totalt 250 000 kronor i ersättning för den tid han satt frihetsberövad. Enligt JK har mannen rätt till ett högre belopp än normalt eftersom lidandet av att ha varit misstänkt för brott på ett närstående barn bedöms ha varit mer påtagligt än annars.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juli 2023 10:21
Senast uppdaterad: 29 juli 2023 10:21

Dyster månad: Bostadspriserna fortsätter att falla

Villa

Foto: Pexels

Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november i Sverige som helhet och faller för tre månader i rad.

– Sedan förra vårens toppnoteringar har nu bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige som helhet. Vi börjar nu helt klart närma oss det totala prisfall om 20 procent som vi har spått sedan en längre tid tillbaka, säger Robert Boije.

November var en svår månad för bostadsförsäljningen i Sverige, enligt SBAB:s och Boolis bostadsindex. Bostadspriserna sjönk överlag med 1,4 procent, där villapriserna föll med 0,8 procent och lägenhetspriserna med 0,7 procent. Prisfallet var mest påtagligt i Norra Sverige, särskilt för villor.

Villapriserna föll november med 1,8 procent i Sverige som helhet, med undantag för Mellersta Sverige där priserna ökade med 1,1 procent. Detta indikerar en övergripande nedgång i villapriserna på 0,6 procent när man beaktar säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter.

Priserna på både lägenheter och villor förväntas fortsätta minska.

– Ett mycket stort utbud och att många bostadsrättsföreningar troligen kommer att höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet och även därefter till följd av det kraftigt höjda ränteläget, talar rimligen för fortsatt prispress på lägenheter framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Jämfört med förra våren har bostadspriserna sjunkit med nästan 15 procent, där lägenhetspriserna minskat med 10,5 procent och villapriserna med 17 procent. De nuvarande prisnivåerna är de lägsta sedan 2015 för lägenheter och 2017 för villor. När man tar hänsyn till inflationen, har de reala bostadspriserna sjunkit med 26 procent sedan förra våren, med lägenhetspriserna ner 22 procent och villapriserna 28 procent.

Allt fler bostädet “Snart till salu” på bostadsmarknaden.
Säljare väljer nu allt oftare att preliminärt lista sina bostäder till ”Snart till salu” för att utvärdera marknadsintresset. Medan en del är beredda att sälja inom kort, föredrar andra att invänta ett mer fördelaktigt anbud.

Denna taktik, känd som förhandsmarknaden, har ökat markant under de senaste fem åren och utgör idag nästan hälften av alla bostadsannonser på Booli. Det bör dock noteras att denna trend varierar geografiskt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 16:03

MINGELBILDER v.48 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0002

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V. 47

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 00:43
Senast uppdaterad: 4 december 2023 01:21

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors