Företag i fokus:

Annons

1900 katter registrerade – Här är länets populäraste namn

Pexels-Katt-Cat

Foto: Pexels

1 937 respektive 435 katter. Så många har Södertäljeborna och invånarna i Nykvarn hunnit registrera i Jordbruksverkets nya kattregister, och nu börjar bilden av de populäraste kattnamnen klarna.

Sedan 1 januari ska alla katter, födda från 2008 och framåt, id-märkas och registreras hos Jordbruksverket. Hittills finns 336 000 katter, med 221 000 ägare, i det nya registret. Av dem finns 1 937 i Södertälje kommun.

Det motsvarar ungefär 19 katter per 1 000 invånare. Det är en relativt låg siffra jämfört mer andra kommuner. Samtidigt är det lite tidigt att kröna den kattätaste kommunen då en stor andel fortfarande saknas i registret. Exakt hur många katter som finns i Sverige vet man inte, men det finns en uppskattning på 1,4 miljoner. I så fall finns bara var fjärde katt hittills i registret. 

– Det var inte så att vi trodde att alla katter skulle registreras direkt när de nya reglerna började gälla. Det tog nästan 20 år att få in hundarna i hundregistret, men så lång tid tror vi inte att det tar för katterna. Det är mycket lättare att registerera och att få ut information nu, säger Anders Elfström, enhetschef på Jordbruksverket.

Hur tycker ni att det har gått hittills då?

– Jag skulle säga att det kom in fler katter än vi räknat med i början, men nu tycker vi att vi får in för få katter – och därför försöker vi nå ut med information i sociala medier och medier.

Just nu anmäls ungefär 4 000 katter i veckan, och Anders Elfström vill att takten ökar. Det är trots allt obligatoriskt.

– För ägarens egen skull innebär det att katten kan återföras till ägaren om den springer bort. Vi tror att de flesta seriösa kattägare vill registera sin katt, men det är ett nytt regelverk.

När tror ni att ni har ett komplett register?

– Helt fullständigt kommer det aldrig att bli, men kanske inom en fyra- eller femårsperiod. 

På kommunnivå finns inte några ytterligare siffror, men för länen redovisar Jordbruksverket också namnstatistik. I Stockholms län finns nu 51 672 registrerade katter. Och 409 av dem heter Sigge, vilket är det vanligaste namnet, följt av Lunapå 396 katter. Sigge är också det populäraste namnet i riket som helhet, medan Doris är tvåa på rikslistan.

De 15 vanligaste kattnamnen i Sverige

NamnAntal katter
Sigge3 039
Doris2 823
Simba2 475
Elsa2 429
Selma2 416
Maja2 414
Luna2 389
Nisse2 212
Sally2 149
Morris2 084
Zelda2 071
Sixten1 977
Molly1 964
Bosse1 954
Findus1 935
Källa: Jordbruksverket. 


Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 juli 2023 04:00
Senast uppdaterad: 8 juli 2023 00:05

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Södertäljebo krävs på över 300.000 kronor

Kronofogden

Foto: Alexander Isa

En man från Södertälje står inför betalningskrav efter att ha mottagit 325 000 kronor i felaktigt utbetald ersättning från Försäkringskassan. Nu har ärendet eskalerat till Kronofogden för indrivning av skulden.

I Södertälje har en man blivit skyldig Försäkringskassan en betydande summa pengar. Mannen har inte återbetalat 325 000 kronor som han felaktigt fått i ersättning från myndigheten. För att återkräva dessa pengar har Försäkringskassan nu vänt sig till Kronofogden.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Kronofogden har skickat ett betalningsföreläggande till mannen, vilket är det första steget i processen för att återkräva skulden.

Om mannen väljer att betala tillbaka skulden, kommer Försäkringskassan att dra tillbaka sin ansökan om betalningsföreläggande. Mannen har också möjlighet att bestrida skulden. Om så sker, måste Försäkringskassan överväga att ta ärendet vidare till domstol för att få skulden juridiskt fastställd.

Om skulden inte betalas eller bestrids, kommer Kronofogden att fastställa skulden och inleda processen för att driva in den. Denna händelseutveckling understryker vikten av korrekt hantering av offentliga medel och de konsekvenser som kan uppstå vid felaktiga utbetalningar.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:34

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors