Företag i fokus:

INSÄNDARE: Vi fortsätter att utvecklas och behåller ambitionen

Aljosa

Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City

I Södertälje fortsätter vi utveckla stadskärnan och behåller ambitionen att få utmärkelsen Årets Stadskärna ett annat år.

Vi var finalister, hoppfulla och peppade på att höra vem som skulle ta hem utmärkelsen Årets Stadskärna på Svenska Stadskärnors årskonferens med 520 deltagare från hela landet. Södertälje har strävat mot målet i tio år och många värdefulla personer har jobbat engagerat och med stor passion för vår stad, men när vinnaren presenterades stod det inte Södertälje – det stod Malmö.

Besvikelsen var kännbar i vår grupp med representanter från näringsliv, fastighetsägare och kommun.

På ett sätt kände vi oss ändå som vinnare, för Södertälje har gjort en fantastisk förflyttning och utvecklingsresa när man ser till vår stads utgångsläge. Här finns en styrka, positiv attityd och gemenskap som formats av de utmaningar vi mött tillsammans under åren, och hur vi vänt motgångar till möjligheter. Allt detta hade vi samlat i en gedigen ansökan, och vi skapade en unik filmserie som summerar stadens resa.

Under årskonferensen i Helsingborg märktes att Södertälje blivit en snackis. Vi mötte glada branschkollegor som hjärtligt hejade på oss. Vi överraskades också av den starka uppbackning och engagemang vi fick från nya bekantskaper som följt Södertäljes utveckling. En värmande känsla.

Innan prisutdelningen togs de tre städernas representanter upp på scen för presentation och diplomutdelning. Då hördes det tydligt av alla hejarop och applåder vilket starkt stöd Södertälje har runtom i landet. Vår stads resa inspirerar andra. Det är något vi verkligen bär med oss.

Södertäljes delegation på plats i Helsingborg. Foto: Södertälje City

Självklart tyckte vi att det var dags för Södertälje att få det positiva erkännande staden jobbat så hårt för, och även om finalplatsen också är ett kvitto på framgång hade själva vinsten gett Södertälje den extra boost vi tycker staden förtjänar.

Men resan var väldigt positiv också. Vi har ytterligare förstärkt våra relationer, vårt band till varandra och ”vi-känslan”, och fortsätter arbetet i stadskärnan med gemensamma krafter och positiva framtidsvisioner för Södertälje.

Södertäljes resa är därmed långt ifrån slut. På många sätt är vi bara i början av en fantastisk utvecklingsperiod för staden. Vi ser fram emot det nya hotellet vid Maren och kommunens renovering av Marenplan, utvecklingen av Slussholmen och de spännande möjligheterna Lunakvarteret står inför.

Juryn gav oss värdefull feedback. De berömde vårt samarbete och hur vi fått in idrotten och storföretag som Scania i stadskärnan, hur Stora Torget blivit en levande plats samt hur vi samarbetar kring trygghetsskapande åtgärder.

Juryn uppmärksammade också vår kommunikation. Hur vi når ut till verksamheter, medlemmar och medborgare och har skapat en helt egen identitet. Att vi har förmedlat utvecklingen både till juryn och medborgarna, och genom filmer och mätmetoder verkligen visat på de fysiska förändringarna i vår stad.

Visst finns det områden vi behöver utveckla och förbättra än mer. Vi måste visa upp effekterna av de nya mötesplatser som har skapats och som kommer att skapas. Dessutom behöver vi stärka dialogen och samarbetet mellan stadens fastighetsägare ytterligare.

Vi genomgår just nu också en tuff ekonomisk period och strukturomvandling där verksamheter läggs ner både i Södertälje och resten av landet. En avgörande fråga för framtiden är hur vi jobbar med utbudet och skapar en lockande helhet i våra stadskärnor.

Men vi kan med stolthet säga att Södertälje är på rätt väg. Vi behåller vår ambition att bli Årets Stadskärna inom en snar framtid. Vi håller huvudet högt och siktar mot stjärnorna. Södertälje kommer få sin revansch. Varmt välkommen med på resan.

Se filmserien om Södertäljes utveckling på sodertaljecity.se/resan

Aljoša Lagumdžija
VD, Södertälje City

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juli 2023 08:30
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:21

Flera dömda för mordet på 30-åring från Södertälje

IMG_1539

Foto: Polisen

Idag avslutades rättegången mot flera personer för mordet på en 30-åring från Södertälje i Flemingsberg. Två män döms för själva mordet, en för medhjälp till mord, och en fjärde frikänns helt.

I mars 2023 sköts en 30-årig man från Södertälje till döds i det som polisen och åklagare beskriver som en del av den intensiva konflikt mellan två falanger i Södertälje – Saltskog och Ronnafalangen.

Mordet som anses som en ren avrättning inträffade i en bostad i Flemingsberg där mannen sköts till döds med flera skott i båda kropp och huvud på nära håll.

Polisens fynd strax efter mordet på 30-åringen. I hinken låg kläder och en mobiltelefon dränka i kloring. Alla tre flaskorna var tomma på innehåll.
Foto: Polisen

Mordet beskrivs av polisen som en del av en längre serie våldsdåd som uppstått till följd av den eskalerade konflikten mellan falangerna i Södertälje sedan hösten 2022, där flera dödsskjutningar inträffade under en kort period. Enligt polisens uppgifter hade offret, som kort före mordet hade flyttat till Flemingsberg från Södertälje, en hotbild mot sig.

De fyra åtalade i fallet är kopplade till Saltskogsfalangen, medan den mördade mannen hade band till Ronnafalangen. Den mördade 30-åringen sköts till döds i sitt hem under natten, medan nära anhöriga, inklusive ett minderårigt barn, befann sig i bostaden.

Två dömd för mord
Den ena, en statslös man skriven i Södertälje och som var 17 år vid tillfället, döms till sju års fängelse. Eftersom lagen förbjuder tingsrätten från att döma ut ett livstidsstraff till minderåriga, tillämpas ungdomsrabatt. Mannen, som idag är 18 år, får därmed sitt straff reducerat.
Den andra, en 21-åring från Stockholm, döms till livstids fängelse.

”Tingsrätten anser att det är uppenbart att detta brott är att hänföra till den kategori av särskilt farliga, hänsynslösa och brutala ageranden som ska föranleda ett fängelsestraff på livstid.”, skriver tingsrätten i domen.

Domstolen fann att de två dömda inte hade något personligt agg mot offret, utan agerade på uppdrag av andra.

Mördarna fångades på film strax efter mordet.
Foto: Polisen

Två andra män, 21 och 25 år gamla och båda från Södertälje, stod också åtalade för inblandning i mordet.

Den 25-årige mannen misstänktes för att ha drivit på mordet, men frikändes på grund av bristande konkreta bevis trots DNA-spår på en kapsyl från platsen där mördarns kläder hittades. Tingsrätten noterade att det inte gick att konkretisera hans delaktighet, men att han rimligen borde ha varit medveten om planerna.

Den 21-årige mannen dömdes för medhjälp till mord efter att ha tillhandahållit bilen som användes vid mordet. Han ansågs dock inte ha varit involverad i planeringen eller i något annat direkt föregående moment och hade inte heller aktivt bidragit till att dölja brottet. Han döms till åtta års fängelse.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 maj 2024 19:21
Senast uppdaterad: 8 maj 2024 19:21

En unik spelare i sitt slag – men allt har någon gång ett slut

Linus Videll

Linus Videll i SSKtröjan, en bild vi inte kommer att få se nästa år
ARKIVBILD

Det har länge varit en snackis men nu är det klart. Linus Videll har bestämt sig och det var ett väntat beslut om man ser till snacket och den informationen som funnits den senaste tiden. Till hösten kommer vi få se Videll iklädd Östersunds gröngula Jersey.

Jo, man har hunnit vänja sig vid tanken. Att Videll kommer att äntra Scaniarinkens is som motståndare och inte hemmaspelare.
Det är så klart en annorlunda tanke att #18 kommer ta sina skridskoskär i ett annat hockeyställ än SSK:s blågula. Speciellt när det sker hos en seriekonkurrent.

Videll är en unik spelare med ett rörelsemönster och en oberäknerlighet som få andra. En spelartyp man inte ersätter rakt av. Men den kostnaden som avsatts i budgeten för Linus borde rimligtvis kunna användas till något annat av kvalité in till spelartruppen istället.

(Annonslänk)

Det finns ett liv efter Linus Videll. Ambitionerna att som klubb vara med att utmana om SHL kan aldrig stå och falla med en enda spelare. Att det sedan på sina håll hörs och skrivs om att de chanserna sjunker väsentligt i och med Vidells uttåg från SSK får stå för dem. Troligen har sportslig ledning haft det här beslutet klart för sig ett tag och också upprättat en plan för det. Att revidera och smått ge upp ambitionerna på grund av förekommen anledning är att lägga sig ner och självdö en aning.

Med det sagt hade det såklart varit fantastiskt kul att få se Linus avsluta med att få spela upp SSK till SHL. Den klubb i Sverige som är mest förknippad med honom och som han själv håller varmt om hjärtat.

Så slutligen en önskan, eller vädjan om ni så vill. När #18 kommer tillbaka till Scaniarinken som motståndare – ge honom den respekten och mottagandet han förtjänar, inför match och innan nedsläpp. Sedan ska såklart Linus när matchen börjat och i stridens hetta mottas som en motståndare med allt vad det innebär. Men den gränsdragningen både tror och förutsätter jag att de allra flesta kan förhålla sig till. Utanför tävlan ser man vad Linus Videll betytt för Södertälje Sportklubb och vad klubben har betytt för honom. Under match en bitter fiende som ska få det jobbigt att vara motståndare i Scaniarinken – inga konstigheter egentligen.

Kanske var det här rätt läge för bägge parter att gå vidare. Det kan vara ett ypperligt tillfälle för andra att ta över ledarrollen/rollerna i laget. Det är kollektivet som i slutänden står där som vinnare eller förlorare.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 maj 2024 16:30
Senast uppdaterad: 8 maj 2024 19:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors