Företag i fokus:

Annons

DEBATT: Ställ högre krav på mobila tivoli som besöker Södertälje

grona-lund-5777078_1280

Foto: Pixabay

De senaste händelserna på Gröna Lund är en tragisk påminnelse om att säkerheten på nöjesparker och tivolinöjen är av yttersta vikt. När en berg- och dalbana delvis spårar ur och en person förlorar sitt liv är det en oacceptabel händelse. Det får mig att fundera över säkerheten hos de mobila tivolin som återkommer varje år till städer som Södertälje.

Det är värt att notera att Gröna Lund, precis som många andra nöjesparker runt om i landet, genomgår en årlig besiktning av en oberoende besiktningsman. Syftet med denna process är att säkerställa att attraktionerna är i gott skick och uppfyller säkerhetsstandarderna. Men tyvärr visar den senaste olyckan att en enda besiktning per år kanske inte är tillräckligt för att garantera total säkerhet.

Södertälje kommun och andra kommuner där mobila tivolin kommer på besök bör ta lärdom av händelsen på Gröna Lund och se över säkerhetsrutinerna kring nöjesparkerna som åker från stad till stad – packade i lastbilar.

Mobila tivolin som packas i lastbilar och reser mellan olika platser kan utgöra en oroande risk när det gäller säkerheten för besökarna. Den frekventa demontering och montering av attraktioner kan medföra slitage och ökad risk för tekniska problem. Då tivolin inte är permanenta installationer, kan den ständiga upp- och nedmonteringen leda till att komponenter och mekanismer slits snabbare. Detta ökar risken för tekniska fel eller svagheter som kan leda till olyckor eller skador när attraktionerna används.

Mobila tivoli, som årligen besöker Södertälje, lockar tusentals besökare. Arkivbild

Det är av största vikt att dessa tivolinöjen också genomgår rigorösa kontroller och besiktningar för att säkerställa att deras attraktioner är säkra att använda. Det finns ett behov av att uppdatera och förstärka säkerhetsregler och lagstiftning för mobila tivolinöjen.

I Sverige finns det tre bolag som uppfyller kraven för att utföra besiktning eller certifiering av så kallade tivolianordningar – alltså attraktioner. När de godkänts görs återkommande kontroller, mellan var 12:e och var 16:e månad. Alltså en förstagångs besiktning som skall ske innan åkattraktionen tas i bruk, därefter gäller en årlig återkommande besiktning av attraktionen.

Är en årlig kontroll av mobila tivolin, som besöker tiotals städer under en säsong, tillräcklig?

Vi kan inte kompromissa när det gäller säkerheten för dem som besöker nöjesparker och tivolinöjen. Det är därför jag anser det bör vidtas åtgärder för att förbättra säkerheten för mobila tivolin genom noggranna kontroller och uppdaterade säkerhetsregler. Högre krav måste ställas.

Vi måste göra allt vi kan för att förhindra framtida olyckor och skydda människors liv och hälsa när de besöker dessa attraktioner som är avsedda för glädje och underhållning.

Alexander Isa
Ansvarig utgivare, Telgenytt

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 juni 2023 09:01
Senast uppdaterad: 29 juni 2023 10:48

BILDEXTRA: Skjutningen i Hovsjö

DSC_0029

Foto: Telgenytt

Foto: Telgenytt

Läs även – Skjutning i Hovsjö

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2023 21:47
Senast uppdaterad: 10 december 2023 01:53

SENASTE NYTT: Maskerade sågs fly efter skjutningen – 16 åring bland de skjutna

DE11EEFF-BCB0-438B-AE4F-F03123BF09A8

Foto: Shamash Oyal

Tre personen har skjutits efter en skottlossning i Hovsjö, den yngsta 16 år enligt uppgifter. Enligt expressens uppgifter uppmärksammades tre maskerade personer fly från platsen.

Polisen larmades vid 18.45 efter rapporter om smällar, som visade sig vara skottlossning mitt i ett bostadsområde.

Polisens presstalesperson bekräftade för Telgenytt först att minst en person var skjuten, men senare uppdaterades informationen till fyra skjutna. Detta enligt uppgifter till Aftonbladet. Skadeläget är ännu okänt, men minst en skottskadad har förts till sjukhus.

Ett ögonvittne rapporterade att tre personer i svarta kläder, varav en med luva, uppmärksammades fly från platsen. Två av dem sprang åt samma håll, medan den tredje tog en annan riktning skriver tidningen

– Det var tre stycken. De hade svarta kläder på sig och en hade luvan uppe. De sprang så fort de kunde, innan polisen kom, säger ett ögonvittne till Expressen.

Bland de skjutna ska en vara i 16-års åldern enligt uppgifter.

Polisen har ännu inte gripit någon i samband med händelsen.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2023 20:28
Senast uppdaterad: 10 december 2023 01:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.