Företag i fokus:

Skärpt eldningsförbud – Detta ska du tänka på

pexels-grill grillning eld

Foto: Pexels

Allmänheten uppmanas till mycket stor försiktighet vid eldning utomhus. Sedan klockan 14 på måndagen råder det även skärpt eldningsförbud i hela Stockholms län som bland annat innebär förbud vid grillning på allmänna platser.

Engångsgrillar är ett trevligt inslag vid picknicken, men nu när det råder eldningsförbud är de inte tillåtna. Risken är stor för spridning när pyrande grillar lämnas i sopor eller i närheten av torr mark.

– Just nu skulle jag avråda helt från engångsgrillar. Det kan börja brinna i gräset enbart av värmen under dem. Det är inte heller alltid man har tillgång till den mängd vatten det krävs för att släcka en engångsgrill på ett säkert sätt. Satsa på en somrig sallad istället, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If, i ett pressmeddelande.

Enligt Rudslätt startar många husbränder efter grillkvällens slut då grillen fortfarande är varm och ställts undan alldeles för nära husväggen som sedan fattar eld.

– Tänk på att det tar många timmar för grillen att svalna, säger hon.

Skärpta eldningsförbud gäller för eldning, grillning och bränning av fasta bränslen i naturen samt vid allmänna grillplatser. Pyroteknik är inte tillåtet. Grilla på egen tomt eller gård är tillåtet med försiktighet. Matlagning med gas- eller vätskedrivna kök är också tillåtet om det inte innebär någon risk för brandspridning.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 15 juni 2023 23:11

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 11:14

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors