Företag i fokus:

Annons

Hur väljer man rätt lån?

N.a

Att låna pengar kan vara en nödvändighet i många situationer. Ibland uppstår oväntade utgifter eller livshändelser som kräver omedelbar ekonomisk hjälp. Det kan vara för att täcka medicinska kostnader, renovera ditt hem eller finansiera en utbildning. Genom att låna pengar kan du hantera sådana situationer utan att behöva förlita dig på dina befintliga besparingar.

Olika lånealternativ

Det finns olika lånealternativ att välja mellan beroende på dina behov och ekonomiska förhållanden. Här är några vanliga lånealternativ:

3.1. Privatlån

Privatlån är ett populärt alternativ när det gäller att låna pengar. Detta är ett lån utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver lämna någon tillgång som säkerhet för lånet.

3.2. Snabblån

Snabblån är en annan typ av lån som är utformat för att ge snabb ekonomisk hjälp. Dessa lån har oftast kortare löptider och mindre lånebelopp än traditionella lån. Det är viktigt att vara medveten om att snabblån kan ha högre räntor och avgifter än andra låneformer. Vid användning av snabblån är det väldigt viktigt att vara ansvarsfull och endast låna det belopp du faktiskt behöver.

3.3. Bolån

Om du planerar att köpa ett hus eller en lägenhet kan ett bolån vara det bästa alternativet för dig. Ett bolån är ett lån som är säkrat med fastigheten som du köper. Det innebär att om du inte kan betala tillbaka lånet kan banken ta över fastigheten och sedan sälja den för att betala av din skuld. Bolån kan ha längre löptider och lägre räntor jämfört med andra lån, vilket gör det mer överkomligt på lång sikt.

Låneansökan och godkännande

När du har bestämt vilken typ av lån som passar dina behov är det dags att skicka in en låneansökan till banken. Även om det är möjligt att gå till ditt lokala bankkontor och ansöka om lånet på plats, så går det oftast smidigare att göra det online. Genom att fylla i en låneansökan online kan du få snabba svar och veta om du har blivit godkänd för lånet. Det är viktigt att vara ärlig och ge korrekt information vid ansökan för att öka dina chanser att få lånet godkänt. Anger du felaktig information så kommer du med stor sannolikhet få skicka in kompletterande uppgifter och i värsta fall få avslag på din ansökan.

Räntor och avgifter

När du lånar pengar är det viktigt att förstå räntor och avgifter som kan vara kopplade till lånet. Räntan är kostnaden för att låna pengar och kan variera beroende på lånetyp och kreditvärdighet. Avgifter kan inkludera administrationsavgifter, uppläggningsavgifter eller förseningsavgifter. Det är viktigt att noga läsa igenom villkoren och förstå kostnaderna innan du accepterar lånet.

Kreditvärdighet

Din kreditvärdighet spelar en avgörande roll när det gäller att låna pengar. Det är en bedömning av din ekonomiska historik och förmåga att betala tillbaka skulder. En högre kreditvärdighet kan öppna dörrar för bättre lånevillkor och lägre räntor. Genom att använda en jämförelsetjänst inom lån som Kreditium, kan du få vägledning, råd och guidning för att hjälpa dig att bygga upp en sund kreditprofil. Här kan du läsa mer om Kreditium.

Låneskydd

Låneskydd är en försäkring som kan ge ekonomiskt skydd om du inte kan betala tillbaka ditt lån på grund av oförutsedda omständigheter som sjukdom, arbetslöshet eller olycka. Det kan vara en trygghet att ha låneskydd för att undvika ekonomiska svårigheter om något oväntat skulle hända.

Återbetalningsplan

När du tar ett lån är det viktigt att ha en tydlig plan för återbetalningen. En återbetalningsplan visar dig hur mycket du behöver betala varje månad och under hur lång tid. Genom att hålla sig till återbetalningsplanen kan du undvika onödig stress och säkerställa att du betalar tillbaka lånet i tid. Om du har svårt att betala tillbaka lånet kan det vara klokt att kontakta banken för att diskutera alternativa lösningar.

Låna pengar med dålig kreditvärdighet

Att ha en dålig kreditvärdighet behöver inte vara ett hinder när det gäller att låna pengar. Många långivare som erbjuder snabblån har specialiserat sig på individer som har hamnat i ekonomiska svårigheter. Tack vare dessa långivare så kan även den som har en dålig kreditvärdighet ha möjlighet att teckna ett lån. Det är viktigt att vara medveten om när man tecknar ett lån med en dålig kreditvärdighet så kommer räntan vara högre och villkoren vara striktare.

Tips och råd

För att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut när det gäller att låna pengar har vi samlat några användbara tips och råd:

  1. Utvärdera dina behov och låna endast det belopp du faktiskt behöver.
  2. Jämför olika låneerbjudanden för att hitta det bästa alternativet för dig.
  3. Läs noggrant igenom lånevillkoren och se till att du förstår kostnaderna och återbetalningsplanen.
  4. Skapa en budget för att säkerställa att du har råd att betala tillbaka lånet i tid.
  5. Var ansvars full och låna inte mer än du har råd att betala tillbaka.

Slutsats

Att låna pengar kan vara ett användbart verktyg för att hantera oväntade utgifter eller för att förverkliga dina drömmar. Genom att välja rätt lånealternativ och förstå kostnaderna kan du ta kontroll över din ekonomi. Kom ihåg att det alltid är till din fördel och kan spara dig många kronor i slutändan genom att välja ett lån som är anpassat efter dina förutsättningar och behov.

Text:

INNEHÅLL FRÅN TREDJEPARTS

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 juni 2023 03:30
Senast uppdaterad: 5 juni 2023 07:40

Sluta svartmåla Södertälje Godner – Börja se det unika

Boel Godner

Foto: Shamash Oyal

”Politiker blir man enbart för att sko sig på andra”. Att uttrycka sig så gör vi inte. Ty det är att dra alla politiker över en kam – även om det finns politiker som utnyttjar sina positioner till egen fördel och agerar i första hand för egen vinning.

Vi avstår eftersom det skulle skapa politikerförakt och skada vår demokrati. Men Boel Godner (S) säger ”Det är verkligen så, man utbildar sig till advokater bara för att hjälpa de kriminella. Det gäller även läkare, mäklare och så vidare.” Uttalandet gjordes vid ett seminarium på Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS.

Vid kontroller i Södertälje hittades ”ett helt sjukhus under marken” lägger Godner till, vilket för tankarna till Hamas tunnlar och inte till den källarvåning det var. Dessa uttalanden är knappast sakliga än mindre ansvarsfulla och leder till polarisering.

Boel Godner vill vara bäst i klassen i brottsbekämpning och hennes retorik liknar mer och mer regeringens och dess samarbetsparti Sverigedemokraterna. Hon upprepar och sprider samma budskap om en nidbild av Södertälje till omvärlden.

”Konsekvenserna av Godners beskrivning av staden är tydligt negativa och förödande.”

Vi hör sällan Godner prata om inkludering, de goda krafter som finns här och om det som är unikt med staden. Konsekvenserna av Godners beskrivning av staden är tydligt negativa och förödande. Vi ser att goda krafter och verksamheter försvinner från kommunen, senast KTH som beslutat att flytta. Placeringen av Utbetalningsmyndigheten i Södertälje bedömdes av finansminister Elisabeth Svantesson (M) som ”omdömeslös”.

I sin iver att visa omvärlden, regeringen och övriga kommuner i Sverige hur ”duktigt” det jobbas med brottsbekämpning skjuter Godner sig själv i foten. Det är inte så konstigt att företag och myndigheter väljer bort Södertälje. Vi börjar nu fråga oss själva om det är värt att bo kvar eller jobba här när vi gång på gång ser hur vår stad svartmålas eller ännu värre när vi och våra barn pekas ut som potentiella kriminella. Vem vill i dag förknippas med Södertälje?

Några säger ”den som har rent mjöl i påsen behöver inte oroa sig”, men så är det inte.

Detta bidrar till en tystnadskultur som utvecklas och växer sig starkare. Några säger ”den som har rent mjöl i påsen behöver inte oroa sig”, men så är det inte. Vi är en stor grupp assyrier/syrianer som bor här. När det också uttryckligen sägs att infiltration sker i kyrkor, föreningar och på bröllopsfester är det, som assyrier/syrian, lätt att känna sig träffad. Att gå runt med känslan av att vara utpekad och särbehandlad är inget annat än att utsättas för minoritetsstress.

Minoritetsstress och övriga negativa konsekvenser av en retorik som svartmålar Södertälje drabbar även kommande generationer. Detta känner våra barn av och det begränsar deras liv redan innan de ens hunnit bli en del av samhället.

Som vanliga Södertäljebor hamnar vi och våra barn mellan två destruktiva krafter. Å ena sidan den organiserade brottsligheten som vi mer än något vill bekämpa, å andra sidan stigmatiseringen som sipprar ut ur Södertäljes stadshus.

En god samhällsutveckling för Södertälje kräver förutom brottsbekämpning också aktiva åtgärder för ökat samhällsengagemang, inkludering och social sammanhållning där alla goda krafter behövs och får bidra i det viktiga förebyggande arbetet.

Vi uppmanar Godner att ändra sin retorik med att svartmåla staden och i stället börja bygga upp tillit mellan människor, olika grupper och institutioner.

Sanny Shamoun
fil dr psykologi

Hülya Koc
fil kand företagsekonomi

Yelda Hadodo
skådespelare/regissör

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 december 2023 21:00
Senast uppdaterad: 8 december 2023 18:28

Snabbussar och fler avgångar – succé för kollektivtrafiken

IMG_9098

Foto: Alexander Isa

Den stora satsningen på kollektivtrafiken i Södertälje med bland annat nya snabbusslinjer och fler avgångar har gett resultat. På ett år har antalet bussresenärer ökat med 16 procent i kommunen.

I augusti 2022 skrev Södertälje kommun, Nobina och Region Stockholm på en avsiktsförklaring för att utveckla kollektivtrafiken i Södertälje. Målen var bland annat att förbättra stadsbusstrafiken och utveckla landsbygdstrafiken. Redan nu, drygt ett år senare, har satsningen fått effekt. Det uppger Södertälje kommun på sin hemsida.

Julkassen: Samarbete mellan Telgenytt och St:Afrems ortodoxa kyrka

Nya snabbusslinjer med halverad restid har införts och 3000 fler resor görs varje dag med kollektivtrafiken i kommunen.

– Snabbussarna har blivit en jättesuccé och är fullsatta åt bägge håll, säger Mats Johannesson, samhällsbyggnadsstrateg i Södertälje på kommunens hemsida.

Även landsbygdstrafiken utvecklas med fler avgångar och hållplatser på Mörkö, medan det på Nyköpingsvägen planeras för nya busskörfält för att slippa fastna i bilköer.

– Att vi i detta strategiska samarbete genomför åtgärder för bussarnas framkomlighet gör kollektivtrafiken ännu mer attraktiv, säger Håkan Karlsson, projektledare på Region Stockholm.

Satsningen på kollektivtrafiken i Södertälje fortsätter de kommande åren för att locka fler att välja bussen framför bilen.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 december 2023 18:12
Senast uppdaterad: 8 december 2023 18:26

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.