Företag i fokus:

Annons

Kommunerna inleder samarbete mot den grova brottsligheten

Hollmark-Stefan

Stefan Hollmark, stadsdirektör Södertälje kommun. Foto: Alexander Isa.

Södertälje kommun och polisen i Södertälje tar initiativ till ett samarbete för att motverka organiserad brottslighet. Representanter från Mälardalskommunerna samlades nyligen för att diskutera och lägga grunden för en gemensam satsning mot dessa problem.

– Att samarbeta mot den organiserade brottsligheten över länsgränserna är nytt. Det finns en otrolig utvecklingspotential i det arbetet, säger Stefan Hollmark, stadsdirektör Södertälje kommun i ett pressmeddelande.

Under tisdagen, den 30 maj, togs ett viktigt steg i samarbetet mellan Mälarkommuner för att motverka brott och stärka insatserna. Syftet är bland annat att dela resurser och information samt skapa en säkrare och tryggare miljö. Totalt bjöds ett 40 tal representanter från olika kommuner runt Mälaren för att diskutera utmaningar och strategier.

Under mötet diskuterades olika utmaningar och möjligheter för att bekämpa organiserad brottslighet och bidragsfusk. Bland dessa diskussionspunkter fanns att stärka samarbetet med mödravårdscentraler för att identifiera risker för barn som kan hamna i kriminalitet, att socialtjänsten bör ge stöd tidigt i ungdomars liv och att möten mellan förskolebarn och poliser kan ge barn alternativa förebilder.

Caroline Aspegren, chef för Södertäljes lokalpolisområde, betonade vikten av samarbete med kommunen som den främsta partner i brottsbekämpningen. Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) framförde att polisen bjuds regelbundet till kommunstyrelsens sammanträden för att möjliggöra direkt kommunikation mellan politiker och polis angående kriminaliteten i området.

Ett fyrtiotal deltagare från Mälardalskommunerna träffades i Södertälje. Foto: Södertälje kommun.

Mälardalskommunerna och polisen enades om sex huvudsakliga arbetsområden för att ta itu med dessa problem. Dessa områden inkluderar ansvarsfull samhällsbyggnad, tillsyn av exempelvis miljö- och avfallsbrott, vård och omsorg, försörjningsstöd, att uppmuntra till polisanmälningar och diskutera anonymitet samt att bekämpa folkbokföringsbrott, ett av de områden som rör bidragsfusk.

– Relationerna som vi nu börjat bygga upp mellan våra kommuner är grunden. Känner vi till varandra och våra respektive arbetssätt kan vi sedan se till att få saker att hända. Fokus är verkstad, säger Hollmark.

Detta samarbete och fokus på att bekämpa organiserad brottslighet och bidragsfusk i Mälardalsregionen förväntas resultera i mer effektiva och samordnade insatser för att trygga samhället och skydda medborgarnas intressen.

Ny styrgrupp.

– Vi har en ny styrgrupp och ska se till att alla kontor fokuserar på verkstad, med framtagna årsplaner. Paxarbetet handlar om att skapa social hållbarhet, hur det ska bli tryggare, enklare och roligare att bo och verka i Södertälje.

Fakta/Bild: Södertälje kommun

På grund av det eskalerade våldet i Södertälje inledde Operativa rådet, som bildades år 2002, en ny, men betydligt hårdare, insats mot Södertälje – Ragnhild

Ragnhild och Pax, två initiativ för att skapa trygghet i Södertälje, kopplas samman för att bekämpa brottsligheten i Södertälje. Ragnhild är en polisiär insats som riktar sig mot ekonomisk brottslighet, vapensmuggling, fusk inom byggbolag, avfallsbolag och brottslighet inom välfärdssektorn. Pax kopplas till myndighetsgemensamt arbete mot den organiserade brottsligheten.

– Ragnhild och Pax har samma syfte, att skapa ett tryggare Södertälje och de två kopplas nu ihop, säger stadsdirektören Stefan Hollmark.

Under maj månad bjöds Södertälje kommun in till Eskilstuna för att ge en presentation om Pax och deras arbete mot organiserad brottslighet och välfärdsbrott.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 juni 2023 15:30
Senast uppdaterad: 1 juni 2023 14:11

Sluta svartmåla Södertälje Godner – Börja se det unika

Boel Godner

Foto: Shamash Oyal

”Politiker blir man enbart för att sko sig på andra”. Att uttrycka sig så gör vi inte. Ty det är att dra alla politiker över en kam – även om det finns politiker som utnyttjar sina positioner till egen fördel och agerar i första hand för egen vinning.

Vi avstår eftersom det skulle skapa politikerförakt och skada vår demokrati. Men Boel Godner (S) säger ”Det är verkligen så, man utbildar sig till advokater bara för att hjälpa de kriminella. Det gäller även läkare, mäklare och så vidare.” Uttalandet gjordes vid ett seminarium på Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS.

Vid kontroller i Södertälje hittades ”ett helt sjukhus under marken” lägger Godner till, vilket för tankarna till Hamas tunnlar och inte till den källarvåning det var. Dessa uttalanden är knappast sakliga än mindre ansvarsfulla och leder till polarisering.

Boel Godner vill vara bäst i klassen i brottsbekämpning och hennes retorik liknar mer och mer regeringens och dess samarbetsparti Sverigedemokraterna. Hon upprepar och sprider samma budskap om en nidbild av Södertälje till omvärlden.

”Konsekvenserna av Godners beskrivning av staden är tydligt negativa och förödande.”

Vi hör sällan Godner prata om inkludering, de goda krafter som finns här och om det som är unikt med staden. Konsekvenserna av Godners beskrivning av staden är tydligt negativa och förödande. Vi ser att goda krafter och verksamheter försvinner från kommunen, senast KTH som beslutat att flytta. Placeringen av Utbetalningsmyndigheten i Södertälje bedömdes av finansminister Elisabeth Svantesson (M) som ”omdömeslös”.

I sin iver att visa omvärlden, regeringen och övriga kommuner i Sverige hur ”duktigt” det jobbas med brottsbekämpning skjuter Godner sig själv i foten. Det är inte så konstigt att företag och myndigheter väljer bort Södertälje. Vi börjar nu fråga oss själva om det är värt att bo kvar eller jobba här när vi gång på gång ser hur vår stad svartmålas eller ännu värre när vi och våra barn pekas ut som potentiella kriminella. Vem vill i dag förknippas med Södertälje?

Några säger ”den som har rent mjöl i påsen behöver inte oroa sig”, men så är det inte.

Detta bidrar till en tystnadskultur som utvecklas och växer sig starkare. Några säger ”den som har rent mjöl i påsen behöver inte oroa sig”, men så är det inte. Vi är en stor grupp assyrier/syrianer som bor här. När det också uttryckligen sägs att infiltration sker i kyrkor, föreningar och på bröllopsfester är det, som assyrier/syrian, lätt att känna sig träffad. Att gå runt med känslan av att vara utpekad och särbehandlad är inget annat än att utsättas för minoritetsstress.

Minoritetsstress och övriga negativa konsekvenser av en retorik som svartmålar Södertälje drabbar även kommande generationer. Detta känner våra barn av och det begränsar deras liv redan innan de ens hunnit bli en del av samhället.

Som vanliga Södertäljebor hamnar vi och våra barn mellan två destruktiva krafter. Å ena sidan den organiserade brottsligheten som vi mer än något vill bekämpa, å andra sidan stigmatiseringen som sipprar ut ur Södertäljes stadshus.

En god samhällsutveckling för Södertälje kräver förutom brottsbekämpning också aktiva åtgärder för ökat samhällsengagemang, inkludering och social sammanhållning där alla goda krafter behövs och får bidra i det viktiga förebyggande arbetet.

Vi uppmanar Godner att ändra sin retorik med att svartmåla staden och i stället börja bygga upp tillit mellan människor, olika grupper och institutioner.

Sanny Shamoun
fil dr psykologi

Hülya Koc
fil kand företagsekonomi

Yelda Hadodo
skådespelare/regissör

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 december 2023 21:00
Senast uppdaterad: 8 december 2023 18:28

Snabbussar och fler avgångar – succé för kollektivtrafiken

IMG_9098

Foto: Alexander Isa

Den stora satsningen på kollektivtrafiken i Södertälje med bland annat nya snabbusslinjer och fler avgångar har gett resultat. På ett år har antalet bussresenärer ökat med 16 procent i kommunen.

I augusti 2022 skrev Södertälje kommun, Nobina och Region Stockholm på en avsiktsförklaring för att utveckla kollektivtrafiken i Södertälje. Målen var bland annat att förbättra stadsbusstrafiken och utveckla landsbygdstrafiken. Redan nu, drygt ett år senare, har satsningen fått effekt. Det uppger Södertälje kommun på sin hemsida.

Julkassen: Samarbete mellan Telgenytt och St:Afrems ortodoxa kyrka

Nya snabbusslinjer med halverad restid har införts och 3000 fler resor görs varje dag med kollektivtrafiken i kommunen.

– Snabbussarna har blivit en jättesuccé och är fullsatta åt bägge håll, säger Mats Johannesson, samhällsbyggnadsstrateg i Södertälje på kommunens hemsida.

Även landsbygdstrafiken utvecklas med fler avgångar och hållplatser på Mörkö, medan det på Nyköpingsvägen planeras för nya busskörfält för att slippa fastna i bilköer.

– Att vi i detta strategiska samarbete genomför åtgärder för bussarnas framkomlighet gör kollektivtrafiken ännu mer attraktiv, säger Håkan Karlsson, projektledare på Region Stockholm.

Satsningen på kollektivtrafiken i Södertälje fortsätter de kommande åren för att locka fler att välja bussen framför bilen.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 december 2023 18:12
Senast uppdaterad: 8 december 2023 18:26

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.