Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Nuri Kino prisas som Årets mäktigaste i biståndsdebatten

Nuri

Bild: GBM / Privat

Priset delas ut av Global Bar Magazine. Nuri som var nominerad för tredje året i rad har tidigare kommit tvåa och fyra. I år vann han. Bland de andra nominerade fanns både biståndsminister Johan Forssell och den tongivande före detta ministern Carin Jämtin som är generaldirektör för SIDA. Nuri fick flest röster, men i slutändan är det en jury som består av medlemmar från både media- och biståndsbranschen som utser vinnaren. 

– Jag är otroligt hedrad, glad och fortfarande överraskad. Det har varit ett nästan obeskrivligt år, säger Nuri Kino som nyligen startat upp en ny sjukvårdsklinik i Libanons huvudstad Beirut, till Telgenytt.

Rösterna vägs samman med vad personen åstadkommit under året, samt med juryns bedömning. Varje del motsvarar en tredjedel av det totala utslaget. Juryn menar att Nuri Kino och ADFA lyckats att både åter imponera med att vara First Responders, alltså först på plats och föra debatt på hög nivå. 

– Långa dagar, ännu längre nätter, mycket ont i magen, rädsla, ilska, sömn på någon säck med ris någon så och då. Ta mod till mig, bita ihop, fortsätta kämpa. Det jag tar med mig mest från året är självklart alla människor så som volontärerna, flyktingarna och alla andra. Alla barn. Så mycket sorg, men också glädje någon gång då och då. Glädje över förmånen att få rädda liv och stolt över att våga ta debatten. Att inte hålla käften om orättvisor och missförhållanden, säger Nuri Kino.

Dagen efter Rysslands invasion av Ukraina började ADFA insamlingar av kläder och förnödenheter. Nuri åkte till den ukrainska gränsen mot Polen. Han skulle stanna i två dagar. Han kom hem efter nittiotre dagar. ADFA hjälpte tusentals ukrainska mammor och deras barn till Sverige och andra länder. ADFA organiserade och administrerade också transport av förnödenheter från bland annat Sverige till både Ukraina och polska flyktingboenden.

I mars 2022 samlade ADFA kläder för de drabbade i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. 

ADFA hyllas också för sina insatser under jordbävningen i Turkiet och Syrien. Organisationens volontärer var på plats bara timmar efter utbrottet. De delade ut mat och filtar men hjälpte också till med att lokalisera personer som fastnat under rasmassorna. Här hemma i Sverige drog de igång en stor insamling av bland annat kläder som många kyrkor, moskéer och andra frivilligorganisationer bidrog till. 

Global Bar Magazine menar också att få vågar utmana etablissemanget och beslutsfattare så som Nuri gör med sina reportage och debattartiklar i både svensk och amerikansk press. Han kräver och får till en förändring. 

– Jag måste erkänna att jag avrådde Nuri båda gångerna, från att starta verksamhet för ukrainare och sedan för jordbävningsdrabbade. Vi hade redan mycket annat pågående, så som hjälp till flyktingar i behov av akuta operationer i Libanon och matutdelningar i Syrien. Vi skrev också på en djupgående rapport som skulle presenteras för bland annat FN om situationen för kristna irakiska och syriska flyktingar i LIbanon. Allt sådant konsumerar mycket tid. Men Nuri being Nuri sade att vi måste, säger ADFA:s vice ordförande, Amar Sabri, och skjuter till att han självklart är glad och stolt över att Nuri inte lät sig övertalas. 

Tidigare har ADFA hyllats för sina insatser för medmänskligheten, av bland annat megastjärnan Cher. Nuri Kino har dessutom både vunnit Årets förebild och många andra sådana priser. Han är med priser så som Europaparlamentets journalistpris, Guldpalmen på Beverly Hills Film Festival och tre Guldspadar och två Ikaros en av Sveriges mest prisbelönta undersökande journalister. 

Södertäljeprofilen och grundaren till ADFA, Nuri Kino. Här tillsammans med flyktingsbarn Libanon. Bild: Privat.

ADFA bildades 2014 av en grupp assyriska/syrianska ungdomar i Nuri Kinos mammas kök i Södertälje. Bara några dagar efter det första inlägget på sociala medier drog det till sig aktivister från 19 länder. Idag är ADFA en internationellt etablerad människorätts- och biståndsorganisation som bjuds in till världskonferenser och bidrar till förändringar av både internationella och nationella lagar och förordningar.

ADFA bidrog till exempel till att den amerikanske presidenten Biden erkände folkmordet Seyfo från 1915. 

I motiveringen till priset lyder:

Nuri Kino är en sann aktivist som går sin väg utanför etablissemanget och som inte drar sig för att kritisera de som styr Sverige, oavsett vilka partier de tillhör, och som själv ofta skriver och rapporterar kring fel och missförhållanden. A Demand for Action, the organisation han varit med att om att starta, drivs helt med egna medel, utan pengar från biståndsbudgeten. När kriget i Ukraina bröt ut organiserade Nuri och A Demand for Action snabbt egna insatser, något man också gjorde efter jordbävningen i Turkiet. Organisationens volontärer består till i hög grad också av andra generationens svenskar, många med basen i Södertälje.

Nuri Kino, prisad och hyllad av Global Bar Magazine.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 maj 2023 18:23
Senast uppdaterad: 29 maj 2023 18:23

KLART: Han blir Syrisk-ortodoxa kyrkans nya biskop

Tommy

Patriarken på besök i februari när tidigare biskopen klev av. Foto: Tommy Hanna.

I februari valde ärkebiskopen Abdulahad Shabo att avsäga sig sin tjänst efter 35 års trogen tjänst för att gå i pension. Sedan dess har man sökt efter en ny biskop, och det meddelades på söndagen att man nu har funnit en efterträdare, rapporterar SVT.

Ärkebiskopen Abdulahad Gallo Shabo ledde ärkestiftet för den Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige, med S:t Jacobs katedral i Hovsjö som dess huvudsakliga plats. I samband med hans avgång och valet av en ny efterträdare besökte patriarken Mor Patriark Ignatius Aphrem II från Damaskus, Syrien Södertälje.

– Jag är oerhört glad att vara här idag och ser fram emot att tillsammans med er välja en ny ärkebiskop, sade Patriark Ignatius Aphrem II, till åhörarna i S:t Jacob under besöket i februari.

På söndagen tillkännagavs det, cirka sju månader efter Abdulahad Shabos avgång, att en ny biskop har blivit vald. Det blir Youhanon Lahdo, som är i fyrtioårsåldern och har tidigare erfarenhet som munk i en av de syrisk-ortodoxa kyrkorna i Norrköping, enligt SVT.

– Vi förväntar oss att den nya biskopen tar tag i en hel del viktiga frågor som rör kyrkan, framför all vikten av att kyrkan engagerar ungdomar, säger Besim Aho, ordförande i S:t Jacobs församlingen i Södertälje, till SVT.

Läs även: – BILDEXTRA: Patriarken på besök när biskopen kliver av

Patriarken Mor Patriark Ignatius Aphrem II och tidigare ärkebiskopen Abdulahad Shabo.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2023 07:00
Senast uppdaterad: 24 september 2023 22:42

Siktar på avancemang – ”Vi ska kunna vara med och utmana”

Gill

Foto: Patric Gill

Första oktober spelar SSK:s damlag sin första tävlingsmatch för säsongen. Som ett första steg i deras färd mot målet – SDHL, kommer de möta 6 andra lag både på hemma och bortaplan i NDHL Damettan Östra. Ett högt mål är uppsatt. Läs huvudtränare Robert Johanssons tankar om säsongen som stundar.

Hur ligger ni till i förberedelserna inför den stundande säsongen 2023 – 2024?

– Vi har ju kört på is sedan början på augusti och kört hela sommaren med dem som varit på plats i Södertälje. Några av spelarna har anslutit när isträningen satte i gång. Senaste tillskottet, målvakten Lollo (Lovisa Berndtsson) anslöt förra veckan.

– Vi kör på nu och har spelat fem träningsmatcher med blandat resultat. Vi gjorde en bra match senast mot SDHL-motstånd, AIK (13/9). Det är kul att se, vi har jobbat mycket på vårt anfallsspel. Det vi tränar på är något som tjejerna anammar och försöker implementera i träningsmatcherna. Det är riktigt kul att se och bra inställning av spelarna.

Utöver senaste nyförvärvet Lovisa Berndtsson, 34 så fanns två andra målvakter i Landslagsmeriterade Nicole Jackson, 31 och hennes landsmaninna från England, den 12 år yngre Emma Nichols sedan tidigare under kontrakt. En lagdel där SSK:s damlag alltså står sig väl rustat.

– Ja, vi har tre målvakter. En trygghet, vi såg att vi var sårbara där om det skulle bli någon skada eller sjukdom på någon av dem.

Vad utmärker den här gruppen jämfört med förra säsongens?

– Det vi sökte var att få in lite mer erfarenhet till laget. Träna lite mer, lite äldre och mer erfarna spelare med erfarenhet från högre nivå. Vi hade ett bra lag förra året men tycker vi har fått in mer rutin.

– Vi kommer att vara ett lag som åker mycket skridskor, ett lag med mer fart. Det tycker jag vi fått ihop på något sätt nu. Lite mer erfaret om man jämför med förra säsongen.

Är truppen komplett nu eller ska det in någon mer innan det ska börja spelas om poäng?

– Vi söker ingenting utan nu har vi det här gänget och vi vill ge dem chansen, vi tror på det här laget. Det är det här vi kör nu.

Huvudtränaren Robert Johansson. Foto: Patric Gill

Ett redan profilstarkt lag har adderats med mer spets och rutin, finns flera att hålla ett extra öga på i vinter när laget jagar segrar. Inte lätt att förutspå vilka som kommer höja sig över mängden anser lagets huvudtränare, då fler spelare ska kunna axla en stor roll med tanke på att truppen har en större bredd än den hade under fjolårssäsongen.

– Vi hoppas att de som är kvar från förra säsongen fortsätter att leverera på en hög nivå. Pia Pren kommer att leverera, Hunter Mosher. Jag tycker flera av de nya spelarna som kommit in ser riktigt bra ut. Estelle Forsberg, Mimmi Gill. Det är svårt att välja ut någon speciell, vi har försökt att sprida ut poängproduktionen på flera spelare. Det är de här jag känner som jag kommer kunna göra det lilla extra om man säger så då.

En fartfylld hockey med mycket skridskoåkning säger du. Kommer det finnas något annat i spelet som ni kommer att ta till en ”annan nivå” jämfört med tidigare?

– Förra året gjorde vi mycket mål och visade genom hela playoff att vi var jobbiga att möta, i alla fall fram till de sista två matcherna mot Skellefteå. Vi är jobbiga att möta och svåra att göra mål på.

– Vi har ett bra försvarsspel som jag tycker vi ska spinna vidare på, vi jobbar mycket med snabba spelvändningar och ha ett enkelt spel. Lite rakare i spelet kan vi bli stundtals, det behöver vi vässa lite på, det är något vi jobbar på.

– Vi har i år ännu mer assistans via spelarutvecklare Taro Nihei och Mattias Beck. Vi ska den här säsongen jobba ännu tätare med dem och implementera spelidén som har satt och anpassa den efter oss. De har varit med hela vägen nu sedan säsongen tagit sin början, jag tror det kommer bli väldigt värdefullt för oss. En bra resurs.

SSK Dam är nu inne på år tre för den uttalade satsningen mot SDHL, det är nu man ska ta steget, men har laget vad som krävs för att gå hela vägen? Det har man anser Johansson:

– Ja, det tycker jag. Vi var ett steg ifrån att möta SDHL-lag redan förra säsongen. Om man tittar på oss själva tycker jag vi ska kunna vara med och utmana. Det tror vi absolut.

Om det misslyckas, kommer målet och satsningen ändå vara lika intensifierad framöver?

– Ja, det är vad jag förstår i alla fall. Man kommer inte att lägga ner damlaget om det inte lyckas den här säsongen.

Nyförvärv 2023-24

Lovisa Berndtsson, Målvakt
Nicole Jackson, Målvakt – England
Allison Attea, Back – USA
Indira Bosch, Back – Spanien
Jessica Karlsson, Back
Maja Nyberg, Back
Laerke Sondergaard, Back – Danmark
Johanna Blomkvist, Forward
Estelle Forsberg, Forward
Mimmi Gill, Center
Ellen Laurence, Forward – Kanada
Mary McDonald, Forward – Kanada
Linnea Örnqvist, Forward

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2023 03:00
Senast uppdaterad: 24 september 2023 20:31

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors