Företag i fokus:

DEBATT: Jämställd utbetalning av försörjningsstöd

Metin Hawsho, gruppledare Liberalerna Södertälje 

Under 2018 behandlades en motion gällande ett mer jämställt utbetalande av ekonomiskt bistånd inom Södertälje kommun. Dåvarande Social- och omsorgskontoret ville i sitt svar invänta Socialstyrelsens ”Kartläggning av socialtjänstens arbete med ekonomiskt bistånd ur ett jämställdhetsperspektiv” som slutredovisades 1 december 2018 innan arbetet med frågan togs vidare.

I Södertälje kommun är i dag mannen registerledare om inget annat anmäls vid ansökan om ekonomiskt bistånd från Socialnämnden, vilket har stora risker att leda till inlåsningseffekter och beroende av mannen inom en parrelation. Ekonomiskt bistånd är i grunden individuellt även om försörjningsplikten finns inom förhållanden under äktenskapsliknande former, exempelvis samboskap. Södertälje ska enligt Liberalerna vara en kommun som går i bräschen för jämställd myndighetsutövning, motverkandet av hedersförtryck och att ekonomiskt bistånd går till det som biståndet avses. 

Mycket arbete har här gjorts inom bedrägerier, skenskilsmässor och liknande men inom jämställdhetsaspekten mellan kvinnor och män anser Liberalerna att mer behöver göras.

Flertalet kommuner har genom åren gått över till att försörjningsstödet betalas ut i lika delar till mannen och kvinnan i ett förhållande, något som även skett inom barnbidraget och enligt Försäkringskassans statistik lett till ett mer jämställt utbetalande och att färre ansöker om att enbart en förälder ska få hela barnbidraget utbetalt till sig. 

Att upptäcka våld och ekonomiskt beroende av den ena parten i ett förhållande kan vara svårt. Att lita till att kommunen vid enskilda samtal ska upptäcka detta är inte tillräckligt. Kommunen har här i sin verktygslåda möjligheten att på bred front införa en jämställdhetspolitisk åtgärd som minskar våldsutsatthet och förtryck på en bred nivå.

Metin Hawsho – Liberalernas förslag till beslut.

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 maj 2023 04:00
Senast uppdaterad: 24 maj 2023 19:17

Mordförsök i Södertälje – En person förd till sjukhus

Ambulans

Arkivbild.

En man påträffades skadad under natten och fördes till sjukhus för vård. Nu jagar polisen en person som misstänks för mordförsök.

I Södertälje hamn skadades en man svårt med ett vasst föremål under natten mot söndagen. Polis och ambulans larmades till platsen strax efter klockan 02:00, där de påträffade mannen utomhus med flera stickskador.

(Annonslänk)

Trots skadorna var mannen vaken och kunde kommunicera; han fördes omedelbart till sjukhus för vård.

Polisen har inlett en förundersökning och behandlar händelsen som ett försök till mord. Initiala utredningsåtgärder tyder på att utredningsläget är gott, även om ingen än så länge har gripits i samband med händelsen.

På Söndagsförmiddagen var fortfarande ingen misstänkt person gripen.

– Skadorna var inte livshotande, men vi har ingen gripen gripen ännu säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Polisen fortsätter att undersöka brottsplatsen och söka vittnesuppgifter för att klarlägga omständigheterna kring mordförsöket.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 11:13
Senast uppdaterad: 14 april 2024 11:13

Genomför förbättring och underhåll vid Halldeponin

Kartor

Bild: Kartor

Trafikverket och Södertälje kommun påbörjar samarbetsprojekt vid den tidigare Halldeponin för miljöförstärkning och järnvägsunderhåll.

(Annonslänk)

Södertälje kommun och Trafikverket har påbörjat ett viktigt samarbetsprojekt vid Halldeponin i Östertälje, belägen intill järnvägsspåret. Kommunen kommer att genomföra miljöförstärkande åtgärder på området, som tidigare användes som avfallsanläggning från 1950-talet till 1975, för att försäkra områdets säkerhet och hälsa för människor och djur. Sedan deponins nedläggning har inget nytt avfall tillförts och området har blivit överbyggt.

Parallellt med kommunens insatser kommer Trafikverket att utföra nödvändiga underhållsarbeten på järnvägsspåret som korsar den gamla deponin. Dessa arbeten är planerade att ske samtidigt för att maximera effektiviteten och minska störningar.

Arbetena är planerade att starta efter sommaren och under byggperioden kommer området att vara avstängt och säkrat. Detta är en del av en större satsning för att säkerställa att området fortsätter att vara säkert och inte utgör någon miljörisk i framtiden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 14 april 2024 00:24

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors