Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

DEBATT: Jämställd utbetalning av försörjningsstöd

Hawsho Metin

Metin Hawsho, gruppledare Liberalerna Södertälje 

Under 2018 behandlades en motion gällande ett mer jämställt utbetalande av ekonomiskt bistånd inom Södertälje kommun. Dåvarande Social- och omsorgskontoret ville i sitt svar invänta Socialstyrelsens ”Kartläggning av socialtjänstens arbete med ekonomiskt bistånd ur ett jämställdhetsperspektiv” som slutredovisades 1 december 2018 innan arbetet med frågan togs vidare.

I Södertälje kommun är i dag mannen registerledare om inget annat anmäls vid ansökan om ekonomiskt bistånd från Socialnämnden, vilket har stora risker att leda till inlåsningseffekter och beroende av mannen inom en parrelation. Ekonomiskt bistånd är i grunden individuellt även om försörjningsplikten finns inom förhållanden under äktenskapsliknande former, exempelvis samboskap. Södertälje ska enligt Liberalerna vara en kommun som går i bräschen för jämställd myndighetsutövning, motverkandet av hedersförtryck och att ekonomiskt bistånd går till det som biståndet avses. 

Mycket arbete har här gjorts inom bedrägerier, skenskilsmässor och liknande men inom jämställdhetsaspekten mellan kvinnor och män anser Liberalerna att mer behöver göras.

Flertalet kommuner har genom åren gått över till att försörjningsstödet betalas ut i lika delar till mannen och kvinnan i ett förhållande, något som även skett inom barnbidraget och enligt Försäkringskassans statistik lett till ett mer jämställt utbetalande och att färre ansöker om att enbart en förälder ska få hela barnbidraget utbetalt till sig. 

Att upptäcka våld och ekonomiskt beroende av den ena parten i ett förhållande kan vara svårt. Att lita till att kommunen vid enskilda samtal ska upptäcka detta är inte tillräckligt. Kommunen har här i sin verktygslåda möjligheten att på bred front införa en jämställdhetspolitisk åtgärd som minskar våldsutsatthet och förtryck på en bred nivå.

Metin Hawsho – Liberalernas förslag till beslut.

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 maj 2023 04:00
Senast uppdaterad: 24 maj 2023 19:17

Södertälje föll på mållinjen i kampen om priset ”Årets Stadskärna”

IMG_1639

Malmös stad kammade hem utmärkelsen ”Årets Stadskärna”

För 27:e året i rad utsåg Svenska Stadskärnor ”Årets Stadskärna” i Helsingborg. Södertälje gick till finalen där de tävlade mot Sundsvall och Malmö, men till slut var det Malmö som vann utmärkelsen.

Södertälje som arbetar för att vara den självklara mötesplatsen för alla och erbjuda mångfald och puls hela dygnet, nådde inte hela vägen. Södertälje arbetar strategiskt och långsiktigt för att skapa en levande stadskärna där människor trivs, känner sig trygga och välkomna, men räckte inte hela vägen till första platsen. Under kvällens tillställning i Helsingborg, som föregående års vinnare, tilldelades utmärkelsen ”Årets Stadskärna” till Malmö.

Staden belönades för sitt imponerande framsteg i utvecklingen av stadskärnan, vilket uppnåddes genom ett framgångsrikt samarbete mellan privata och offentliga aktörer.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad som visar på störst framsteg i utvecklingen av centrum i samverkan mellan det privata och det offentliga. Här har Malmö jobbat långsiktigt och samtidigt hela tiden utvecklat sitt arbete, säger Annika Boman, juryns ordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnor.

Juryns motivering:

”Genom ett brett samarbete med professionell attityd och stor kompetens har Malmö planerat och genomfört viktiga gemensamma utvecklingsprojekt. Kulturen får spela en stor roll, trygghetsfrågorna hanteras strukturerat och genom nya utvecklingsmodeller har samarbetet genomförts på bred front. Innovativa trafiklösningar, urbana stråk, attraktiva platser och spännande koncept har tillkommit. Dessutom finns en tydlig strategi för marknadsföring, kommunikation och byggandet av stadens varumärke. Alla vill vara med och bidra till stadens utveckling och attraktivitet.

Södertäljes delegation på plats i Helsingborg. Foto: Södertälje City

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 21:22
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 21:41

Mutfallet tas upp i hovrätten – ”Sista ordet är inte sagt”

Sodertalje-kommun-scaled

Foto/Montage: Alexander Isa

En högt uppsatt kommuntjänsteman i Södertälje och en företagare blev dömda för mutbrott i april av Södertälje tingsrätt. Nu kommer fallet att omprövas efter att hovrätten beslutat att granska tingsrättens beslut.

– Det är glädjande att hovrätten prövar målet. Och självklart är det en lättnad för min klient att sista ordet inte är sagt än, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Mutan som tjänstemannen dömdes för bestod av speltider och sponsorpengar till sonens klubblag, samt ett padelrack till sonen från en företagare som var kopplad till den padelhall där tjänstemannens son arbetade under den aktuella perioden.

Han fälldes för tagande av muta gällande padeltiderna och sponsorpengarna, men friades från anklagelsen om padelracket.

Advokaten Jakob Lindgren försvarar tjänstemannen som dömdes i Södertälje tingsrätt.

I början av maj valde tjänstemannens advokat, Jacob Lindgren, att överklaga domen till hovrätten, som nu väljer att pröva tingsrättens bedömning.

– Det framgår inte av hovrättens beslut varför målet tas upp till prövning, men målet innehåller en rad viktiga frågor som behöver svar. Inte minst vad man får göra som förälder utan att bli anklagad för att ta mutor, säger tjänstemannens försvarsadvokat, Jakob Lindgren, till Telgenytt.

Men enligt advokat Lindgren är det osäkert om det kommer att bli förhandlingar i hovrätten.

– Det kan avgöras på handlingarna, men vi har åberopat vittnesförhör så antagligen blir det förhandling, säger Lindgren.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 maj 2023 20:32
Senast uppdaterad: 31 maj 2023 20:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors