Debatt
🕝 1 minuter
"DEBATT: Jämställd utbetalning av försörjningsstöd"
Publicerad 26 maj 2023 06:00
Uppdaterad 1 maj 2024 14:58
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Metin Hawsho, gruppledare Liberalerna Södertälje 

Under 2018 behandlades en motion gällande ett mer jämställt utbetalande av ekonomiskt bistånd inom Södertälje kommun. Dåvarande Social- och omsorgskontoret ville i sitt svar invänta Socialstyrelsens ”Kartläggning av socialtjänstens arbete med ekonomiskt bistånd ur ett jämställdhetsperspektiv” som slutredovisades 1 december 2018 innan arbetet med frågan togs vidare.

I Södertälje kommun är i dag mannen registerledare om inget annat anmäls vid ansökan om ekonomiskt bistånd från Socialnämnden, vilket har stora risker att leda till inlåsningseffekter och beroende av mannen inom en parrelation. Ekonomiskt bistånd är i grunden individuellt även om försörjningsplikten finns inom förhållanden under äktenskapsliknande former, exempelvis samboskap. Södertälje ska enligt Liberalerna vara en kommun som går i bräschen för jämställd myndighetsutövning, motverkandet av hedersförtryck och att ekonomiskt bistånd går till det som biståndet avses. 

Mycket arbete har här gjorts inom bedrägerier, skenskilsmässor och liknande men inom jämställdhetsaspekten mellan kvinnor och män anser Liberalerna att mer behöver göras.

Flertalet kommuner har genom åren gått över till att försörjningsstödet betalas ut i lika delar till mannen och kvinnan i ett förhållande, något som även skett inom barnbidraget och enligt Försäkringskassans statistik lett till ett mer jämställt utbetalande och att färre ansöker om att enbart en förälder ska få hela barnbidraget utbetalt till sig. 

Att upptäcka våld och ekonomiskt beroende av den ena parten i ett förhållande kan vara svårt. Att lita till att kommunen vid enskilda samtal ska upptäcka detta är inte tillräckligt. Kommunen har här i sin verktygslåda möjligheten att på bred front införa en jämställdhetspolitisk åtgärd som minskar våldsutsatthet och förtryck på en bred nivå.

Metin Hawsho – Liberalernas förslag till beslut.

Dela artikeln