Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Stor skandal att kommunen återigen tappar i företagsranking

Granberg

Joakim Granberg, RP

Att Södertälje kommun länge dragits med ett dåligt företagsklimat har det skrivits mycket om genom åren, nu när rankingen för 2022 kom ut från svenskt näringsliv så har vi återigen tappat och landar nu på plats 240 av Sveriges 290 kommuner.

Placeringen måste ses som en stor skandal med tanke på vilka förutsättningar Södertälje har genom sitt geografiska läge och som stor industristad. Ansvaret för det dåliga företagsklimatet måste i sin helhet läggas på kommunen, dess förvaltning och i slutändan på de ansvariga politiker som låter detta fortgå år efter år.

Efter valet 2018 så skulle den då nya majoriteten S, MP, KD och C ta sig an det dåliga företagsklimatet. Ambitionen var hög och man bildade en styrgrupp för att ta tag i detta, ordföranden blev Tage Gripenstam (C). Ett nära samarbete med näringslivskontoret inleddes och en mängd företagsbesök planerades in, för nu skulle man minsann ut och besöka företagen och ta reda på vad som behövde göras för att förbättra situationen. 

Realistpartiets Lasse, Lars Göran Jonsson, ingick i denna styrgrupp och såg fram emot att bidra med sina 40 års erfarenhet som företagare främst i Södertälje, och det faktum att hans eget företag sköter bokföringen åt många lokala företag, men vilken besvikelse detta blev…  

Hela upplägget har varit en stor förolämpning emot Södertäljes företagare och endast ett spel för galleriet.

Här har man besökt förväntansfulla företagare som har sett fram emot att få en dialog med kommunen och på riktigt kunna adressera sina problem och vad man upplever som behöver förbättras.
Företagarna har tagit sig tid, bullat upp med fika och gjort presentationer för att ta emot denna prominenta delegation, som för övrigt sällan var fulltalig och faktum är att Lasse var på fler företagsmöten än någon annan representant, till och med fler än ordföranden. 

De som väl var med på mötena såg det mest som ett tillfälle att lägga upp bilder på Instagram och Facebook – se hur duktiga vi är!

Men resultatet var alltid detsamma, mötet avslutades med frasen: ”Vi tar med oss detta
Men ingen som tog anteckningar och ingen uppföljning eller verkliga åtgärder, så här i efterhand skäms Lasse över hur företagen har blivit behandlade, han har funderat på att åka runt och be alla företag de besökt om ursäkt, men det hjälper ju tyvärr inte någon. 

Resultatet av styrgruppens låtsatsarbete kan vi nu se i årets ranking där vi återigen droppar nedåt. 

Lasse har talat med näringslivsavdelningen Jonas Karlsson vid flera tillfällen om vad som skulle behöva göras, och hur man måste ta frågorna på allvar och följa upp varje enskilt företag man besökt, några punkter på den negativa listan är förhållandevis lätta att åtgärda, men fortsatt utan resultat.
Den politiska viljan att ta råd ifrån ett oppositionsparti har helt saknats. 

Nu 2023 med Moderaterna med i det politiska styret så har man flaggat för att nu skall det tas nya tag – En arbetsmarknad & näringslivsnämnd skall dras igång till hösten för att råda bot på bland annat det dåliga näringslivsklimatet, det skall bli spännande att se hur det går?

Realistpartiet kommer att ta plats (Lasse) i nämnden och förhoppningsvis så lyssnar man denna gång, men alla realister förstår nog att det bästa vore om folk med stor erfarenhet inom service och företagande styrde ett sådant arbete för ett bra resultat, vi nominerar personerna nedan om kommunalvalet 2026 tillåter 😉 


Joakim Granberg, partiledare Realistpartiet

Lars Göran Jonsson (RP)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 maj 2023 15:19
Senast uppdaterad: 24 maj 2023 15:26

KLART: Han blir Syrisk-ortodoxa kyrkans nya biskop

Tommy

Patriarken på besök i februari när tidigare biskopen klev av. Foto: Tommy Hanna.

I februari valde ärkebiskopen Abdulahad Shabo att avsäga sig sin tjänst efter 35 års trogen tjänst för att gå i pension. Sedan dess har man sökt efter en ny biskop, och det meddelades på söndagen att man nu har funnit en efterträdare, rapporterar SVT.

Ärkebiskopen Abdulahad Gallo Shabo ledde ärkestiftet för den Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige, med S:t Jacobs katedral i Hovsjö som dess huvudsakliga plats. I samband med hans avgång och valet av en ny efterträdare besökte patriarken Mor Patriark Ignatius Aphrem II från Damaskus, Syrien Södertälje.

– Jag är oerhört glad att vara här idag och ser fram emot att tillsammans med er välja en ny ärkebiskop, sade Patriark Ignatius Aphrem II, till åhörarna i S:t Jacob under besöket i februari.

På söndagen tillkännagavs det, cirka sju månader efter Abdulahad Shabos avgång, att en ny biskop har blivit vald. Det blir Youhanon Lahdo, som är i fyrtioårsåldern och har tidigare erfarenhet som munk i en av de syrisk-ortodoxa kyrkorna i Norrköping, enligt SVT.

– Vi förväntar oss att den nya biskopen tar tag i en hel del viktiga frågor som rör kyrkan, framför all vikten av att kyrkan engagerar ungdomar, säger Besim Aho, ordförande i S:t Jacobs församlingen i Södertälje, till SVT.

Läs även: – BILDEXTRA: Patriarken på besök när biskopen kliver av

Patriarken Mor Patriark Ignatius Aphrem II och tidigare ärkebiskopen Abdulahad Shabo.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2023 07:00
Senast uppdaterad: 24 september 2023 22:42

Siktar på avancemang – ”Vi ska kunna vara med och utmana”

Gill

Foto: Patric Gill

Första oktober spelar SSK:s damlag sin första tävlingsmatch för säsongen. Som ett första steg i deras färd mot målet – SDHL, kommer de möta 6 andra lag både på hemma och bortaplan i NDHL Damettan Östra. Ett högt mål är uppsatt. Läs huvudtränare Robert Johanssons tankar om säsongen som stundar.

Hur ligger ni till i förberedelserna inför den stundande säsongen 2023 – 2024?

– Vi har ju kört på is sedan början på augusti och kört hela sommaren med dem som varit på plats i Södertälje. Några av spelarna har anslutit när isträningen satte i gång. Senaste tillskottet, målvakten Lollo (Lovisa Berndtsson) anslöt förra veckan.

– Vi kör på nu och har spelat fem träningsmatcher med blandat resultat. Vi gjorde en bra match senast mot SDHL-motstånd, AIK (13/9). Det är kul att se, vi har jobbat mycket på vårt anfallsspel. Det vi tränar på är något som tjejerna anammar och försöker implementera i träningsmatcherna. Det är riktigt kul att se och bra inställning av spelarna.

Utöver senaste nyförvärvet Lovisa Berndtsson, 34 så fanns två andra målvakter i Landslagsmeriterade Nicole Jackson, 31 och hennes landsmaninna från England, den 12 år yngre Emma Nichols sedan tidigare under kontrakt. En lagdel där SSK:s damlag alltså står sig väl rustat.

– Ja, vi har tre målvakter. En trygghet, vi såg att vi var sårbara där om det skulle bli någon skada eller sjukdom på någon av dem.

Vad utmärker den här gruppen jämfört med förra säsongens?

– Det vi sökte var att få in lite mer erfarenhet till laget. Träna lite mer, lite äldre och mer erfarna spelare med erfarenhet från högre nivå. Vi hade ett bra lag förra året men tycker vi har fått in mer rutin.

– Vi kommer att vara ett lag som åker mycket skridskor, ett lag med mer fart. Det tycker jag vi fått ihop på något sätt nu. Lite mer erfaret om man jämför med förra säsongen.

Är truppen komplett nu eller ska det in någon mer innan det ska börja spelas om poäng?

– Vi söker ingenting utan nu har vi det här gänget och vi vill ge dem chansen, vi tror på det här laget. Det är det här vi kör nu.

Huvudtränaren Robert Johansson. Foto: Patric Gill

Ett redan profilstarkt lag har adderats med mer spets och rutin, finns flera att hålla ett extra öga på i vinter när laget jagar segrar. Inte lätt att förutspå vilka som kommer höja sig över mängden anser lagets huvudtränare, då fler spelare ska kunna axla en stor roll med tanke på att truppen har en större bredd än den hade under fjolårssäsongen.

– Vi hoppas att de som är kvar från förra säsongen fortsätter att leverera på en hög nivå. Pia Pren kommer att leverera, Hunter Mosher. Jag tycker flera av de nya spelarna som kommit in ser riktigt bra ut. Estelle Forsberg, Mimmi Gill. Det är svårt att välja ut någon speciell, vi har försökt att sprida ut poängproduktionen på flera spelare. Det är de här jag känner som jag kommer kunna göra det lilla extra om man säger så då.

En fartfylld hockey med mycket skridskoåkning säger du. Kommer det finnas något annat i spelet som ni kommer att ta till en ”annan nivå” jämfört med tidigare?

– Förra året gjorde vi mycket mål och visade genom hela playoff att vi var jobbiga att möta, i alla fall fram till de sista två matcherna mot Skellefteå. Vi är jobbiga att möta och svåra att göra mål på.

– Vi har ett bra försvarsspel som jag tycker vi ska spinna vidare på, vi jobbar mycket med snabba spelvändningar och ha ett enkelt spel. Lite rakare i spelet kan vi bli stundtals, det behöver vi vässa lite på, det är något vi jobbar på.

– Vi har i år ännu mer assistans via spelarutvecklare Taro Nihei och Mattias Beck. Vi ska den här säsongen jobba ännu tätare med dem och implementera spelidén som har satt och anpassa den efter oss. De har varit med hela vägen nu sedan säsongen tagit sin början, jag tror det kommer bli väldigt värdefullt för oss. En bra resurs.

SSK Dam är nu inne på år tre för den uttalade satsningen mot SDHL, det är nu man ska ta steget, men har laget vad som krävs för att gå hela vägen? Det har man anser Johansson:

– Ja, det tycker jag. Vi var ett steg ifrån att möta SDHL-lag redan förra säsongen. Om man tittar på oss själva tycker jag vi ska kunna vara med och utmana. Det tror vi absolut.

Om det misslyckas, kommer målet och satsningen ändå vara lika intensifierad framöver?

– Ja, det är vad jag förstår i alla fall. Man kommer inte att lägga ner damlaget om det inte lyckas den här säsongen.

Nyförvärv 2023-24

Lovisa Berndtsson, Målvakt
Nicole Jackson, Målvakt – England
Allison Attea, Back – USA
Indira Bosch, Back – Spanien
Jessica Karlsson, Back
Maja Nyberg, Back
Laerke Sondergaard, Back – Danmark
Johanna Blomkvist, Forward
Estelle Forsberg, Forward
Mimmi Gill, Center
Ellen Laurence, Forward – Kanada
Mary McDonald, Forward – Kanada
Linnea Örnqvist, Forward

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2023 03:00
Senast uppdaterad: 24 september 2023 20:31

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors