Företag i fokus:

Annons

Nu inledds rättegången mot två män efter dödsskjutningen

Saltskog

Foto: Läsarbild /Polisen.

Den 6 oktober 2022 sköts en 19-åring till döds och en 16-åring skadades allvarligt i Saltskog. På måndagen inleddes rättegången mot de två personer som står åtalade för medhjälp till mord.

Förra året inträffade en dödsskjutning där en 19-årig person avled och en 16-årig pojke skadades allvarligt i Saltskog i Södertälje. Nu har rättegången mot två män inletts för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök den 6 oktober 2022.

– Jag anser att dessa brott är en del av en konflikt mellan olika grupper inom den kriminella nätverksmiljön i Södertälje, sade kammaråklagare Mikael Carlsson i ett tidigare pressmeddelande.

Strax efter klockan 18:00 körde en svart moped in i ett bostadsområde i Saltskog. En av männen på mopeden steg av och avlossade flera skott mot flera personer med vad som misstänks vara ett automatvapen. Två unga män träffades, varav den ena, en 19-åring, avled omedelbart, medan en 16-åring fördes med allvarliga skador till sjukhuset.

Enligt förundersökningen befann sig en svart moped i området två dagar innan mordet, men en polisbil som befann sig i orådet fick mopeden att vända tillbaka den gången.

Här flyr misstänkta mördarna efter dödsskjutningen i Saltskog den 6 oktober 2022. Läsarbild.

Enligt förundersökningen fångas mopeden på övervakningskamera i Geneta Centrum klockan 18:02 och filmas även vid bland annat Holmfastvägen och Genetaleden innan den når Saltskog klockan 18:10. Dödsskjutningen inträffar mellan klockan 18:11 och 18:13 och fångas återigen på film klockan 18:14 när mopeden lämnar Saltskog.

Enligt ett vittne försökte flera personer fly undan skottlossningen. En person gömde sig bakom ett elskåp innan han kunde ta sig in genom en av portarna, precis som många andra gjorde.

Efter skottlossningen flydde gärningsmännen från platsen, men mopeden hittades cirka 45 minuter efter mordet påträffas på Prästgårdsvägen i Geneta. Strax efter det grep polisen två män med kopplingar till mopeden.

FOTO: Polisen

När männen greps i oktober häktades de misstänkta för mord och mordförsök, men rubriceringen ändrades i åtalet som väcktes under tisdagen. Enligt åklagaren hävdas det att de misstänkta männen hanterade flyktfordonet, elsparkcyklar och kläder som användes av gärningsmännen vid skjutningen. I ett garage som hyrs av en av de misstänkta hittades patroner av samma slag som användes vid skjutningen den 6 oktober i Saltskog.

De misstänkta personerna åtalas inte för att ha utfört själva skjutningen i Saltskog, då det framgår av telefonanalysen att en av männen inte befann sig på platsen vid dödsskjutningen. Istället åtalas båda männen för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök genom att äga mopeden.

Enligt åklagaren Mikael Carlsson finns det ingen bevisning som pekar mot att de åtalade har kört mopeden och utfört gärningen. Åklagaren menar att misstanken är att de åtalade personerna följde mopeden på elsparkcyklar och sedan bytte fordon med gärningsmännen när de återvände, för att sedan ta hand om mopeden efter händelsen.

Rättegången mot männen inleddes under måndagen i Attunda tingsrätt och fortsätter imorgon, den 24 maj.

Stort polispådrag efter dödsskjutningen i Saltskog i oktober 2022. Läsarbild

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 maj 2023 19:02
Senast uppdaterad: 23 maj 2023 19:02

SENASTE NYTT: Flera anhållna efter skjutningen i Hovsjö

DSC_0048

Foto: Shamash Oyal

Tre personer sköts mitt i ett bostadsområde. Sent på kvällen kunde polisen gripa tre misstänkta gärningsmän som nu har anhållits av åklagare

Polislarmet om skottlossningen i bostadsområdet kom in klockan 18.45 på lördagskvällen. Enligt polisens talesperson meddelades först till Telgenytt att en person hade blivit skjuten, men enligt nya rapporter hade antalet skjutna personer ökat till tre.

Polisen på plats i samband med skjutningen i Hovsjö. Läsarbild

Flera personer gripna.
Enligt ett vittne, som Expressen har talat med, observerades tre personer i svarta kläder, varav en med luvan uppe, som flydde från platsen. De ska, efter skjutningen, ha sprungit i olika riktningar, enligt tidningens uppgifter.

Under kvällen kunde polisen rapportera att man lyckats gripa tre unga män inom ramen för förundersökningen. Samtliga har anhållits av åklagare under natten. 

De skjutna uppges vara i 18-årsåldern samt en ung pojke i 16-årsåldern. Samtliga fördes till sjukhus för vård. Under natten kunde en av de skjutna lämna sjukhuset efter att ha fått vård.

De andra två vårdas fortfarande på sjukhus med oklara skador, rapporterar polisen.

Läs mer: – Skjutningen i Hovsjö

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 10:24
Senast uppdaterad: 10 december 2023 10:24

DEBATT: Varför ger kyrkans ledning denna specialbehandling?

Tommy

Foto: Tommy Hanna

Det var en otroligt fin ceremoni när den nya biskopen invigdes idag(lördag 9/12), och hela kyrkan lyste av Guds närvaro. Det var en vacker inramning. Men jag måste rikta viss kritik mot ledningen för S:t Jacobs.

Guds hus är öppet för alla, men varför verkar det som om ledningen ger andra specialbehandling?

”De satt oförtjänt på första parkett. De borde sitta längre bak.”

Vi har kommunstyrelsens ordförande, som gång på gång svartmålar alla assyrier/syrianer som kriminella, samt ledarskribenten i LT, som flera gånger har visat sitt rätta ansikte och sin negativa inställning mot kyrkan och dess medlemmar. De satt oförtjänt på första parkett.

Min farfar har varit en trogen besökare av kyrkan sedan han kom till Sverige för nästan 50 år sedan. Idag satt han nästan längst bak, och han förtjänade verkligen en plats längre fram. Inte de andra två, de borde sitta längre bak. Som jag nämnde tidigare, Guds hus är öppet för alla, och alla är välkomna.
Men i folkmun idag sas det: Varför placerar ledningen dessa två personer på första raden som om de vore själva kungen?

Vi som medlemmar kräver ett uppriktigt svar från ledningen.

Medlem K

BILDEXTRA: Här invigs den nya biskopen

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 10 december 2023 05:08

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.