Företag i fokus:

Svarta paraplyer fälldes upp för flyktingar – ”Mitt hjärta blöder”

A29CF385-5FC7-4282-B748-B632E691FA46

Bild: Privat.

Organisationen ”Nu är det nog” höll under fredagen en aktion i Järna för afghanska flyktingar. Detta genom att skapa tillfällig installation med ett stort antal svarta paraplyer vid Klockaretorget.

Nätverket ”Nu är det nog” har under de senaste två åren visat sin sorg och medkänsla för det afghanska folket och de afghanska flyktingarna i Sverige genom att placera ut svarta paraplyer runt om i landet. På fredagen uppmärksammades tvåårsdagen av organisationer runt om i Sverige, inklusive i Järna.

Initiativet till paraplyaktionen kom efter att ett hundratal afghanska skolflickor dödades i en bombattack mot deras skola i Kabul den 8 maj 2021. Manifestationen under fredagen hölls för att påminna om situationen i Afghanistan och för att kräva permanenta uppehållstillstånd för de afghanska flyktingarna i Sverige.

Manifestationen på Klockaretorget i Järna. Bild: Privat

– Mitt hjärta blöder för dessa människor. Jag mår faktiskt illa, säger Kerstin Öhrner, som levt nära flyktingar från Afghanistan. Det har förstås berört mig på ett särskilt sätt. Nu måste Sverige ta sitt ansvar, göra om och göra rätt.

EvaMärta Granqvist är medgrundare av organisationen ”Nu är det nog”, som sedan 2018 har arbetat för en human svensk migrationspolitik. De strävar efter permanenta uppehållstillstånd för både ensamkommande ungdomar i Sverige och afghanska flyktingar. Det svarta paraplyet, som har blivit en symbol, representerar sorg och medkänsla för afghanska folket och flyktingarna i Sverige.

De som inte kan utvisas stannar kvar i Sverige utan möjlighet till lagligt arbete, bostad eller körkort. Organisationen hjälper bland annat till genom ekonomiskt stöd genom insamlingar.

– Många känner inte till hur illa just de afghanska flyktingarna behandlas av den svenska staten. Det går inte att tvångsutvisa någon till talibanstyret i Afghanistan, ändå fortsätter Migrationsverket att fatta utvisningsbeslut med regeringens och riksdagens goda minne. På det här sättet försätter man ju medvetet tusentals svensktalande, arbetsföra ungdomar i ett utanförskap, och bidrar till ett växande skuggsamhälle, säger EvaMärta Granqvist. 

Kerstin Öhrner och EvaMärta Granqvist. Bild: Privat.

Kerstin Öhrner. Bild: Privat.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 maj 2023 09:19
Senast uppdaterad: 14 maj 2023 09:55

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors