🕝 2 minuter
Svarta paraplyer fälldes upp för flyktingar - ”Mitt hjärta blöder”
Publicerad 14 maj 2023 11:19
Uppdaterad 14 maj 2023 11:55

Bild: Privat.

Organisationen ”Nu är det nog” höll under fredagen en aktion i Järna för afghanska flyktingar. Detta genom att skapa tillfällig installation med ett stort antal svarta paraplyer vid Klockaretorget.

Nätverket ”Nu är det nog” har under de senaste två åren visat sin sorg och medkänsla för det afghanska folket och de afghanska flyktingarna i Sverige genom att placera ut svarta paraplyer runt om i landet. På fredagen uppmärksammades tvåårsdagen av organisationer runt om i Sverige, inklusive i Järna.

Initiativet till paraplyaktionen kom efter att ett hundratal afghanska skolflickor dödades i en bombattack mot deras skola i Kabul den 8 maj 2021. Manifestationen under fredagen hölls för att påminna om situationen i Afghanistan och för att kräva permanenta uppehållstillstånd för de afghanska flyktingarna i Sverige.

Manifestationen på Klockaretorget i Järna. Bild: Privat

– Mitt hjärta blöder för dessa människor. Jag mår faktiskt illa, säger Kerstin Öhrner, som levt nära flyktingar från Afghanistan. Det har förstås berört mig på ett särskilt sätt. Nu måste Sverige ta sitt ansvar, göra om och göra rätt.

EvaMärta Granqvist är medgrundare av organisationen ”Nu är det nog”, som sedan 2018 har arbetat för en human svensk migrationspolitik. De strävar efter permanenta uppehållstillstånd för både ensamkommande ungdomar i Sverige och afghanska flyktingar. Det svarta paraplyet, som har blivit en symbol, representerar sorg och medkänsla för afghanska folket och flyktingarna i Sverige.

De som inte kan utvisas stannar kvar i Sverige utan möjlighet till lagligt arbete, bostad eller körkort. Organisationen hjälper bland annat till genom ekonomiskt stöd genom insamlingar.

– Många känner inte till hur illa just de afghanska flyktingarna behandlas av den svenska staten. Det går inte att tvångsutvisa någon till talibanstyret i Afghanistan, ändå fortsätter Migrationsverket att fatta utvisningsbeslut med regeringens och riksdagens goda minne. På det här sättet försätter man ju medvetet tusentals svensktalande, arbetsföra ungdomar i ett utanförskap, och bidrar till ett växande skuggsamhälle, säger EvaMärta Granqvist. 

Kerstin Öhrner och EvaMärta Granqvist. Bild: Privat.

Kerstin Öhrner. Bild: Privat.

Dela artikeln