Företag i fokus:

DEBATT: Södertälje måste snarast införa språkkrav för anställda inom äldreomsorgen

Hemtjänst Pixabay

Bild: Pixabay

Att kommunen brister i kompetens och kvalité på våra kommunala äldreboenden måste vara den sämst bevarade hemligheten i Södertälje. Länge har kritik från oppositionen om bristande språkkunskaper och undermålig kompetensnivå viftats bort som enbart anekdotiska exempel av majoriteten. 

Därför är det välkommet att få ta del av Inspektionen för Vård och Omsorgs (IVO) rapport om hur läget verkligen ligger till, och det är allt annat än rolig läsning. Under perioden 2022 och 2023 granskades Södertäljes kommun och IVO fann flera grava brister i systemet.

Sviktande kompetensnivå för personal som gör medicinska bedömningar och personal som knappt behärskar det svenska språket är bara några av de mycket oroväckande av de belysta bristningspunkterna. Det har kommit till en sådan ödesdiger nivå av undermåliga kunskaper i det svenska språket hos personalen, att enbart en av de intervjuade patienterna berättar att den förstår allt vad personalen säger. 

Vi Sverigedemokrater har länge varnat för att äldrevårdomsorgen i Södertälje sakta men säkert urholkats och nu har vi det svart på vitt. Denna urholkning har lett till sämre kvalité, mindre tillit till samhället och ökad otrygghet för våra äldre och drabbade familjer, vilket inte minst påvisades under Coronakrisen. 

Det ska vara en självklarhet att svenska pensionärer ska få bli förstådda på svenska. Likaså bör det vara en självklarhet att de som jobbar i äldrevården ska behärska det svenska språket. Därför manar vi Sverigedemokrater nu till att det snarast måste införas ett språkkrav i äldreomsorgen. Vi måste våga ställa högre krav på nyanlända samt de som bott här en längre tid utan att ha lärt sig språket. Vi vill starkt markera att det svenska språket måste behärskas om man vill etablera sig på arbetsmarknaden, och inte minst i äldreomsorgen. 

”Vår kritik riktar sig inte mot arbetarna i äldrevårdsomsorgen, de gör ett fantastiskt jobb”

Det ska dock tilläggas att vår kritik riktar sig inte mot arbetarna i äldrevårdsomsorgen, de gör ett fantastiskt jobb och sliter dag och natt för våra äldre och de förtjänar all form av beröm för det. Vi vill inte sparka nedåt, utan uppåt. Och därför anser vi att det är kommunen som inte tagit sitt politiska ansvar och garanterat att varje arbetare i äldreomsorgen klarar av det svenska språket. 

Det är hög tid att vi ändrar synen på vad äldrevårdomsorg ska vara. Det ska inte vara ett integrationexperiment för nyanlända, det ska inte vara ett sätt för kommunen att av ren desperation kasta in nyanlända på jobbmarknaden och det ska inte vara en trygghetsåtervändsgränd för våra äldre. Som pensionär ska du kunna vara säker på att du kommer få bästa möjliga vård och bli förstådd, och som barn och barnbarn ska du vara säker på att din mamma eller farfar får den vård som den verkligen förtjänar. 

Som tur jobbar Tidöavtalspartierna med Sverigedemokraterna för att få igenom ett förslag på språkkrav för anställda inom äldrevården. Det är bra, men det kommer ta tid, och vi i Södertälje kommun har inte en sekund att förlora. 

Det är dags att kommunen tar ansvar en gång för alla, och inför språkkrav för anställda i äldreomsorgen. 

För Sverigedemokraterna Södertälje, 

Monica Thorsell, ledamot i äldreomsorgsnämnden 
Andreas Birgersson, oppositionsråd 

Läs även – Allvarlig kritik riktas mot kommunens äldreboenden

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 maj 2023 10:15
Senast uppdaterad: 12 maj 2023 10:20

Ny tuff utmaning väntar – mot tidigare samarbetsklubben

Niklas-Ohlstrom

Niklas Ohlström. Foto: RG media foto

Säsongen 2016/2017 kommer för alltid att etsas in i historien som det året Växjö, för första gången, nådde hela vägen till en SM-final. De sjudande finalerna, som tidigare dominerats av Falun och Storvreta, fick nu sällskap av ett nytt lag på den stora scenen. Växjö, som gjorde sin SSL-debut 2013, valde en annorlunda väg genom att satsa på unga, lovande spelare i stället för dyra värvningar.

En central del av Växjös strategi innefattade ett givande samarbete med Nykvarn, där unga talanger fick möjligheten att kliva in i SSL-spel genom att gå över till Växjö. Vid den tiden befann sig Nykvarn i division 1 och såg stolt på när deras egna produkter testade vingarna i den högsta ligan.

Det var inledningsvis Markus Jonsson och Valdemar Ahlroth som tog det stora klivet. Efter några säsonger anslöt även Filip Ceder och Karljohan Ahlroth till Växjö. Resultatet av detta partnerskap blev en imponerande utveckling, vilket resulterade i att laget nådde slutspel varje säsong.I den minnesvärda SM-finalen 2017 fylldes Avicii Arena av stolta supportrar från Nykvarn när Valdemar Ahlroth, Karljohan Ahlroth, Markus Jonsson och Filip Ceder (tidigare Karlsson) representerade Växjö mot IBF Falun.

För dessa Nykvarnfostrade spelare avslutades resan med silvermedaljer. Nykvarn har fortsatt att fostra spelare som har gjort avtryck i Växjö. Simon Westgärds, Lucas Rigogiannis och Kevin Rigogiannis har alla tidigare representerat Växjö och bidragit till lagets framgångar. Dessutom har Daniel Johansson representerat Växjö men som är fostrad i Gnesta.

Nu står de inför sin forna klubb i vad som utlovar att bli en intensiv batalj mellan två offensivt inriktade lag.

Växjö med ny framstående tränare från Finland
Inför den här säsongen har Växjö lockat till sig en ny tränare vid namn Jyri Korsman, som tidigare tränat Floorball Köniz i Schweiz. Den erfarne finländaren har en imponerande bakgrund, inklusive rollen som assisterande tränare för det finska U19-landslaget och det australiensiska landslaget. Han står nu redo att leda en trupp med gedigen erfarenhet.

Samtliga spelare har spelat i Växsjö.
Övre raden från vänster: Simon Westgärds, Kevin Rigogiannis, Lucas Rigogiannis, Daniel Johansson
Nedre raden från vänster: Valdemar Ahlroth, Karljohan Ahlroth, Markus Jonsson, Filip Ceder

Under föregående säsong nådde Växjö semifinalserien, där de tyvärr besegrades av Storvreta efter en intensiv semifinalserie som avgjordes i match 7. Inför den nuvarande säsongen har laget startat starkt. Först en tuff straffvinst mot Mullsjö med siffrorna 6–5 och därefter en övertygande seger borta mot Helsingborg med 9–4. Det är tydligt att Växjö siktar på att bygga vidare på föregående framgångar och att tränare Korsman har fört med sig en vinnande inställning och internationell erfarenhet till laget.

Vändningen efter avstängningen
Kvällen före den mycket efterlängtade hemmapremiären damp chockbeskedet ner: Lucas Rigogiannis skulle avtjäna en tre matcher lång avstängning på grund av en tackling på IBF Faluns Simon Cederström. Men glädjen spreds som en löpeld när Nykvarns överklagan framgångsrikt passerade genom instanserna, och Lucas’ avstängning reducerades till endast en match, mot Storvreta. Det betyder att hemmapubliken ändå får uppleva Lucas Rigogiannis i spel när laget möter Växjö.

Inför den kommande matchen
Nykvarn, som ställts mot två av innebandyvärldens giganter i säsongens inledning, har nu fått en välbehövlig paus för att samla krafterna inför den kommande matchen. Med Lucas Rigogiannis tillbaka i laget finns det hopp om en stark prestation. Dock är det en osäkerhet kring Niklas Ohlströms deltagande i hemmamatchen.
Ohlström, som tvingades kliva av matchen mot Storvreta på grund av en lårkänning, har testat under veckan, men det återstår att se om han är redo att spela på söndag. Publiken håller andan i förväntan på att få se sitt lag kämpa på hemmaplan.

Matchinfo
Plats: Furuborghallen
Tid: 17:00
När: söndag 1 oktober
Biljetter finns at köpa här
Matchen sänds även via Sportexpressen

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 14:55
Senast uppdaterad: 30 september 2023 15:04

BILDEXTRA: Välfyllt när SSK hade hemmapremiär

5442A2E8-64AE-4409-A617-DEA1D1B464EB

Foto: Shamash Oyal

Lagledare Ove Karlsson på väg att lämna över en sista matchtröja till Dragan (#84), SSKspelaren Jacob Dahlström på väg att överräcka blomsterkvast

Dragan Umicevic avtackas efter en lång hockeykarriär, till höger i bild hans hustru Giovanna Umicevic. Foto: Shamash Oyal

SSK:s klubbdirektör höll tal till Dragans ära, här tillsammans med barnen Bianca och Luca

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 13:17
Senast uppdaterad: 30 september 2023 14:11

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors