Företag i fokus:

DEBATT: Fler i Södertälje måste försörja sig genom eget arbete

Olle

Olle Karstorp. Svenskt näringsliv, regionchef för Stockholm och Gotland. Foto: Stefan Tell/Pressbild

Arbetslösheten i Stockholms län är 6,1 procent enligt Arbetsförmedlingen. I Södertälje är samma siffra 10,6 procent. Det är problematiskt, dels därför att försörjning genom eget arbete är viktigt för individens välmående.

Arbetsplatsen ger individen ett socialt sammanhang och en möjlighet till utveckling. När fler får ett arbete att gå till minskar risken för psykisk ohälsa och utanförskap. Men det är naturligtvis också något som påverkar våra möjligheter att finansiera vår gemensamma välfärd negativt. Och samtidigt rapporterar hela 69 procent av företagen i Stockholms län att de har svårt att hitta personal. 

Problemen på den svenska arbetsmarknaden är dock större än de ser ut vid första anblicken. Antalet arbetslösa inkluderar inte de personer som gett upp och inte längre aktivt söker arbete. Och det räcker att arbeta en timma under en mätvecka för att definieras som sysselsatt. Det finns en stor grupp individer som arbetar sporadiskt, men som inte klarar av att försörja sig på sitt arbete. 

En studie från Svenskt Näringsliv visar att 1,3 miljoner personer i arbetsför ålder, borträknat studenter, har så låga arbetsinkomster att de inte klarar av att försörja sig själva. Mer än hälften har inte kunnat försörja sig själva under något år de senaste sex åren. 

”Tyvärr lönar det sig inte alltid för individen att gå från bidrag till arbete”

I Stockholm län fanns det, borträknat studenter, 282 868 personer i arbetsför ålder som inte klassificerades som självförsörjande 2021. I Södertälje var nästan var tredje person (30,3 procent) inte självförsörjande, vilket är 8 procentenheter fler än i resten av länet.

Samtidigt klarar företagen inte att rekrytera. I början av maj finns drygt 1570 lediga jobb i Södertäljes närområde (Södertörn, Gnesta, Trosa och Strängnäs) som enbart kräver en kortare utbildning eller introduktion. Utvidgar man sökområdet ytterligare och inkluderar jobb i kommuner i anslutning till pendeltåget finns det över 9000 lediga jobb. Tyvärr lönar det sig inte alltid för individen att gå från bidrag till arbete. 

Det finns stora värden för samhället att fler blir självförsörjande och kan leva på sin lön. Forskning visar att utanförskap inte bara har en negativ effekt för de vuxna som drabbas, utan även för deras barn. Utanförskap går i arv. 

Nu behövs en lång rad reformer för att se till att fler personer kan försörja sig själva. Regeringen måste gå från ord till handling, och återupprätta arbetslinjen. 

Olle Karstorp. Svenskt Näringsliv, regionchef Stockholm 

Läs även: – Dystra siffror – ”Kommer att bli svårt för många”

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 maj 2023 08:00
Senast uppdaterad: 10 maj 2023 23:29

Mordförsök i Södertälje – En person förd till sjukhus

Ambulans

Arkivbild.

En man påträffades skadad under natten och fördes till sjukhus för vård. Nu jagar polisen en person som misstänks för mordförsök.

I Södertälje hamn skadades en man svårt med ett vasst föremål under natten mot söndagen. Polis och ambulans larmades till platsen strax efter klockan 02:00, där de påträffade mannen utomhus med flera stickskador.

(Annonslänk)

Trots skadorna var mannen vaken och kunde kommunicera; han fördes omedelbart till sjukhus för vård.

Polisen har inlett en förundersökning och behandlar händelsen som ett försök till mord. Initiala utredningsåtgärder tyder på att utredningsläget är gott, även om ingen än så länge har gripits i samband med händelsen.

På Söndagsförmiddagen var fortfarande ingen misstänkt person gripen.

– Skadorna var inte livshotande, men vi har ingen gripen gripen ännu säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Polisen fortsätter att undersöka brottsplatsen och söka vittnesuppgifter för att klarlägga omständigheterna kring mordförsöket.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 11:13
Senast uppdaterad: 14 april 2024 11:13

Genomför förbättring och underhåll vid Halldeponin

Kartor

Bild: Kartor

Trafikverket och Södertälje kommun påbörjar samarbetsprojekt vid den tidigare Halldeponin för miljöförstärkning och järnvägsunderhåll.

(Annonslänk)

Södertälje kommun och Trafikverket har påbörjat ett viktigt samarbetsprojekt vid Halldeponin i Östertälje, belägen intill järnvägsspåret. Kommunen kommer att genomföra miljöförstärkande åtgärder på området, som tidigare användes som avfallsanläggning från 1950-talet till 1975, för att försäkra områdets säkerhet och hälsa för människor och djur. Sedan deponins nedläggning har inget nytt avfall tillförts och området har blivit överbyggt.

Parallellt med kommunens insatser kommer Trafikverket att utföra nödvändiga underhållsarbeten på järnvägsspåret som korsar den gamla deponin. Dessa arbeten är planerade att ske samtidigt för att maximera effektiviteten och minska störningar.

Arbetena är planerade att starta efter sommaren och under byggperioden kommer området att vara avstängt och säkrat. Detta är en del av en större satsning för att säkerställa att området fortsätter att vara säkert och inte utgör någon miljörisk i framtiden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 14 april 2024 00:24

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors