Företag i fokus:

Faran med elsparkcyklar – Det här behöver du veta

401BD784-9EC5-431C-880C-F172E80B41A1

Foto: Privat

Elsparkcyklar använder ofta litiumjonbatterier och om dessa batterier är av dålig kvalitet, överladdade, skadade eller felaktigt hanterade kan de bli instabila och orsaka en explosion. Därför är det av stor vikt att se till att köpa rätt produkter som uppfyller europeiska säkerhetsstandarder – och avsedde för bruk i Sverige.

Föregående vecka utsattes familjen Varli för en allvarlig incident när en elsparkcykel exploderade i samband med laddning. Att batterier exploderar kan bero på överhettning eller en kortslutning. När en elsparkcykel exploderar frigörs farliga gaser, inklusive rök och kemikalier, som är skadliga för människors hälsa.

Här följer några rekommendationer för att undvika att en sådan situation skulle uppstå, men också vad som är viktigt att tänka på om olyckan skulle inträffa.

 • Var noga med att ge full uppmärksamhet åt laddningsprocessen och undvik att lämna elsparkcykeln obevakad under laddning.
 • Det ska vara torrt där du laddar, det får heller inte vara för varmt eller kallt.
 • Undvik att ladda elsparkcykeln under natten eller när du sover för att kunna övervaka laddningsprocessen. Försök att ladda elsparkcykeln när du är närvarande.
 • Använd endast godkända laddningsenheter som är avsedda för din elsparkcykelmodell.
 • Om ett batteri börjar svälla bör du inte ha det inomhus, ta det till återvinningen så snart du kan.
 • Om du inte ska använda batteriet under längre tid, till exempel under vintern, förvara det i halvladdat tillstånd i en torr miljö och inte i extrem kyla.
 • Om batteriet ryker dra ur sladden och se till att alla som befinner sig i hemmet går utomhus. Larma så snart som möjligt, försök inte släcka en batteribrand själv. Viktigt att inte andas in röken då gasen som släpps ut är giftig.
 • Köp elprodukter från pålitliga återförsäljare för att säkerställa produkternas kvalitet och säkerhet.
 • Kontrollera att produkterna har korrekt märkning, såsom CE-märket, vilket visar att de uppfyller relevanta europeiska säkerhetsstandarder.
 • Se till att elprodukter är avsedda för användning i Sverige och följer lokala regler och standarder.
 • Att handla smart och vara medveten om produkternas kvalitet och säkerhet kan minska risken för farliga situationer och olyckor.

Läs även: – Livsfarliga gaser spreds i bostad när barn låg och sov

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 maj 2023 08:18
Senast uppdaterad: 8 maj 2023 08:18

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 11:14

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors