Företag i fokus:

Annons

Livsfarliga gaser spreds i bostad när barn låg och sov

8F7A02D0-972C-40E8-889E-A996CDFBD84C

Foto: Privat.

En elsparkcykel i familjen Varlis hem orsakade en dramatisk händelse när den plötsligt exploderade och utsöndrade osynliga och livsfarliga gaser. Nu vill de varna andra föräldrar om riskerna med exploderande litiumjonbatterier och uppmanar till försiktighet vid laddning av elprylar – särskilt under kvälls- och nattetid.

Marinos Varli, åtta år gammal, var ivrig över att äntligen kunna köra sin elsparkcykel igen efter vintern. Men vid laddning uppstod en livsfarlig situation.

Det var under tisdagskvällen som elsparkcykeln stod på laddning i hallen precis bredvid ytterdörren, med köket i anslutning. Storebrodern Cristiano, 15 år, befann sig i köket bara några meter från sparkcykeln när han åt sin kvällsmat efter fotbollsträningen samtidigt som hans småsyskon sov på övervåningen och föräldrarna befann sig i vardagsrummet.

Helt plötsligt inträffade en hög explosion och familjens 15-åring kunde samtidigt se hur sparkcykeln blixtrade till och började spruta massvis med rök när han vände på blicken. Ytterligare två höga smällar följde varpå föräldrarna varnades högljutt. När de rusade in i hallen möttes de av en brinnande elsparkcykel och en tjock, illaluktande rök.

Familjens elsparkcyckel. Bild: Privat

Eftersom sparkcykeln stod precis vid ytterdörren och blockerade utgången vågade ingen närma sig den – oroliga för att elden skulle sprida sig. Innan föräldrarna hann tänka klart agerade 15-åringen Christiano blixtsnabbt. Han sprang ut på grannarnas altan i bara t-shirt och shorts, gick runt till radhusets framsida och låste upp dörren utifrån. När detta var gjort tog fadern tag i elsparkcykeln och slängde ut den.

Kvar efter den brinnande elsparkcykeln återstod en svart fläck på golvet och en illande doft som spred sig i familjens radhus.

– Både ytterdörr, balkong och alla fönster öppnades för att vädra, men lukten blev ännu starkare och det blev outhärdligt. När lukten nådde barnens sovrum som låg och sov på övervåningen bestämde vi oss för att ringa 114 14 för att fråga om råd, säger mamman Stephanie Varli till Telgenytt som förklarade tydligt att det inte brann längre.

Men faran var långt ifrån över.

Platsen i hallen där elsparkcykeln exploderade. Bild: Privat

– Larmcentralen bad oss omedelbart att lämna bostaden och tillkallade snabbt ambulans och brandkåren. Vi var helt omedvetna om faran om som följer med batterier som exploderar. Det här måste allmänheten veta om säger mamman Stephanie Varli till Telgenytt.

När räddningstjänsten och ambulanspersonalen anlände agerade de omedelbart och eskorterade familjen till en säkrare plats där deras hälsotillstånd undersöktes och de försetts med syrgasmasker.

Efter incidenten fördes hela familjen till Huddinge sjukhuset där de genomgick hälsokontroller och blev utskrivna tidigt på onsdagsmorgonen klockan 05:00, drygt sju timmar efter incidenten. Tyvärr var det inte möjligt för dem att återvända tillbaka till sitt hem på grund av de farliga gaserna som frigjordes.

Bostaden har därför avspärrats och kommer att behöva saneras och för tillfället bor familjen hos anhöriga och väntar på klartecken för att kunna återvända. Nu vill familjen sprida medvetenhet om de faror som följer med batterier som exploderar.

– Batterier i elsparkcyklar, telefoner, och andra elektroniska enheter kan bli farliga om de exploderar. Vi var fullständigt ovetande om riskerna och de gaser som avges vid batteriexplosioner. Det är av största vikt att sprida denna information till allmänheten så att de kan vara medvetna om dessa faror, avslutar Stephanie Varli.

Enligt Varli har bolaget som ursprungligen sålde elsparkcyklen försatts i konkurs, men märket (Denver) säljs fortfarande av andra leverantörer.

Familjens 15-åring, Christiano Varli, vårdades av ambulanspersonal. Bild: Privat.

Läs även: – Faran med elsparkcyklar – Det här behöver du veta

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2023 15:15
Senast uppdaterad: 8 maj 2023 08:43

Hyreshöjning för 11 000 lägenheter överenskommen

Telge

Foto: Alexander Isa

Telgebolagen och Hyresgästföreningen har efter ”tuffa och intensiva förhandlingar” kommit överens om en hyreshöjning på 4 procent för 2024 för de närmare 11 000 hyreslägenheter som Telgebolagen förvaltar i Södertälje.

Telgebolagen har ett flerårigt hyresavtal med Hyresgästföreningen. Eftersom det ekonomiska läget har förändrats kraftigt sedan avtalet tecknades 2021, har man nu kommit överens om ett kristillägg på 1,95 procent för 2023 års hyror, vilket tas ut från 1 januari 2024.

Det innebär att den totala hyreshöjningen blir 5,95 procent från årsskiftet. Något som ligger under den genomsnittliga hyreshöjningen i Stockholmsregionen, som för 2023 landade på 4,2 procent. 

Hyresgästföreningen hade velat se en lägre höjning med tanke på hyresgästernas ansträngda ekonomi, men anser att överenskommelsen är rimlig med hänsyn till den allmänna kostnadsutvecklingen.

– I en förhandling måste båda parter vara villiga att närma sig varandra och hitta lösningar, trots tuffa förutsättningar, säger Hassan Jama, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm till TT. 

Telgebolagen hyresutveckling 2020-2024

ÅrHöjningar för TelgebolagenSnitthöjningar i region Stockholm
20202,05 %1,93 %
20211,45 %1,61 %
20221,69 %1,72 %
20231,83 % (+ 1,95 %*)4,20 %
20244 %Ej klara

*Kristillägg för 2023 års hyra uttas från 1 januari 2024

Skribent: Lucas T.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 16:40
Senast uppdaterad: 28 november 2023 16:40

Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

El eluttag

Foto: Alexander Isa

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 1,53 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan i mars.

Dygnspriset på el är på onsdag, den 29 november, 1,53 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 6 mars har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,21 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Nykvarn och Södertälje med timdebiterade avtal betalar som mest 2,86 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 samt 18 och 19 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,07 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 2 kronor).

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,78 kronor per kilowattimme, alltså ungefär fyra gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,21 kronor per kilowattimme.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 15:05
Senast uppdaterad: 28 november 2023 15:05

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors