Företag i fokus:

KD: Utbilda personalen om våld i nära relationer bland äldre

Hemtjänst äldre gammal

Foto: Pexels

Våld i nära relationer är en angelägen fråga. Ett område som förtjänar mer uppmärksamhet och kunskap är våld mot och mellan äldre.

En undersköterska i Visby sammanfattade problematiken så här: ”Vi inom hemtjänsten såg saker som skedde i hemmen och som vi kände inte var rätt. Det kunde till exempel handla om hur vi upplevde relationen mellan par eller att vi såg blåmärken. Men vi visste aldrig vad vi skulle göra. Vi stod handfallna.”

På Gotland har man sedan tio år jobbat strukturerat med de här frågorna och en särskild arbetsplan – FREDA – har tagits fram. Den syftar till att ge de anställda i hemtjänsten kunskap och verktyg för hur man ska agera om man misstänker att någon brukare utsätts för våld. Arbetet har fått stöd av Socialstyrelsen och inspirerat flera andra kommuner.

Anna Syrjänen (KD), gruppledare kommunfullmäktige. Foto: Luca Mara.

Det finns förmodligen ett behov av att också Södertälje kommun ökar ambitionen för att höja kompetensen hos personal inom äldreomsorgens olika verksamheter. Vi behöver med säkerhet en genomtänkt intern struktur för att förbättra stödet till våldsutsatta äldre.

Här är det också värt att påminna om att våldet kan finnas i flera former och se olika ut. Oftast tänker vi nog på kvinnan som offer och mannen som förövare. Men våldet kan även ta sig motsatt uttryck, där mannen är ett offer, något som Akillesjourerna lyft fram. Våldet kan förstås också förgifta en samkönad relation. Det råder fortfarande stereotypa föreställningar, som ofta bygger på bristande kunskap.

Kristdemokraterna i Södertälje vill därför att äldreomsorgsnämnden tar fram en utbildningsplan just för att höja kompetensen hos vår engagerade personal i frågor som rör våld i nära relationer bland äldre.

Anna Syrjänen, Kristdemokraterna.
gruppledare kommunfullmäktige.

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 april 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:16

Efter guldcoachens besked – nu lämnar även Brugué

SBBK

Herrarnas coach, Sergi Brugué
Bild: SBBK

Under måndagen meddelade SBBK att damernas coach, Bernat Canut, lämnar. Nu går även herrarnas coach, Sergi Brugué, skilda vägar. – Efter fem otroliga år är det dags för mig att säga adjö till SBBK, säger Brugué.

Efter fem säsonger avslutar Sergi Brugué sitt samarbete med SBBK. Sergi, som anlände till Södertälje från Barcelona, har under sin tid i klubben framgångsrikt lett herrlaget i Svenska Basketligan, SBL Herr.

(Annonslänk)

– Dessa år har varit fyllda med oförglömliga minnen, vänskaper och utveckling både på och utanför planen. Jag är tacksam för varje ögonblick och alla som har varit en del av denna resa. Även om jag lämnar kvarstår minnena och lärdomarna hos mig för alltid. Södertälje kommer alltid att ha en stor plats i mitt hjärta! Jag önskar klubben allt det bästa i framtiden, säger han.

Ludde Degernäs, sportchef för SBBK, uttrycker sin uppskattning för tiden tillsammans med coach Sergi.

– Det har varit kul att få följa med coach Sergis resa. Han kom hit som ungdomstränare i klubben och har jobbat hela vägen upp till seniorlagen. Sergi har alltid jobbat med ett leende på läpparna och spridit bra energi i klubben och hjälpt många av våra ungdomar att utvecklas under många år. Lycka till i framtiden på din fortsatta resa, vi ser fram emot att följa dig, säger Ludde Degernäs, sportchef SBBK.

Samtidigt lämnar guldcoachen Bernat Canut klubben efter att ha förärat damlaget med dubbla guld i både Svenska Cupen och SM.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 8 maj 2024 00:01

Stor polisjakt efter fordon – spikmattor utplacerade

Polis

Arkivbild

Just nu pågår en stor polisjakt med flera enheter i Södertälje. Detta efter att ett fordon vägrade stanna för kontroll.

(Annonslänk)

En omfattande polisinsats utlöstes sent på tisdagskvällen efter att ett fordon vägrade att stanna för poliskontroll. Larmet om händelsen inkom strax innan klockan 22:00 på tisdagskvällen, vilket ledde till att flera polispatruller engagerades i en efterföljande jakt.

– Vi ville stoppa en bil men bilen åkte iväg, vi letar efter bilen så vi har flera patruller ute och letar i västra Södertälje, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Enligt källor till Telgenytt använder polisen spikmattor i ett försök att stoppa det flyende fordonet under den intensiva polisjakten. Polisjakten ska enligt uppgifter till Telgenytt ha inträffat i Lina/Ronna-området.

Trots dessa åtgärder finns det i nuläget inga bekräftade rapporter om att fordonet har stoppats eller att några gripanden har gjorts.

Uppdatering 23:00

– Vi avbröt insatsen då bilen inte hittades. Vi har haft två biljakter/förföljande idag i västra Södertälje, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Varför ville ni stoppa bilen?

– Det är på grund av att den har gjort sig skyldig till trafikbrott. Därför är vi intresserade och få stopp på bilen, säger polisens presstalesperson.

(Annons)

Den 16 maj, mellan kl 10-15 anordnas utbildningsmässa i Xenter i Tumba. Är du nyfiken på komvux – Klicka på bilden.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2024 22:37
Senast uppdaterad: 8 maj 2024 02:14

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors