Företag i fokus:

Råder stor brist på hjälpande familjer i Södertälje

Nycklar Pexels

Foto: Pexels.

Södertälje har en stor brist på familjehem. Idag finns det 185 Södertäljebarn, och ungdomar, som bor hos andra familjer än sina egna, men fler familjehem behövs.

Det finns ett stort behov av fler jour- och familjehem i Södertälje. Enligt familjehemssekreterare Elisabeth Hagberg får kommunen in remisser om nya barn varje vecka.

– När ett barn ska flyttas till ett jourhem behöver det ske snabbt. Ofta samma dag, säger hon i ett pressmeddelande på kommunen hemsida.

Detta beror på en ökande efterfrågan på placeringar för barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo hemma. Södertälje kommun arbetar idag aktivt för att rekrytera fler familjehem och jourhem för att säkerställa att dessa barn och ungdomar kan få den trygghet och stabilitet de behöver.

– Vårt mål är att barnet ska kunna flytta hem till sin biologiska familj. Men tyvärr går det inte alltid och då behöver vi mer långvariga alternativ. En del barn växer upp i familjehem, säger Elisabeth Hagberg.

Elisabeth Hagberg och Linnea Kindström, familjehemssekreterare. Foto: Linn Almerud/Södertälje kommun.

Familjehem är en form av placeringshem där barn och ungdomar placeras hos en familj på heltid. Jourhem är en form av placeringshem där barn och ungdomar placeras hos en familj på kortare tid, vanligtvis några dagar till några veckor. Båda formerna av placeringshem är viktiga för att ge barn och ungdomar en trygg och stabil miljö.

Nu söker kommunen fler jour- eller familjehem som kan ge en ovärderlig insats för barn och ungdomar, samtidigt som man själv får möjligheten att uppleva meningsfullhet och utveckling.

– Det vi söker är helt vanliga familjer som har tid, engagemang och utrymme i sina hem och i sina hjärtan. Det kan vara familjer med eller utan egna barn, ensamstående, alla som känner att de vill och som har ett ordnat liv och en trygg tillvaro. Familjer som orkar stå kvar även när det är tufft, säger Linnea Kindström, familjehemssekreterare.

Här kan du läsa mer om du vill bli familjehem och jourhem.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 april 2023 04:00
Senast uppdaterad: 24 april 2023 20:48

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 11:14

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors