Företag i fokus:

KLART: Södertälje finalist till ”Årets stadskärna 2023”

34DBB828-ED20-4645-99DF-106A3CCFF433

Södertälje centrum, Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City. Pressbild

Idag tillkännagavs finalisterna till Årets Stadskärna. Priset instiftades år 1995 och vanns då av Jönköping. I år, 2023, är Södertälje en av de tre finalisterna efter att ha nominerats tidigare idag.

– Det här är ett erkännande och kvitto på vårt långsiktiga arbete med att skapa en levande och attraktiv stadskärna för alla. Det känns väldigt roligt att Södertälje har valts som finalist, säger Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City.

Utmärkelsen delas ut till städer som har gjort framsteg inom stadskärneutveckling genom att sätta tydliga mål och samarbeta effektivt mellan alla nyckelaktörer. Södertälje står nu mot Sundsvall och Malmö i finalen.

– Jag ser just samverkan som det avgörande för att nå den här förändringen och utvecklingen. Vi har verkligen lärt oss att vårda våra relationer, stärka varandra och utöka samarbeten. Det har hänt och händer så mycket positivt i vår stadskärna, säger Jonas Karlsson, näringslivschef Södertälje kommun.

(Annonslänk)

Svenska Stadskärnor är den organisation som varje år utser en svensk stad till Årets Stadskärna i erkännande för deras framgångsrika utveckling av stadskärnan genom samarbeten mellan privata och offentliga aktörer.

Södertälje har under de senaste åren gjort en stor ansträngning för att utveckla stadskärnan till en attraktiv och livfull plats för både invånare och besökare. De har länge förberett sig för att vinna Årets Stadskärna och arbetat tillsammans med Södertälje City, kommunen, fastighetsägarna och näringsidkarna för att skapa en ansökan som innehåller sju konkreta exempel på stadens utveckling och samarbete mellan alla nyckelaktörer. Denna unika resa har även dokumenterats i en filmserie.

– Vi är stolta över vår stadskärna som utvecklas allt mer varje år. Här investerar både kommunen och externa aktörer stort för att ge liv och rörelse till centrum. Att nomineras till Årets stadskärna är ett fint kvitto på att satsningarna ger resultat, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Läs även: – Aljoša invald i styrelse för ledande svensk organisation

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 april 2023 09:04
Senast uppdaterad: 25 april 2023 09:04

AstraZeneca höjer utdelningen för 2024

Astra Pressbild

Pressbild: AstraZeneca

AstraZeneca meddelar under torsdagen en ökning av den årliga utdelningen till 3,10 dollar per aktie.
– Speglar AstraZenecas fortsatta styrka, säger Michel Demaré, styrelseordförande för AstraZeneca.

(Annonslänk)

I ett uttalande tidigt på morgonen den 11 april 2024 bekräftade AstraZeneca att styrelsen avser att öka den årliga utdelningen till $3,10 per aktie, en uppgång med 7%.

Detta beslut understryker företagets självförtroende beträffande dess framtida prestationer och förmåga att generera kassaflöde, samtidigt som man beaktar andra prioriteringar för kapitalallokering samt tidigare annonserade förvärv och affärsutvecklingsaktiviteter.

Michel Demaré, styrelseordförande för AstraZeneca, uttryckte sin glädje över beslutet.

– Styrelsen är glad att kunna meddela en 7% höjning av utdelningen till 3,10 dollar per aktie. Denna ökning är i linje med vår progressiva utdelningspolicy, som förblir oförändrad och speglar AstraZenecas fortsatta styrka som en investeringsmöjlighet för aktieägare., säger han i ett pressmeddelande.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 11 april 2024 16:48

SSK:s lagbygge fortgår – Ny målvakt bekräftad

Oliver Håkansson

Oliver Håkansson, ny målvakt i SSK
Foto: Skärmdump/youtube/Hudiksvall HC

Så blev det officiellt till slut, Sveriges kanske sämst bevarade hemlighet. Oliver Håkansson blir en av målvakterna i SSK nästa säsong.

Idag offentliggjorde Södertälje Sportklubb att klubben skrivit ett avtal med Oliver Håkansson. Kontraktet med 21-åringen sträcker sig över två säsonger.
Håkansson värvas från seriekonkurrenten Almtuna IS, en klubb han tillhört sedan 2018. Nu blir det alltså ett nytt äventyr med Södertälje SK.

-En ung målvakt som visat sina framfötter mot topplagen i hockeyallsvenskan, säger målvaktstränare Calle Brattenberger om sin nya adept.

-Då har han klivit fram och vunnit matcher, fortsätter han.
Han är ung, vill och blickar framåt.

Till slut blev Oliver Håkansson klar för SSK, det har funnits intresse för honom från klubben ett längre tag.

-Han har varit intressant under två års tid, han har funnits på vår radar. Nu dök han ju upp.

Hur är Oliver storleksmässigt om du jämför med Tomas Sholl och Claes Endre?

-Han är lite större, nästan samma size på det mesta. Men en atletisk målvakt som har bra kontroll på boxen. Han och Claes är relativt lika men Oliver kommer med en tightare box än vad Endre hade. Ändå rätt lika i sin spelstil.

(Annonslänk)

-Håkansson är kvick, atletisk och bra på att positionera sig. Han är en bra målvakt.

Läs mer: Ny målvaktsduo i SSK: ”Har målvakter i lupp” – Telgenytt

Nu återstår att värva en till målvakt som ska sparra med Håkansson. Där finns i nuläget inget konkret men det jobbas på säger Brattenberger.

-Vi sitter ner och bollar hela tiden, vi får en massa namn hela tiden. Vi får bolla både ekonomi och hur vi vill bygga målvaktssidan. Vi kommer sitta ner nästa vecka igen och prata om vad som finns på bordet. Det finns inget konkret i nuläget.

Finns där några där det finns ett ömsesidigt intresse?

-Jo men det finns det väl. Sedan får man ju mycket från agenter, att de kan vara intresserade av att komma hit och att vi kan vara intresserade också.

-Men sedan är det ju en ekonomisk fråga också.

Om man ska ha in en mer etablerad målvakt blir det väl rätt mycket dyrare?

-Ja, det är helt andra pengar. Det är lite svårt, man kan ju också hitta en etablerad målvakt som kostar mer. Det är inte alltid att det funkar heller.

Arbetet med att sätta en trupp som är redo till ispremiären är alltså i full gång och det finns en del luckor att fylla. Efter att en hel del spelare har bekräftas lämna SSK så har det istället börjat trilla in nyheter i lagbygget som går i motsatt riktning.

Tidigare i veckan inom loppet av 24 timmar skickade Södertälje Sportklubb ut två pressmeddelanden där de förkunnade två kontraktsförlängningar. En back och en forward förlängde sina avtal ytterligare.

Albin Carlsson värvades från Timrå till SSK inför säsongen 2022-23. Hans då påskrivna tvåårskontrakt skulle sluta gälla sista april. Nu har backen och klubben skrivit avtal med varandra ytterligare två säsonger till 2026.

Jacob Dahlström som kritade på för ett år till kommer att göra sin femte raka säsong i Sportklubben.

Föregående säsong blev det endast 32 matcher för ”Dahla” då den till stora delar spolierades på grund av en skada som sedan krävde operation.

Läs mer: Emil Georgsson: ”Presenteras inom en snar framtid” – Telgenytt

Ett namn som kan komma att läggas till på forwardssidan är Nick Olesen. Där förs samtal mellan honom och klubben som LT berättat och som Telgenytt också har uppgifter på.

Truppen består just nu med Håkanssons påskrift av 1 målvakt, 6 backar och 9 forwards.

Så här ser SSK:s A-trupp ut i skrivande stund:

Målvakter
Oliver Håkansson – 2026
Vakant

Backar
Albin Carlsson – 2026
Viktor Grahn – 2026
Ludvig Hedström – 2025
Amil Krupic – 2025
Daniel Norbe – 2026
Olli Vainio – 2025
Vakant

Forwards
Jacob Bjerselius – 2025
Ludwig Blomstrand – 2026
Jacob Dahlström – 2025
Sebastian Dyk – 2027
Filiph Engsund – 2025
Hampus Harlestam – 2026
Viktor Liljegren – 2025
Egor Polin – 2025
William Wiå – 2025
Vakant
Vakant
Vakant
Vakant

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 april 2024 20:32
Senast uppdaterad: 11 april 2024 21:34

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors