Företag i fokus:

KLART: Södertälje finalist till ”Årets stadskärna 2023”

34DBB828-ED20-4645-99DF-106A3CCFF433

Södertälje centrum, Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City. Pressbild

Idag tillkännagavs finalisterna till Årets Stadskärna. Priset instiftades år 1995 och vanns då av Jönköping. I år, 2023, är Södertälje en av de tre finalisterna efter att ha nominerats tidigare idag.

– Det här är ett erkännande och kvitto på vårt långsiktiga arbete med att skapa en levande och attraktiv stadskärna för alla. Det känns väldigt roligt att Södertälje har valts som finalist, säger Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City.

Utmärkelsen delas ut till städer som har gjort framsteg inom stadskärneutveckling genom att sätta tydliga mål och samarbeta effektivt mellan alla nyckelaktörer. Södertälje står nu mot Sundsvall och Malmö i finalen.

– Jag ser just samverkan som det avgörande för att nå den här förändringen och utvecklingen. Vi har verkligen lärt oss att vårda våra relationer, stärka varandra och utöka samarbeten. Det har hänt och händer så mycket positivt i vår stadskärna, säger Jonas Karlsson, näringslivschef Södertälje kommun.

(Annonslänk)

Svenska Stadskärnor är den organisation som varje år utser en svensk stad till Årets Stadskärna i erkännande för deras framgångsrika utveckling av stadskärnan genom samarbeten mellan privata och offentliga aktörer.

Södertälje har under de senaste åren gjort en stor ansträngning för att utveckla stadskärnan till en attraktiv och livfull plats för både invånare och besökare. De har länge förberett sig för att vinna Årets Stadskärna och arbetat tillsammans med Södertälje City, kommunen, fastighetsägarna och näringsidkarna för att skapa en ansökan som innehåller sju konkreta exempel på stadens utveckling och samarbete mellan alla nyckelaktörer. Denna unika resa har även dokumenterats i en filmserie.

– Vi är stolta över vår stadskärna som utvecklas allt mer varje år. Här investerar både kommunen och externa aktörer stort för att ge liv och rörelse till centrum. Att nomineras till Årets stadskärna är ett fint kvitto på att satsningarna ger resultat, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Läs även: – Aljoša invald i styrelse för ledande svensk organisation

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 april 2023 09:04
Senast uppdaterad: 25 april 2023 09:04

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 11:14

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors