Företag i fokus:

Annons

Ensamarbete på pendeltåg stoppas – Tågvärdar tillbaka

Pressbild

Pressbild.

Tågvärdarna är tillfälligt tillbaka. Skyddsombuden för ST Pendeln har beslutat att stoppa ensamarbete för lokförare i pendeltågstrafiken. Beslutet trädde i kraft tidigt på måndagsmorgonen klockan 09:00.

Föregående vecka genomförde lokförare en vild strejk för att avvecklingen av tågvärdarna lett till ensamarbete för lokförarna och risk för lokförarnas säkerhet och hälsa. Nu har skyddsombudet för ST Pendeln har stoppat ensamarbetet på pendeltågen med hänvisning till Arbetsmiljölagen.

Sedan MTR gick över till att köra pendeltågen som ensambemannade i 50 procent av trafiken har skyddsombuden fått in rapporter om incidenter och tillbud som gör att skyddsombuden nu anser att det föreligger skäl nog att stoppa ensamarbete. Detta gäller främst fall där ensam lokförare tvingats evakuera tåg, hantera påkörning eller avsyna tåg. I dessa fall blir det tydligt att de åtgärder MTR beslutat om inte räcker för att undanröja risken att en ensam lokförare hamnar i en situation som innebär en påtaglig risk för våld eller hot om våld, eller att det uppstår ohälsa till följd av stark psykisk påfrestning.”,” meddelar skyddsombudet till arbetsgivaren MTR.

Enligt Arbetsmiljölagen krävs det att tåg med passagerare bemannas med minst en extra person utöver föraren, med säkerhetstjänst. Skyddsombuden menar att de åtgärder som MTR beslutat om inte räcker för att undanröja risken för våld eller hot om våld, eller för att förhindra ohälsa till följd av psykisk påfrestning.

MTR anför att beslutet att införa ensamarbete är politiskt beslutat på demokratisk grund. Fackförbundet ST poängterar dock att även Arbetsmiljölagen är beslutad på samma demokratiska grund av Sveriges Riksdag. De förändringar som MTR behöver införa måste därför ske i enlighet med svensk arbetsmiljölagstiftning.

Arbetsgivaren MTR har i sin tur vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få stoppet prövat.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 april 2023 14:33
Senast uppdaterad: 24 april 2023 14:37

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Södertäljebo krävs på över 300.000 kronor

Kronofogden

Foto: Alexander Isa

En man från Södertälje står inför betalningskrav efter att ha mottagit 325 000 kronor i felaktigt utbetald ersättning från Försäkringskassan. Nu har ärendet eskalerat till Kronofogden för indrivning av skulden.

I Södertälje har en man blivit skyldig Försäkringskassan en betydande summa pengar. Mannen har inte återbetalat 325 000 kronor som han felaktigt fått i ersättning från myndigheten. För att återkräva dessa pengar har Försäkringskassan nu vänt sig till Kronofogden.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Kronofogden har skickat ett betalningsföreläggande till mannen, vilket är det första steget i processen för att återkräva skulden.

Om mannen väljer att betala tillbaka skulden, kommer Försäkringskassan att dra tillbaka sin ansökan om betalningsföreläggande. Mannen har också möjlighet att bestrida skulden. Om så sker, måste Försäkringskassan överväga att ta ärendet vidare till domstol för att få skulden juridiskt fastställd.

Om skulden inte betalas eller bestrids, kommer Kronofogden att fastställa skulden och inleda processen för att driva in den. Denna händelseutveckling understryker vikten av korrekt hantering av offentliga medel och de konsekvenser som kan uppstå vid felaktiga utbetalningar.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:34

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors