Företag i fokus:

Annons

L: – ”Mycket olyckligt om KTH lämnar Södertälje”

KTH - Science park

Liberalernas gruppledare, Metin Hawsho: – ”Ett universitet i Södertälje stärker vårt varumärke och vår framtidstro”. Foto: Alexander Isa.

Södertälje har alla förutsättningar att vara en högskoleort. Vi har Scania, Astra Zeneca och KTH. Det var ett viktigt steg Södertälje tog för några decennier sedan genom Campus Telge att gå mot att bli en högskoleort och bli en viktig del av akademin i Sverige.

KTH, Södertälje och Astra gjorde tillsammans en nysatsning på Södertälje Science Park 2018 som idag har 1200 högskoleplatser. Utbildningsverksamheten vid KTH Södertälje är främst inriktad på hållbar produktionsutveckling. För närvarande är det bara 500 som studerar där. Nu larmar högskolan om att de kan lämna Södertälje på grund av stora kostnadsbesparingar.

I dagsläget är det alldeles för få gymnasieelever som läser natur och tekniska program i Södertälje. Dessutom är andelen som tar gymnasieexamen låg. Vi har Mälardalens tekniska gymnasium och Sankta Ragnhild som är populära, men endast 14 elever studerar teknikprogrammet i Täljegymnasiet som är kommunalt. Teknik och naturvetenskapliga program har utarmats i kommunens regi i flera års tid. Den största förbättringspotentialen finns i de kommunala teknik och naturvetenskapliga programmen. Det gäller att få fler Södertäljeungdomar att läsa och läsa vidare.

Liberalerna vill att Södertälje ska bli navet i södra Stockholm för naturvetenskap och teknik.

”Södertälje kommun, Scania och Astra hjälpas åt att marknadsföra fördelarna med att studera i Södertälje”

Vi måste bygga från grunden och se till att fler gymnasieelever lockas till våra utbildningar. I Södertälje ska man kunna gå i gymnasiet, studera vidare på högskolan och efter avslutad utbildning få jobb i ett världsledande företag.

Liberalerna anser att det vore mycket olyckligt om KTH lämnar Södertälje. Nu måste vi göra allt vad vi kan för att satsa på spetsprogram i naturvetenskap och teknik på gymnasiet även i kommunens regi så att underlaget till kommande studenter till KTH blir större. Dessutom måste marknadsföringen av KTH bli mycket bättre. Där måste KTH, Södertälje kommun, Scania och Astra hjälpas åt att marknadsföra fördelarna med att studera i Södertälje. Bland annat tillgång till studentbostäder, bra allmänna kommunikationer och möjligheten att studera på universitet och efter avslutad utbildning få jobb i ett världsledande företag kan locka ungdomar att studera i Södertälje.

Detta är en mycket angelägen fråga för Södertäljes framtid. Vi måste börja omgående!

Metin Hawsho, gruppledare (L)

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2023 13:46
Senast uppdaterad: 19 april 2023 13:46

Lerduveskytte ny OS-dröm för Elias Thidell

Elias-Thiden

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

En ny stjärna är på väg upp på den olympiska himlen. Elias Thidell, lerduveskytt från Södertälje, siktar på OS 2028.

Det hela började för ett och ett halvt år sedan när den olympiske silvermedaljören Håkan Dahlby upptäckte talangen 31-årige Elias Thidell på skjutbanan i Nykvarn. Dahlby blev imponerad av Elias skicklighet och frågade om han ville satsa på den olympiska grenen trap.

Trap innebär att skytten skjuter mot lerduvor som kastas iväg i upp till 120 km/h från 15 olika kastare på banan. Det är en utmanande precisionssport som kräver snabbhet, fokus och uthållighet.

Elias har fullt fokus när leverduvan skjuts ut i hög hastighet. Foto: Privat

Elias har under det senaste året tränat flitigt under coachen Dahlbys ledning och utvecklats i rasande fart. Höjdpunkten hittills var när han tog sig till SM-finalen i trap i augusti efter att ha skjutit mot den svenska eliten.

– Snittresultatet ligger oftast runt 120 träffade lerduvor av 125 möjliga med goda väderförhållanden och blyhagel på världsnivå för finalplats. Men det är ytterst få som lyckas pricka alla 125, säger Elias som har ett personbästa på 123/125 träff.

I januari 2024 väntar den första internationella tävlingen, Grand Prix International Costa del Sol Olympic Trap i Spanien. Här möter Elias skickliga skyttar från bland annat Italien och Spanien, länder där sporten är väldigt populär.

Målsättningen är OS 2028, för detta behöver Elias ta en kvotplats på någon framtida internationell tävling. Men med flitigt tränande och stödet från den fyrfaldige olympiern Dahlby ser framtiden ljus ut för den lovande lerduveskytten.

– Jag har fått massor av erfarenhet det senaste året och utvecklats väldigt mycket. Nu gäller det bara att behålla fokus och fortsätta träna hårt inför de internationella tävlingarna, säger en entusiastisk Elias Thidell.

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

Elias Thidell: Foto Privat

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 12:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:36

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors