Företag i fokus:

Här är Scanias nya superbatteri – Klarar 1,5 miljoner km

Scania Eldriven

Eldriven lastbil från Scania. Pressbild: Scania

I dag presenterade Scania och Northvolt en battericell med en enastående livslängd och kapacitet på 1,5 miljoner kilometers drift för tunga elektriska transporter. Battericellen tillverkas med fossilfri och har en lägre koldioxidavtryck än snittet för jämförbara produkter.

– Efter omfattande utveckling och validering levererar vi nu celler från Northvolt Ett som överträffar våra initiala förväntningar på prestandan. Det är en fantastiskt prestation av alla inblandade, säger Peter Carlsson, VD och medgrundare av Northvolt i ett pressmeddelande.

Northvolt och Scania samarbetade från starten med en ambitiös plan för att utveckla en högpresterande battericell för elektrifierade tunga transporter.

(Annonslänk)

Idag presenterar företagen stolt den gemensamt utvecklade litiumjoncellen, som visat enastående livslängd och kapacitet på 1,5 miljoner kilometers drift, motsvarande en lastbils livslängd.

– Detta är en milstolpe i skiftet till ett hållbart transportsystem. Framtiden för tunga transporter är elektrisk och vi behöver toppresterande battericeller för Scanias ellastbilar för att driva omställningen och leverera på löftet gentemot våra kunder att vara premium, säger Christian Levin, VD på Scania.

Tillverkningen sker med fossilfri el i norra Sverige och koldioxidavtrycket är ungefär en tredjedel av snittet för en jämförbar produkt. Samarbetet fortsätter med tillverkning på Northvolt Ett utanför Skellefteå och invigningen av Scanias nya batterifabrik i Södertälje senare i år där cellerna ska sättas ihop till batteripaket för tunga elektriska lastbilar.

Cellspecifikationer

•    Cellformat: prismatisk
•    Kapacitet: 157 Ah
•    Nominell spänning: 3,6 V
•    Livslängd: 1,5 miljoner kilometer i tunga kommersiella transporter

Fakta Scania.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2023 14:28
Senast uppdaterad: 19 april 2023 14:28

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors