🕝 1 minuter
Här är Scanias nya superbatteri - Klarar 1,5 miljoner km
Publicerad 19 april 2023 16:28
Uppdaterad 19 april 2023 16:28

Eldriven lastbil från Scania. Pressbild: Scania

I dag presenterade Scania och Northvolt en battericell med en enastående livslängd och kapacitet på 1,5 miljoner kilometers drift för tunga elektriska transporter. Battericellen tillverkas med fossilfri och har en lägre koldioxidavtryck än snittet för jämförbara produkter.

– Efter omfattande utveckling och validering levererar vi nu celler från Northvolt Ett som överträffar våra initiala förväntningar på prestandan. Det är en fantastiskt prestation av alla inblandade, säger Peter Carlsson, VD och medgrundare av Northvolt i ett pressmeddelande.

Northvolt och Scania samarbetade från starten med en ambitiös plan för att utveckla en högpresterande battericell för elektrifierade tunga transporter.

(Annonslänk)

Idag presenterar företagen stolt den gemensamt utvecklade litiumjoncellen, som visat enastående livslängd och kapacitet på 1,5 miljoner kilometers drift, motsvarande en lastbils livslängd.

– Detta är en milstolpe i skiftet till ett hållbart transportsystem. Framtiden för tunga transporter är elektrisk och vi behöver toppresterande battericeller för Scanias ellastbilar för att driva omställningen och leverera på löftet gentemot våra kunder att vara premium, säger Christian Levin, VD på Scania.

Tillverkningen sker med fossilfri el i norra Sverige och koldioxidavtrycket är ungefär en tredjedel av snittet för en jämförbar produkt. Samarbetet fortsätter med tillverkning på Northvolt Ett utanför Skellefteå och invigningen av Scanias nya batterifabrik i Södertälje senare i år där cellerna ska sättas ihop till batteripaket för tunga elektriska lastbilar.

Cellspecifikationer

•    Cellformat: prismatisk
•    Kapacitet: 157 Ah
•    Nominell spänning: 3,6 V
•    Livslängd: 1,5 miljoner kilometer i tunga kommersiella transporter

Fakta Scania.

(Annonslänk)

Dela artikeln