Företag i fokus:

Annons

Två män fångades på film med vapen – Frias av HD

18CDF337-E2E7-41BB-84BA-41BC6677AEEC

Foto: Polisens förundersökning.

De två män som fångades på film av polis med vapen dömdes för grovt vapenbrott i Hovrätten. Nu frikänns männen efter att Högsta domstolen menar att vapenbrottets fullbordan var utesluten.

I Mars 2021 hittade polisen två automatkarbiner och en pistol i ett förråd i Södertälje, vilket ledde till att föremålen beslagtogs och ersattes med en vapenattrapp. I samband därmed satte polisen upp buggningsutrustning och dold kamera på platsen. Fyra månader senare fångades två Södertäljebor, en 32-åring och 35-åring, på film med attrapperna och på inspelningarna hördes en av männen fråga den andra; ”Var fan är den andra?”.

Männen greps och åtalades för försök till synnerligen grovt vapenbrott, men frikändes i tingsrätten som menade att vapnen hade beslagtagits flera månader innan männen fångades på film. Enligt domstolen var det omöjligt att fastställa att det redan fanns en brottsplan vid den tidpunkten. Däremot dömdes de för andra brott i samma process.

Vapen som hittades i förrådet. Bild: Polisens förundersökning

Åklagaren valde dock att överklaga den friande domen om grovt vapenbrott till hovrätten. Där dömdes männen av domstolen som menade att fara för brottets fullbordan enbart var utesluten på grund av tillfälliga omständigheter.

Fallet lyftes upp till Högsta domstolen som nu väljer att gå på tingsrättens linje och friar männen från åtal om försök respektive medhjälp till försök till synnerligen grovt vapenbrott.

”Polisen hade bytt ut vapen mot en attrapp fyra månader innan en person försökte hämta vapnen. Eftersom fara för vapenbrottets fullbordan var utesluten redan när den tilltalades uppsåt formades var det fråga om ett otjänligt försök som inte är straffbart.”, skriver Högsta domstolen.

– Det känns fantastiskt kul att vinna i Högsta domstolen. Jag drev rättsfrågan om otjänligt försök från första häktningsförhandlingen till HD. Det känns så klart mycket tillfredställande att HD går på försvarets linje, säger 35-åringens advokat Peter Ataseven till Telgenytt.

35-åringens försvarsadvokat Peter Ataseven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 april 2023 04:00
Senast uppdaterad: 16 april 2023 20:48

SENASTE NYTT: Flera anhållna efter skjutningen i Hovsjö

DSC_0048

Foto: Shamash Oyal

Tre personer sköts mitt i ett bostadsområde. Sent på kvällen kunde polisen gripa tre misstänkta gärningsmän som nu har anhållits av åklagare

Polislarmet om skottlossningen i bostadsområdet kom in klockan 18.45 på lördagskvällen. Enligt polisens talesperson meddelades först till Telgenytt att en person hade blivit skjuten, men enligt nya rapporter hade antalet skjutna personer ökat till tre.

Polisen på plats i samband med skjutningen i Hovsjö. Läsarbild

Flera personer gripna.
Enligt ett vittne, som Expressen har talat med, observerades tre personer i svarta kläder, varav en med luvan uppe, som flydde från platsen. De ska, efter skjutningen, ha sprungit i olika riktningar, enligt tidningens uppgifter.

Under kvällen kunde polisen rapportera att man lyckats gripa tre unga män inom ramen för förundersökningen. Samtliga har anhållits av åklagare under natten. 

De skjutna uppges vara i 18-årsåldern samt en ung pojke i 16-årsåldern. Samtliga fördes till sjukhus för vård. Under natten kunde en av de skjutna lämna sjukhuset efter att ha fått vård.

De andra två vårdas fortfarande på sjukhus med oklara skador, rapporterar polisen.

Läs mer: – Skjutningen i Hovsjö

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 10:24
Senast uppdaterad: 10 december 2023 10:24

DEBATT: Varför ger kyrkans ledning denna specialbehandling?

Tommy

Foto: Tommy Hanna

Det var en otroligt fin ceremoni när den nya biskopen invigdes idag(lördag 9/12), och hela kyrkan lyste av Guds närvaro. Det var en vacker inramning. Men jag måste rikta viss kritik mot ledningen för S:t Jacobs.

Guds hus är öppet för alla, men varför verkar det som om ledningen ger andra specialbehandling?

”De satt oförtjänt på första parkett. De borde sitta längre bak.”

Vi har kommunstyrelsens ordförande, som gång på gång svartmålar alla assyrier/syrianer som kriminella, samt ledarskribenten i LT, som flera gånger har visat sitt rätta ansikte och sin negativa inställning mot kyrkan och dess medlemmar. De satt oförtjänt på första parkett.

Min farfar har varit en trogen besökare av kyrkan sedan han kom till Sverige för nästan 50 år sedan. Idag satt han nästan längst bak, och han förtjänade verkligen en plats längre fram. Inte de andra två, de borde sitta längre bak. Som jag nämnde tidigare, Guds hus är öppet för alla, och alla är välkomna.
Men i folkmun idag sas det: Varför placerar ledningen dessa två personer på första raden som om de vore själva kungen?

Vi som medlemmar kräver ett uppriktigt svar från ledningen.

Medlem K

BILDEXTRA: Här invigs den nya biskopen

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 10 december 2023 05:08

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Julkassen

I samarbete med St: Afrems ortodoxa kyrka
Utdelningen sker den 21 december i S:t Afrems kyrka på
Klockarvägen 110 från klockan 15:00 till 20:00.

Swisha till 123 314 57 03
eller sätt in på Bankgiro 5324-1451.

Ange ”Julkassen” och givarens/företagets namn på inbetalningen. Sista inbetalningsdag är den 15 december.
Är du i behov av Julkassen? Anmäl dig här redan idag.