Företag i fokus:

Annons

Populära projektet Street Moves kommer till Södertälje

kommun

Till sommaren flyttar projektet Street Moves in på Badhusgatan. Foto: Södertälje kommun.

Det populära projektet Street Moves som startade 2020 i Stockholm sprider sig som en löpeld genom landet. Nu har turen kommit till Södertälje och Badhusgatans.

– Projektet är en fin och rolig möjlighet för oss att utveckla ett gaturum i staden men också våra egna processer kring hur vi arbetar med förändring och utveckling av det offentliga rummet i Södertälje, säger Andreas Pålsson, Stadsarkitekt i Södertälje, på kommunen hemsida.

”Street Moves” är ett initiativ från den svenska innovationsmyndigheten Vinnova, som syftar till att främja omvandlingen av Sveriges gator. Från att vara bilcentrerade till att skapa plats för exemplevis utegym, social samvaro eller andra funktioner som ger liv till gatan helt kostnadsfritt.

I projektet Street Moves samarbetar Vinnova med andra organisationer, företag och experter för att utveckla nya lösningar och verktyg som kan hjälpa kommuner och städer att utveckla sina gaturum på ett mer hållbart och livskraftigt sätt. Detta kan innefatta allt från att förbättra gång- och cykelinfrastrukturen till att skapa gröna parker och trivsamma offentliga platser.

Skiss på hur en gata hade kunnat se ut om biltrafiken inte stod i centrum. Skiss: Utopia Arkitekter

Badhusgatan i Södertälje är den gata som ska utvecklas i samverkan mellan ArkDes och Södertälje kommun tillsammans med designteamen Liljewall arkitekter och Växtvärket. Processen inleddes vintern 2023 och under sommaren och hösten kommer delar av Badhusgatan möbleras om för att sedan utvärderas.

– Det känns både roligt och viktigt att vi äntligen är igång i Södertälje, en kommun med tydliga hållbarhetsmål och ett driv i att hitta nya arbetssätt för att möta framtidens utmaningar. Det känns extra spännande att koppla på två designteam, med sina unika kompetenser i processen, säger Olle Lundin, projektledare för Street Moves på ArkDes.

Genom workshops och dialoger med medborgare och närliggande aktörer kommer man bygga en designprocess som är byggd på delaktighet och dialog. Genom denna process kommer man att utforma Street Moves-moduler som är anpassade för platsens specifika behov.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2023 10:33
Senast uppdaterad: 15 april 2023 10:33

Tufft för NIF – måstematch väntar

IMG_6550

Det går tungt för NIF resultatmässigt och nu kan stjärnans säsong vara i fara. Foto: RG Foto-Media

Det väntas bli en tuff batalj mellan de två nykomlingarna som ställs mot varande i den elfte omgången av SSL. Karlstad som avancerade till högsta serien i våras, efter att ha slagit ut Visby med 3–0 i matcher, har en bra utgångsposition att dra ifrån det nedre träsket av tabellenoch eventuellt hamna på en slutspelsplats. 

Hemmalaget Nykvarn kommer senast från en klar förlust mot Linköping på bortaplan. Nykvarn, som hade en tung förstaperiod på många sätt, fick först superstjärnan Valdemar Ahlroth skadad efter 3 minuters spel och sedan hamna i underläge med 4–0. En minst sagt tuff uppförsbacke för NIF som för övrigt fick flera spelare skadade under matchens gång.

Lagkaptenen Karljohan Ahlroth fick man se med en inlindad arm och Markus Jonsson klev av haltandes i slutminuten. Det återstår att se om dessa två kommer till spel på söndag. 
Enligt uppgifter gällande Valdemar Ahlroths skada så har det inte kommit någon dom hur pass länge Ahlroth blir borta. Återigen tvingas tränaren Nicklas Hedstål göra förändringar på grund av skador.

#29 Markus Jonsson. Foto: RG Foto-Media

Efter den snöpliga hemmaförlusten mot Helsingborg och den klara förlusten mot Linköping så är hemmalaget i stort behov av att kliva högre upp i tabellen för att inte riskera att på nedflyttningsplats. Det skiljer sig 1 poäng mellan lagen som är på säker på mark och det väntas bli en tuff batalj där det historiskt har spelats fysiskt mellan dessa lag i Allsvenskan. Snart har NIF mött alla lag och man vill sätta sig i en bättre sitts inför kommande returmatcher.

Karlstads tränare och Färjestadsikonen Peter Nordström har en gedigen hockeybakgrund, både som spelare och tränare. Nordström som tog över rollen som huvudtränare 2021 har sedan dess applicerat sin spelfilosofi och gjort förändringar för att lyfta fram det ”nya” Karlstad. I truppen har Nordström med sig rutinerade spelare som under åren har burit Karlstad. En av dessa som publiken bör ha extra koll på är Anton Vestlund. En spelare som kan kliva fram i svåra situationer och leverera när det behövs som mest.
Värt att notera är att Karlstads lagkapten som missade de inledande matcher pga. skada har noterats för 9 poäng på 5 spelade matcher.

Topp 3 interna poängligan – Karlstad

– #77 Anton Vestlund 18 poäng
– #37 Simon Sjögren 13 poäng
– #11 Johan Palmqvist 11 poäng

Topp 3 interna poängligan – Nykvarn

– #23 Hampus Ahrén 10 poäng
– #20 Valdemar Ahlroth 9 poäng
– #29 Markus Jonsson 9 poäng

Matchen spelas i Furuborghallen söndag 3 december, matchstart 17:00.
Säkra din plats när Nykvarn tar emot Karlstad här.

Matchen sänds även via Sportexpressen TV – matchen hittar du här.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 17:33
Senast uppdaterad: 2 december 2023 17:33

Rådjur påkört av pendeltåg – Flyttades snabbt från spåret

Tåg pendel 1 Foto: Alex Isa

Arkivbild

Ett tåg kolliderade med ett rådjur under lördagen i Järna, men enligt polisens uppgifter ska trafiken inte ha påverkats av incidenten.

En viltolycka inträffade i Järna under lördagen när ett pendeltåg körde på ett rådjur.

Olyckan ägde rum vid 12:30-tiden men rapporteras inte ha haft någon större påverkan på tågtrafiken i området. Tack vare snabba insatser kunde rådjuret snabbt flyttas från spåret, vilket förhindrade längre störningar i trafiken.

– En så kallad ”felavhjälpare” har flyttat råduret ut i skogen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Ingen person skadades i incidenten, och trafikflödet kunde fortsätta som normalt strax efter händelsen.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 13:41
Senast uppdaterad: 2 december 2023 13:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors