Företag i fokus:

Annons

Tandläkare från Södertälje förlorar sin legitimation

Tandläkare

Foto: Pexels

Hösten 2021 beslutade sjukvårdens ansvarsnämnd att bevilja en kritiserad tandläkare att fortsätta praktisera sitt yrke. Nu har tandläkarens legitimation dragits in då domstolen bedömt att han varit tillräckligt oskicklig.

Det var genom Försäkringskassan som IVO, Inspektionen för vård och omsorg, fattade misstankar om att tandläkaren inte upprätthöll en patientsäkerhet i sitt arbete. Försäkringskassan genomförde ett flertal efterhandskontroller och noterade då att tandläkaren arbetat med överhängande risker, vilket i sin tur äventyrat patienternas säkerhet.

IVO anmälde en tandläkaren från Södertälje till Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) för att han misskött sitt arbete till den grad att hans legitimation borde återkallas.

Enligt utredningen hade tandläkaren inte fört journal över behandlingar, och det fanns brister i patientjournaler där tänder extraherats utan diagnoser eller på tveksamma röntgenunderlag. Men Ansvarsnämnden avslog IVO:s yrkande om att återkalla tandläkarens legitimation och beslutade att han skulle gå på prövotid i tre år och framförde att om tandläkaren inte följer prövotiden riskerade legitimationen att återkallas enligt patientsäkerhetslagen.

IVO överklagade ansvarsnämndens beslut och fallet togs upp i Förvaltningsrätten som nu meddelar sin bedömning.

Domstolen beslutar att gå IVOs linje och menar att tandläkaren varit tillräckligt oskicklig, framförallt i sin journalföring, för att bli av med sin legitimation.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 april 2023 09:33
Senast uppdaterad: 7 april 2023 09:33

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Södertäljebo krävs på över 300.000 kronor

Kronofogden

Foto: Alexander Isa

En man från Södertälje står inför betalningskrav efter att ha mottagit 325 000 kronor i felaktigt utbetald ersättning från Försäkringskassan. Nu har ärendet eskalerat till Kronofogden för indrivning av skulden.

I Södertälje har en man blivit skyldig Försäkringskassan en betydande summa pengar. Mannen har inte återbetalat 325 000 kronor som han felaktigt fått i ersättning från myndigheten. För att återkräva dessa pengar har Försäkringskassan nu vänt sig till Kronofogden.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Kronofogden har skickat ett betalningsföreläggande till mannen, vilket är det första steget i processen för att återkräva skulden.

Om mannen väljer att betala tillbaka skulden, kommer Försäkringskassan att dra tillbaka sin ansökan om betalningsföreläggande. Mannen har också möjlighet att bestrida skulden. Om så sker, måste Försäkringskassan överväga att ta ärendet vidare till domstol för att få skulden juridiskt fastställd.

Om skulden inte betalas eller bestrids, kommer Kronofogden att fastställa skulden och inleda processen för att driva in den. Denna händelseutveckling understryker vikten av korrekt hantering av offentliga medel och de konsekvenser som kan uppstå vid felaktiga utbetalningar.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:34

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors