Företag i fokus:

Annons

Insändare: Svenska för ukrainare är blågul solidaritet

Liberalerna Hawsho

Johan Pehrson och Metin Hawsho. Pressbilder.

Putins fruktansvärda angreppskrig mot Ukraina måste stoppas. Omvärlden måste göra mer. Både när det gäller vapen och bistånd för att försvara Ukrainas frihet, men också för de ukrainare som flytt. Ukrainare som flytt hit måste få chansen att lära sig svenska. 

Vi vet att kvinnor och barn drabbas hårdast av krig. Vi har sett karavaner av människor som tvingats att fly Ukraina för att slippa Putins bombningar och beskjutningar. Många har fått skydd i Sverige.

Svenska folket har verkligen visat en stor solidaritet. Det ser vi också här i Södertälje kommun. Paket med mat, kläder och leksaker har skickats. Människor har åkt ner för att hjälpa till. Dessutom har Södertälje kommun åtagit att hjälpa till med boende för 87 personer som flytt från Ukraina. 

Det är tufft att komma till ett nytt land när ens släktingar är kvar i ett krigsområde. Att kunna få ett jobb är viktigt och då är svenska språket avgörande. Liberalerna har alltid kämpat för att svenska språket ska vara grunden i integrationen.

Därför ger regeringen nu ett viktigt besked. Ukrainska flyktingar ska tillgång till SFI, vilket kommer att göra stor skillnad. För det första har det varit inte varit tydligt att ukrainska flyktingar har möjlighet att studera svenska på sfi. Det ändrar vi så att de får erbjuda sfi till ukrainare.

För det andra lägger regeringen en viktig satsning i vårbudgeten. Det handlar om hundra miljoner kronor för att stödja kommunerna att erbjuda SFI, man kan kalla det för SFU – Svenska för ukrainare. Det är ett statsbidrag som betalas ut till kommunerna av Skolverket. Satsningen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och SD.

Många kommuner vill erbjuda ukrainska medborgare sfi, och en del gör det redan. Med det här ekonomiska tillskottet kommer förhoppningsvis ännu fler ukrainare kunna utveckla sin svenska.

Johan Pehrson, Arbetsmarknads- och integrationsminister
Mats Persson, Utbildningsminister
Metin Hawsho, Gruppledare (L)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2023 05:00
Senast uppdaterad: 30 mars 2023 08:32

Lerduveskytte ny OS-dröm för Elias Thidell

Elias-Thiden

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

En ny stjärna är på väg upp på den olympiska himlen. Elias Thidell, lerduveskytt från Södertälje, siktar på OS 2028.

Det hela började för ett och ett halvt år sedan när den olympiske silvermedaljören Håkan Dahlby upptäckte talangen 31-årige Elias Thidell på skjutbanan i Nykvarn. Dahlby blev imponerad av Elias skicklighet och frågade om han ville satsa på den olympiska grenen trap.

Trap innebär att skytten skjuter mot lerduvor som kastas iväg i upp till 120 km/h från 15 olika kastare på banan. Det är en utmanande precisionssport som kräver snabbhet, fokus och uthållighet.

Elias har fullt fokus när leverduvan skjuts ut i hög hastighet. Foto: Privat

Elias har under det senaste året tränat flitigt under coachen Dahlbys ledning och utvecklats i rasande fart. Höjdpunkten hittills var när han tog sig till SM-finalen i trap i augusti efter att ha skjutit mot den svenska eliten.

– Snittresultatet ligger oftast runt 120 träffade lerduvor av 125 möjliga med goda väderförhållanden och blyhagel på världsnivå för finalplats. Men det är ytterst få som lyckas pricka alla 125, säger Elias som har ett personbästa på 123/125 träff.

I januari 2024 väntar den första internationella tävlingen, Grand Prix International Costa del Sol Olympic Trap i Spanien. Här möter Elias skickliga skyttar från bland annat Italien och Spanien, länder där sporten är väldigt populär.

Målsättningen är OS 2028, för detta behöver Elias ta en kvotplats på någon framtida internationell tävling. Men med flitigt tränande och stödet från den fyrfaldige olympiern Dahlby ser framtiden ljus ut för den lovande lerduveskytten.

– Jag har fått massor av erfarenhet det senaste året och utvecklats väldigt mycket. Nu gäller det bara att behålla fokus och fortsätta träna hårt inför de internationella tävlingarna, säger en entusiastisk Elias Thidell.

Elias Thidell på banan i Nykvarn. Foto: Privat

Elias Thidell: Foto Privat

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 12:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:36

Ny tidtabell för SL presenterad – förändringar för Södertälje

Tåg Pendel

Foto: Alexander Isa

SL lanserar en ny tidtabell från och med den 10 december, som innebär några förändringar, särskilt för busslinjer med parallellgående trafik. Vissa busslinjer kommer att dras in helt och andra får glesare trafik.

För Södertälje med omnejd innebär den nya tidtabellen bland annat att busslinje 785, som går mellan Södertälje centrum och Mörkö, ersätts av anropsstyrd kollektivtrafik – så kallad ”Mörkötrafik” – där resenärer bokar resa i förväg. Detta testas under ett år från och med den 1 december.  

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Vad gäller pendeltågen får linje 41 mellan Uppsala/Märsta och Södertälje minskat utbud under vardagar i mellantrafiken mellan Märsta och Tumba.

Dessutom kommer förstärkningslinje 44 mellan Kalhäll och Tumba inte att gå. Orsaken till förändringarna är ökade kostnader samtidigt som resandet har minskat.  

Tidtabellen kommer att gälla fram till den 21 juni då sommartidtabellen tar vid.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 08:30
Senast uppdaterad: 3 december 2023 00:35

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors