Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Nathalie Varli hyllas i ny roll på Kungliga Dramaten

Nathalie Varli

Nathalie Varli från Södertälje. Foto: Alexander Isa.

2021 gjorde hon debut i succéserie på Netflix, Young Royals. Nu gör Nathalie Varli från Södertälje succé i ”Maktens diskreta charm” på Kungliga Dramaten i Stockholm och hyllas, tillsammans med sina kollegor, i flertalet recensioner.

– Det känns som att ytterligare en dröm har slagit igenom. Jag ville gärna spela en arabisktalande roll och jag ville även spela på Dramaten. Att jag fick båda drömmarna uppfyllda i en och samma pjäs är en stor välsignelse, säger Nathalie Varli till Telgenytt.

Förutom pjäsen på Dramaten medverkar Varli i den svenska kriminalserien Maria Wern som har premiär senare i år och dessförinnan hade hon rollen som Madison i Netflix succéserie Young Royals.

Men just nu lägger hon all fokus på nya populära föreställning, ”Maktens diskreta charm”, som visas på Kungliga Dramatiska Teatern i huvudstaden. En föreställningen som handlar om kärlek, pengar och familjerelationer och spelas på arabiska, svenska och engelska med textning.

Egyptiern Ahmed El Attar, som är en av de mest framstående dramatiker och regissörer, både skrev och regisserade föreställningen och anses vara en viktig kulturell kraft i Egypten. Bland annat driver han Kairos största konstfestival, en studio för fristående scenkonstnärer och en digital plattform för samtida arabisk teater.

Nu tilldelar han en av huvudrollerna i hans senaste pjäs till 26-åringen från Södertälje.

Varli i föreställningen ”Maktens diskreta charm”. Pressbild: Sören Vilks.

– Jag saknade att spela på teater och när jag blev erbjuden rollen så blev jag såklart otroligt glad. Jag är som gladast när jag får göra det jag älskar, säger Nathalie Varli.

I föreställningen spelar Varli rollen som en syrisk kvinna som möter en svensk man på ett internationellt universitet. Båda kommer från rika familjer och under deras bröllop introduceras familjerna för varandra. Till en början försöker familjerna göra ett bra första intryck på varandra, men de visar sig snart att de har olika förväntningar och ambitioner.

Men att medverka på Kungliga dramaten är en ny erfarenhet, trots hennes långa historik som skådespelerska.

– Under repetitionerna så gick vi igenom en unik process där vi inte hade ett färdigskrivet manus, utan vi fick scen för scen varje vecka, men jag försökte att se det som en möjlighet att lära mig och det var en tuff men väldigt givande process. Utöver det så fick jag lära mig att prata med olika dialekter och jag hade röstcoachning varannan vecka. För mig handlar det väldigt mycket om processen som tar oss till slutmålet. Att jag fick möjligheten att utmana mig själv är en del av det roliga, säger hon.

– Det har varit en av de roligaste projekten jag har jobbat med och jag kommer bära med mig det livet ut, säger Nathalie Varli till Telgenytt.

Skådespelerskan Nathalie Varli från Södertälje. Foto: Alexander Isa.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 mars 2023 18:15
Senast uppdaterad: 29 mars 2023 19:56

Liberalerna: Dags att stärka det svenska medborgarskapet

Svenska flaggan Nationaldagen Pixabay

Foto: Pixabay.

I dagarna firar vi Sveriges nationaldag och i samband med det välkomnas nya svenska medborgare i Södertälje kommuns gemenskap under en medborgarskapsceremoni. Som ny svensk medborgare behöver man dock mer än ett svenskt pass och jordgubbstårta – man behöver en ärlig chans att bli en del av det svenska samhället.

Medborgarskapet är biljetten in i det svenska samhället och bör vara ett kvitto på att integrationen har fungerat och att man har blivit en del av det svenska samhället. Så är det inte idag.

Liberalerna har länge arbetat för att höja medborgarskapets status, till exempel med språkkrav för medborgarskap och medborgarskapsceremonier, för att fira att fler vill bli en del av vår gemenskap och förstår vad det innebär.

Idag kan man få sitt medborgarskapsdiplom utan att kunna läsa vad som står på det. Det är ett misslyckande för inkluderingstanken och integrationen. Liberalernas integrationspolitik har som mål att de som kommer till Sverige ska bli medborgare och fullt ut ingå i samhällsgemenskapen. Att kunna svenska språket är en nyckel till att bli en del av samhället, skaffa sig ett jobb och förverkliga sina drömmar.

Gruppledaren för Liberalerna i Södertälje, Metin Hawsho.

I takt med att vi kräver mer av alla som vill bli svenska medborgare blir medborgarskapet ännu mer värt att fira. Att någon ansträngt sig för att lära sig vårt språk och hur den svenska demokratin fungerar är värt att uppmärksamma. 

Därför föreslår Liberalerna: 

  • Inrätta svenska språkets dag. På samma sätt som vi firar andra betydelsefulla dagar, nationaldagen eller FN-dagen, borde vi fira alla de som lär sig det svenska språket.
  • Bättre medborgarskapsceremonier. Medborgarskapsceremonierna bör bli mer högtidliga. De som blir medborgare bör därför få en medborgarskapsmedalj i samband med ceremonin.
  • Personligt medborgarskapssamtal. Förutom kravpå kunskaper i svenska och om det svenska samhället, anser Liberalerna att ansökan om medborgarskap ska inkludera ett personligt möte – ett medborgarskapssamtal. Samtalet syftar till att förklara och diskutera vad det svenska medborgarskapet innebär och vilka rättigheter och skyldigheter det medför.

Liberalerna vill välkomna fler nya svenska medborgare till den svenska gemenskapen. Det är värt att fira en dag som nationaldagen.

Metin Hawsho, Gruppledare för Liberalerna i Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2023 21:58

BILDEXTRA: Här firar Bergvik 60 år

DSC_0011

Foto: Alexander Isa

Under lördagen firade Bergvik sitt imponerande 60-årsjubileum med en välbesökt tillställning som pågick från klockan 11 till 15:00. Det bjöds på en rad spännande aktiviteter och möjlighet att träffa lokala företrädare.

Bergvik fyllde hela 60 år och det skulle självklart firas ordentligt. Under den soliga lördagen bjöd området in till en festlig tillställning som lockade besökare i alla åldrar.

Bland annat var Bokbussen på plats för att erbjuda möjligheten att låna och läsa något spännande under sommaren. Barnen hade fullt upp med roliga aktiviteter som fiskdamm, hoppborg och en spännande tipspromenad med chans att vinna fina priser. Dessutom hade man chansen att träffa representanter från Telge Bostäder och Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn för att diskutera viktiga ärenden och få information.

För de som blev hungriga fanns det möjlighet att avnjuta färska och smakrika hamburgare från den omtyckta Berdman Burgers och Aleksandar Leskinens vid stekplattan, som serverade sina läckra kreationer under hela evenemanget. Och för att stilla sötsuget bjöds det självklart på fika till alla besökare.

Läs även: – Atze förverkligade sin dröm – Nu rullar familjen fram succén

Bokbussen på plats. Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman från Södertäljes stadsbiblotek. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juni 2023 18:12
Senast uppdaterad: 5 juni 2023 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors