Företag i fokus:

Så skapar vi ett tryggare Södertälje

AADC2AC5-98C9-46E4-A316-3CE0F7F501EA

Lovisa-Teolinda Gjorgjieva (KD),Tf gruppledare och Robert Halef (KD).

Södertälje är en fantastisk kommun. Vi har en härlig mix av invånare, sjudande småföretagande och världsledande storföretag, en riktig stadskärna och stora valmöjligheter i boendet, inte minst på en naturskön landsbygd. Men ett mörkt moln kastar sin djupa skugga över Kringelstan, nämligen kriminaliteten och den långa raden av mord och sprängattentat på senare tid.

Kristdemokraterna har i den tidigare majoriteten arbetat hårt för att få bukt med fusk och bedrägerier. Det har handlat om att minska överutnyttjandet av våra välfärdssystem, skärpa bakgrundskontrollerna av såväl kommunanställda som företag som vill bygga och verka i Södertälje samt agera mot sopdumpning och olovlig markanvändning. För ett par år sedan startade också en myndighetssamverkan mot den organiserade brottsligheten – PAX -som lovar gott. Men uppenbarligen räcker inte detta, utan vi måste göra mer.

KD gick till val på att öka Södertäljebornas trygghet. Vi lanserade därför i höstens skuggbudget dels ett ”omsorgs och trygghetspaket”, dels ett ”miljö- och stadsbyggnadspaket”. Totalt satsar vi drygt 40 miljoner kronor mer i drift och investeringar på trygghetsskapande åtgärder jämfört med S-M-MP-styret.

I våra paket föreslår vi bland annat anställning av kommunala ordningsvakter i centrum och bostadsområdena, fler trygghetskameror – som ju har blivit brottsoffrens bästa vänner – på utsatta platser, krafttag mot nedskräpning och illegal sopdumpningen – gärna med hjälp av ”sopspioner” som kan ta förövare på bar gärning – utökad avhopparverksamhet för gängkriminella som vill lämna den brottsliga banan och starta om på nytt och en kontaktpolis stationerad vid varje kommunal skola och fritidsgård.

Vi passar också på att slå ett slag för bättre trafiksäkerhet för gående, cyklister och bilister genom en kraftfull utbyggnad av ett sammanhängande nät av gång- och cykelvägar. Alltför många inkommande cykelbanor till Södertälje centrum slutar idag abrupt och cyklisten tvingas ut i ett trafikinferno. Vi satsar även rejält på gatuunderhållet i syfte att reparera farliga potthåll och andra vägskador.

KD vill verka för en tryggare stad. Bild: Alexander Isa.

Vi vet av erfarenhet att förebyggande sociala insatser är betydelsefulla för tryggheten. Ännu en familjecentral, nu i Ronna, kan stödja småbarnsföräldrarnas situation. Lyckosamma och uppskattade familjecentraler har redan kommit på plats i Geneta och Hovsjö. Överhuvudtaget kan medborgarnas upplevda trygghet stärkas genom fler mötesplatser i stadsdelarna, gärna i bred samverkan med civilsamhällets församlingar och föreningar.

Det viktigaste sättet att långsiktigt bekämpa brottslighet är genom att arbeta förebyggande. I det här sammanhanget går det inte att underskatta vuxnas ansvar gentemot barn och unga, särskilt familjens fostrande roll. Samhället måste också ge tydliga signaler om vad som är rätt och fel. En snabb reaktion på begångna brott, även av unga människor, och en ökad upptäcktsrisk kan inte nog betonas.

Vi kan göra mycket för att öka Södertäljebornas trygghet, men vi kan inte göra allt. Det behövs draghjälp från staten. KD välkomnar därför att den borgerliga regeringen kommer med en lång rad av efterlängtade lagskärpningar och skarpa åtgärder för att få bukt med den kriminalitet som plågar oss idag – skjutningar, sprängningar, bilbränder, bedrägerier och underminering av våra välfärdssystem.

Med gemensamma krafter kan staten, kommunen och civilsamhället bryta den negativa trenden och lägga grunden till ett tryggare och mer attraktivt för alla oss boende och verksamma i Södertälje. Därför deltar vi kristdemokrater i Stå upp för Södertälje-manifestationen, för ett tryggt och mer aktivt Södertälje. 

Lovisa-Teolinda Gjorgjieva (KD),Tf gruppledare
Robert Halef (KD), Ordförande Södertäljes partiavdelning

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 27 mars 2023 16:45

Stor polisinsats – Två personer rånade med pistol och kniv

Polis-4

Arkivbild

Just nu pågår en stor polisinsats i Mariekäll med flera patruller. Enligt polisens uppgifter har två personer blivit rånade med ett pistolliknande föremål av flera gärningspersoner.

(Annonslänk)

Klockan 15.22 på torsdagseftermiddagen inträffade ett rån i Mariekälla, vilket resulterade i att fler polispatruller kallades in för att inleda en omfattande sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna.

Enligt polisens uppgifter blev två personer rånade av tre maskerade gärningspersoner, beväpnade med ett pistolliknande föremål och en kniv. De ska ha tvingat tvingade offren att lämna ifrån sig en mobiltelefon och en klocka innan de snabbt försvann från platsen.

En person uppges ha blivit misshandlad, men det finns inga rapporter om att denne har behövt uppsöka sjukvård.

De svartklädda och maskerade gärningspersonerna är ännu på fri fot trots insatser från flera polisresurser för att gripa dem. En utredning om grovt rån har inletts.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 17:27
Senast uppdaterad: 18 april 2024 18:03

Stort tryck inför Swedish Workshop i Södertälje

Foto: Visit Sweden

Foto: Visit Sweden

Södertälje står i fokus när Visit Sweden arrangerar Swedish Workshop, ett av sina mest framstående internationella mötesevenemang för resebranschen. En ökad efterfrågan, särskilt från amerikanska reseaktörer, har lett till att arrangören nu måste tacka nej ytterligare anmälningar.

I år arrangeras Swedish Workshop, som är Sverige främsta mötesplats för internationella reseaktörer och den svenska besöksnäringen, i Södertälje den 24–25 april. Evenemanget, som har en lång tradition sedan 1984, har detta år sett ett exceptionellt internationellt intresse, med över 80 aktörer från olika länder anmälda till deltagande. Det starkaste intresset kommer från amerikanska reseaktörer, vilket har lett till att Visit Sweden, för första gången, har behövt tacka nej till ytterligare deltagare från USA.

– Trycket är så pass stort att vi dessvärre måste begränsa antalet amerikanska aktörer på Swedish Workshop nu för att få plats med andra, vilket så klart är lite trist, säger Visit Swedens vd Susanne Andersson.

(Annonslänk)

Detta ökade intresse för Sverige som turistdestination stöds av ny Google-statistik, vilket speglar det växande globala nyfikenheten på Sverige. Med ett uppdrag från den svenska regeringen att marknadsföra landet som en attraktiv destination, står Visit Sweden inför den positiva utmaningen att balansera efterfrågan med möjligheterna till interaktion och nätverkande under evenemanget.

Årets upplaga av Swedish Workshop samordnas även med den globala hållbarhetskongressen GSTC2024, som hålls av Global Sustainable Tourism Council på Kungliga Djurgården i Stockholm. Denna unika möjlighet att delta i båda evenemangen understryker Sveriges engagemang för hållbar turism och innovation inom besöksnäringen.

Med en vision om att Sverige ska vara världens mest hållbara och attraktiva resmål senast år 2030, är Swedish Workshop en kritisk del i Visit Swedens strategi att främja hållbart resande och långsiktigt värde för både besökare och de lokala samhällena.

– Det är tydligt att det internationella intresset för Sverige som resmål är stort. Vi ska titta på om vi kan göra något ytterligare för alla de amerikanska researrangörer som vill hitta partners i Sverige, eftersom alla inte kommer att få plats, säger Anneli Crichlow som är Visit Swedens evenemangsansvarige för Swedish Workshop.

Swedish Workshop sätter Södertälje på kartan.

– Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att visa staden från sin bästa sida och låta besökarna upptäcka Södertälje som besöksmål. Det är viktigt både ur ett turismekonomiskt perspektiv – och att vi bygger en stolthet hos oss som bor och arbetar här. Södertälje har mycket att erbjuda, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City

Läs även: – Södertälje värd för ett stort internationellt evenemang

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 16:00
Senast uppdaterad: 18 april 2024 16:04

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors