Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Så skapar vi ett tryggare Södertälje

AADC2AC5-98C9-46E4-A316-3CE0F7F501EA

Lovisa-Teolinda Gjorgjieva (KD),Tf gruppledare och Robert Halef (KD).

Södertälje är en fantastisk kommun. Vi har en härlig mix av invånare, sjudande småföretagande och världsledande storföretag, en riktig stadskärna och stora valmöjligheter i boendet, inte minst på en naturskön landsbygd. Men ett mörkt moln kastar sin djupa skugga över Kringelstan, nämligen kriminaliteten och den långa raden av mord och sprängattentat på senare tid.

Kristdemokraterna har i den tidigare majoriteten arbetat hårt för att få bukt med fusk och bedrägerier. Det har handlat om att minska överutnyttjandet av våra välfärdssystem, skärpa bakgrundskontrollerna av såväl kommunanställda som företag som vill bygga och verka i Södertälje samt agera mot sopdumpning och olovlig markanvändning. För ett par år sedan startade också en myndighetssamverkan mot den organiserade brottsligheten – PAX -som lovar gott. Men uppenbarligen räcker inte detta, utan vi måste göra mer.

KD gick till val på att öka Södertäljebornas trygghet. Vi lanserade därför i höstens skuggbudget dels ett ”omsorgs och trygghetspaket”, dels ett ”miljö- och stadsbyggnadspaket”. Totalt satsar vi drygt 40 miljoner kronor mer i drift och investeringar på trygghetsskapande åtgärder jämfört med S-M-MP-styret.

I våra paket föreslår vi bland annat anställning av kommunala ordningsvakter i centrum och bostadsområdena, fler trygghetskameror – som ju har blivit brottsoffrens bästa vänner – på utsatta platser, krafttag mot nedskräpning och illegal sopdumpningen – gärna med hjälp av ”sopspioner” som kan ta förövare på bar gärning – utökad avhopparverksamhet för gängkriminella som vill lämna den brottsliga banan och starta om på nytt och en kontaktpolis stationerad vid varje kommunal skola och fritidsgård.

Vi passar också på att slå ett slag för bättre trafiksäkerhet för gående, cyklister och bilister genom en kraftfull utbyggnad av ett sammanhängande nät av gång- och cykelvägar. Alltför många inkommande cykelbanor till Södertälje centrum slutar idag abrupt och cyklisten tvingas ut i ett trafikinferno. Vi satsar även rejält på gatuunderhållet i syfte att reparera farliga potthåll och andra vägskador.

KD vill verka för en tryggare stad. Bild: Alexander Isa.

Vi vet av erfarenhet att förebyggande sociala insatser är betydelsefulla för tryggheten. Ännu en familjecentral, nu i Ronna, kan stödja småbarnsföräldrarnas situation. Lyckosamma och uppskattade familjecentraler har redan kommit på plats i Geneta och Hovsjö. Överhuvudtaget kan medborgarnas upplevda trygghet stärkas genom fler mötesplatser i stadsdelarna, gärna i bred samverkan med civilsamhällets församlingar och föreningar.

Det viktigaste sättet att långsiktigt bekämpa brottslighet är genom att arbeta förebyggande. I det här sammanhanget går det inte att underskatta vuxnas ansvar gentemot barn och unga, särskilt familjens fostrande roll. Samhället måste också ge tydliga signaler om vad som är rätt och fel. En snabb reaktion på begångna brott, även av unga människor, och en ökad upptäcktsrisk kan inte nog betonas.

Vi kan göra mycket för att öka Södertäljebornas trygghet, men vi kan inte göra allt. Det behövs draghjälp från staten. KD välkomnar därför att den borgerliga regeringen kommer med en lång rad av efterlängtade lagskärpningar och skarpa åtgärder för att få bukt med den kriminalitet som plågar oss idag – skjutningar, sprängningar, bilbränder, bedrägerier och underminering av våra välfärdssystem.

Med gemensamma krafter kan staten, kommunen och civilsamhället bryta den negativa trenden och lägga grunden till ett tryggare och mer attraktivt för alla oss boende och verksamma i Södertälje. Därför deltar vi kristdemokrater i Stå upp för Södertälje-manifestationen, för ett tryggt och mer aktivt Södertälje. 

Lovisa-Teolinda Gjorgjieva (KD),Tf gruppledare
Robert Halef (KD), Ordförande Södertäljes partiavdelning

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 mars 2023 04:00
Senast uppdaterad: 27 mars 2023 16:45

Liberalerna: Dags att stärka det svenska medborgarskapet

Svenska flaggan Nationaldagen Pixabay

Foto: Pixabay.

I dagarna firar vi Sveriges nationaldag och i samband med det välkomnas nya svenska medborgare i Södertälje kommuns gemenskap under en medborgarskapsceremoni. Som ny svensk medborgare behöver man dock mer än ett svenskt pass och jordgubbstårta – man behöver en ärlig chans att bli en del av det svenska samhället.

Medborgarskapet är biljetten in i det svenska samhället och bör vara ett kvitto på att integrationen har fungerat och att man har blivit en del av det svenska samhället. Så är det inte idag.

Liberalerna har länge arbetat för att höja medborgarskapets status, till exempel med språkkrav för medborgarskap och medborgarskapsceremonier, för att fira att fler vill bli en del av vår gemenskap och förstår vad det innebär.

Idag kan man få sitt medborgarskapsdiplom utan att kunna läsa vad som står på det. Det är ett misslyckande för inkluderingstanken och integrationen. Liberalernas integrationspolitik har som mål att de som kommer till Sverige ska bli medborgare och fullt ut ingå i samhällsgemenskapen. Att kunna svenska språket är en nyckel till att bli en del av samhället, skaffa sig ett jobb och förverkliga sina drömmar.

Gruppledaren för Liberalerna i Södertälje, Metin Hawsho.

I takt med att vi kräver mer av alla som vill bli svenska medborgare blir medborgarskapet ännu mer värt att fira. Att någon ansträngt sig för att lära sig vårt språk och hur den svenska demokratin fungerar är värt att uppmärksamma. 

Därför föreslår Liberalerna: 

  • Inrätta svenska språkets dag. På samma sätt som vi firar andra betydelsefulla dagar, nationaldagen eller FN-dagen, borde vi fira alla de som lär sig det svenska språket.
  • Bättre medborgarskapsceremonier. Medborgarskapsceremonierna bör bli mer högtidliga. De som blir medborgare bör därför få en medborgarskapsmedalj i samband med ceremonin.
  • Personligt medborgarskapssamtal. Förutom kravpå kunskaper i svenska och om det svenska samhället, anser Liberalerna att ansökan om medborgarskap ska inkludera ett personligt möte – ett medborgarskapssamtal. Samtalet syftar till att förklara och diskutera vad det svenska medborgarskapet innebär och vilka rättigheter och skyldigheter det medför.

Liberalerna vill välkomna fler nya svenska medborgare till den svenska gemenskapen. Det är värt att fira en dag som nationaldagen.

Metin Hawsho, Gruppledare för Liberalerna i Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2023 21:58

BILDEXTRA: Här firar Bergvik 60 år

DSC_0011

Foto: Alexander Isa

Under lördagen firade Bergvik sitt imponerande 60-årsjubileum med en välbesökt tillställning som pågick från klockan 11 till 15:00. Det bjöds på en rad spännande aktiviteter och möjlighet att träffa lokala företrädare.

Bergvik fyllde hela 60 år och det skulle självklart firas ordentligt. Under den soliga lördagen bjöd området in till en festlig tillställning som lockade besökare i alla åldrar.

Bland annat var Bokbussen på plats för att erbjuda möjligheten att låna och läsa något spännande under sommaren. Barnen hade fullt upp med roliga aktiviteter som fiskdamm, hoppborg och en spännande tipspromenad med chans att vinna fina priser. Dessutom hade man chansen att träffa representanter från Telge Bostäder och Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn för att diskutera viktiga ärenden och få information.

För de som blev hungriga fanns det möjlighet att avnjuta färska och smakrika hamburgare från den omtyckta Berdman Burgers och Aleksandar Leskinens vid stekplattan, som serverade sina läckra kreationer under hela evenemanget. Och för att stilla sötsuget bjöds det självklart på fika till alla besökare.

Läs även: – Atze förverkligade sin dröm – Nu rullar familjen fram succén

Bokbussen på plats. Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman från Södertäljes stadsbiblotek. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juni 2023 18:12
Senast uppdaterad: 5 juni 2023 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors