Företag i fokus:

Annons

Tony Garabet (KD) – ”Vapes utgör en allvarlig hälsorisk”

336597494_1391145591686316_4710090875247248957_n

Södertäljeprofilen, Tony Garabet (KD)

Vapes, ett annat ord för elektroniska cigaretter, utgör en allvarlig hälsorisk för våra ungdomar. Det är således av största och yttersta vikt att vi talar om den farliga användningen av dem. 

Södertälje har en skyldighet, att agera och motverka användningen av dem – inte minst i anslutning till våra skolor. Det är särskilt oroande att elektroniska cigaretter säljs av ungdomar till ungdomar i skolor och runt omkring våra skolor i staden. Det finns således ett stort behov av ökad kunskap när det gäller elektroniska cigaretter och dess hälsoeffekter. 

Elektroniska cigaretter innehåller en mängd kemikalier som kan leda till flera hälsorisker, inte minst vid inandningen av förångad e-cigarettvätska. Det har en studie från Göteborgs universitet, på uppdrag av Länsstyelsen, bevisat.

Att dagens ungdomar köper elektroniska cigaretter via internt och säljer vidare till andra skapar en stor oro. Så kallade Vapes finns i tusentals varianter att köpa vilket gör dem väldigt svårstuderade i helhet.

”Skolorna bör verka för en nolltoleranspolicy”

Det är oerhört viktigt att föräldrar, skolor och allmänhet är medvetna om hälsoriskerna och agerar för att främja en god hälsa hos våra ungdomar.

Södertälje och dess invånare har ett ansvar att ta itu med frågan och motverka användningen av elektroniska cigaretter, främst på våra skolor. Skolorna i sin tur bör verka för en nolltoleranspolicy samt upplysa och utbilda eleverna om de faror som är förknippade med användningen. Föräldrar bör få mer information om riskerna, så att de kan prata med sina barn och uppmuntra dem att avstå. 

Allmänheten i Södertälje har också en viktig roll genom att stödja initiativ som syftar till att minska användningen av elektroniska cigaretter.  Det är viktigt att skapa en medvetenhet om de faror som förknippas med elektroniska cigaretter samt att arbeta för en minskad tillgång för unga människor.

Södertälje måste ta sitt ansvar och agera. Användningen av elektroniska cigaretter måste motarbetas – för våra ungdomars bästa. Tillsammans kan vi främja en hälsosam livsstil för kommande generationer.

Tony Garabet, Kristdemokraterna Södertälje.

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 mars 2023 18:14
Senast uppdaterad: 24 mars 2023 18:15

Stort polispådrag i centrum

IMG_9020

Läsarbild

Polisinsats centralt med flera enheter på plats onsdagskvällen.

Vid 19-tiden under onsdagskvällen drog en omfattande polisinsats igång i stadens centrum. Enligt ögonvittnen mobiliserades flera polisbilar som riktade in sig på Gallerian Kringlan bland andra platser.

– Poliserna gick snabbt ut ur bilarna och in i gallerian och andra stannade kvar ute, väldigt många poliser på plats, säger ett ögonvittne till telgenytt.

-Vi fick in ett tips vid 18:49 om att en person ska ha blivit jagad av några personer som eventuellt ska ha burit på ett vapenliknande föremål, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Insatsen pågick i ca 2 timmar och polisen kunde senare lämna utan resultat.

-Vi larmades till platsen efter vittnesuppgifter och säkra att inget har skett på platsen kunde vi lämna då vi inte hittade något, avslutar polisens presstalesperson.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2024 19:58
Senast uppdaterad: 21 februari 2024 20:25

Kvinna frisläppt efter misstanke om mord i Västergård

CBFDEE0A-15E7-49AA-B61B-E81E01E3FEA1

Foto: Shamash Oyal

Kvinna som tidigare anhölls misstänkt för mordet på en man i Södertälje har släppts fri efter att obduktionen visade att dödsfallet orsakades av fallskador.

Det var under söndagseftermiddagen som polisen kallades till Västergård. På plats påträffades en avliden 55-årig man med kraftiga skallskador i ett trapphus, och en kvinna greps senare misstänkt för mord. Obduktionen visade dock att mannen avlidit till följd av fallskador, vilket ledde till att åklagaren beslutade att släppa den anhållna kvinnan fri.

Bland annat framkommer uppgifter om att kvinnan kände offret och att inget mordvapen kunde hittas, vilket ytterligare stärker teorin att dödsfallet inte var resultatet av ett brott.

Polisens tekniker på plats efter dödsfallet i Västergård.
Foto: Shamash Oyal

Förundersökningen är dock inte helt avslutad. Polisen väntar fortfarande på kriminalteknikernas fullständiga utlåtande för att kunna fatta ett slutgiltigt beslut om huruvida utredningen ska läggas ned helt och misstankarna mot kvinnan avskrivas.

En kvinna som anhölls misstänkt för att ha mördat en man i Västergård, Södertälje, har släppts fri efter obduktionen visade att mannen dog av fallskador. Kvinnan greps efter att polisen larmats om ett bråk söndag eftermiddag och hittat mannen död i ett trapphus.

Åklagaren beslutade att släppa kvinnan, som var bekant med offret, eftersom det inte fanns bevis för att någon knuff skett. Ingen misstänkt mordvapen hittades, vilket ytterligare förstärkte osäkerheten om brott begåtts.

Förundersökningen fortsätter medan polisen väntar på ytterligare kriminalteknisk analys för att avgöra om utredningen ska läggas ned helt och kvinnans misstankar avskrivas.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2024 18:00
Senast uppdaterad: 21 februari 2024 17:03

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors