Debatt
🕝 2 minuter
"Tony Garabet (KD) - "Vapes utgör en allvarlig hälsorisk""
Publicerad 24 mars 2023 19:14
Uppdaterad 24 mars 2023 19:15
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Södertäljeprofilen, Tony Garabet (KD)

Vapes, ett annat ord för elektroniska cigaretter, utgör en allvarlig hälsorisk för våra ungdomar. Det är således av största och yttersta vikt att vi talar om den farliga användningen av dem. 

Södertälje har en skyldighet, att agera och motverka användningen av dem – inte minst i anslutning till våra skolor. Det är särskilt oroande att elektroniska cigaretter säljs av ungdomar till ungdomar i skolor och runt omkring våra skolor i staden. Det finns således ett stort behov av ökad kunskap när det gäller elektroniska cigaretter och dess hälsoeffekter. 

Elektroniska cigaretter innehåller en mängd kemikalier som kan leda till flera hälsorisker, inte minst vid inandningen av förångad e-cigarettvätska. Det har en studie från Göteborgs universitet, på uppdrag av Länsstyelsen, bevisat.

Att dagens ungdomar köper elektroniska cigaretter via internt och säljer vidare till andra skapar en stor oro. Så kallade Vapes finns i tusentals varianter att köpa vilket gör dem väldigt svårstuderade i helhet.

”Skolorna bör verka för en nolltoleranspolicy”

Det är oerhört viktigt att föräldrar, skolor och allmänhet är medvetna om hälsoriskerna och agerar för att främja en god hälsa hos våra ungdomar.

Södertälje och dess invånare har ett ansvar att ta itu med frågan och motverka användningen av elektroniska cigaretter, främst på våra skolor. Skolorna i sin tur bör verka för en nolltoleranspolicy samt upplysa och utbilda eleverna om de faror som är förknippade med användningen. Föräldrar bör få mer information om riskerna, så att de kan prata med sina barn och uppmuntra dem att avstå. 

Allmänheten i Södertälje har också en viktig roll genom att stödja initiativ som syftar till att minska användningen av elektroniska cigaretter.  Det är viktigt att skapa en medvetenhet om de faror som förknippas med elektroniska cigaretter samt att arbeta för en minskad tillgång för unga människor.

Södertälje måste ta sitt ansvar och agera. Användningen av elektroniska cigaretter måste motarbetas – för våra ungdomars bästa. Tillsammans kan vi främja en hälsosam livsstil för kommande generationer.

Tony Garabet, Kristdemokraterna Södertälje.

(Annonslänk)

Dela artikeln