Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Tony Garabet (KD) – ”Vapes utgör en allvarlig hälsorisk”

336597494_1391145591686316_4710090875247248957_n

Södertäljeprofilen, Tony Garabet (KD)

Vapes, ett annat ord för elektroniska cigaretter, utgör en allvarlig hälsorisk för våra ungdomar. Det är således av största och yttersta vikt att vi talar om den farliga användningen av dem. 

Södertälje har en skyldighet, att agera och motverka användningen av dem – inte minst i anslutning till våra skolor. Det är särskilt oroande att elektroniska cigaretter säljs av ungdomar till ungdomar i skolor och runt omkring våra skolor i staden. Det finns således ett stort behov av ökad kunskap när det gäller elektroniska cigaretter och dess hälsoeffekter. 

Elektroniska cigaretter innehåller en mängd kemikalier som kan leda till flera hälsorisker, inte minst vid inandningen av förångad e-cigarettvätska. Det har en studie från Göteborgs universitet, på uppdrag av Länsstyelsen, bevisat.

Att dagens ungdomar köper elektroniska cigaretter via internt och säljer vidare till andra skapar en stor oro. Så kallade Vapes finns i tusentals varianter att köpa vilket gör dem väldigt svårstuderade i helhet.

”Skolorna bör verka för en nolltoleranspolicy”

Det är oerhört viktigt att föräldrar, skolor och allmänhet är medvetna om hälsoriskerna och agerar för att främja en god hälsa hos våra ungdomar.

Södertälje och dess invånare har ett ansvar att ta itu med frågan och motverka användningen av elektroniska cigaretter, främst på våra skolor. Skolorna i sin tur bör verka för en nolltoleranspolicy samt upplysa och utbilda eleverna om de faror som är förknippade med användningen. Föräldrar bör få mer information om riskerna, så att de kan prata med sina barn och uppmuntra dem att avstå. 

Allmänheten i Södertälje har också en viktig roll genom att stödja initiativ som syftar till att minska användningen av elektroniska cigaretter.  Det är viktigt att skapa en medvetenhet om de faror som förknippas med elektroniska cigaretter samt att arbeta för en minskad tillgång för unga människor.

Södertälje måste ta sitt ansvar och agera. Användningen av elektroniska cigaretter måste motarbetas – för våra ungdomars bästa. Tillsammans kan vi främja en hälsosam livsstil för kommande generationer.

Tony Garabet, Kristdemokraterna Södertälje.

(Annonslänk)

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 mars 2023 18:14
Senast uppdaterad: 24 mars 2023 18:15

Liberalerna: Dags att stärka det svenska medborgarskapet

Svenska flaggan Nationaldagen Pixabay

Foto: Pixabay.

I dagarna firar vi Sveriges nationaldag och i samband med det välkomnas nya svenska medborgare i Södertälje kommuns gemenskap under en medborgarskapsceremoni. Som ny svensk medborgare behöver man dock mer än ett svenskt pass och jordgubbstårta – man behöver en ärlig chans att bli en del av det svenska samhället.

Medborgarskapet är biljetten in i det svenska samhället och bör vara ett kvitto på att integrationen har fungerat och att man har blivit en del av det svenska samhället. Så är det inte idag.

Liberalerna har länge arbetat för att höja medborgarskapets status, till exempel med språkkrav för medborgarskap och medborgarskapsceremonier, för att fira att fler vill bli en del av vår gemenskap och förstår vad det innebär.

Idag kan man få sitt medborgarskapsdiplom utan att kunna läsa vad som står på det. Det är ett misslyckande för inkluderingstanken och integrationen. Liberalernas integrationspolitik har som mål att de som kommer till Sverige ska bli medborgare och fullt ut ingå i samhällsgemenskapen. Att kunna svenska språket är en nyckel till att bli en del av samhället, skaffa sig ett jobb och förverkliga sina drömmar.

Gruppledaren för Liberalerna i Södertälje, Metin Hawsho.

I takt med att vi kräver mer av alla som vill bli svenska medborgare blir medborgarskapet ännu mer värt att fira. Att någon ansträngt sig för att lära sig vårt språk och hur den svenska demokratin fungerar är värt att uppmärksamma. 

Därför föreslår Liberalerna: 

  • Inrätta svenska språkets dag. På samma sätt som vi firar andra betydelsefulla dagar, nationaldagen eller FN-dagen, borde vi fira alla de som lär sig det svenska språket.
  • Bättre medborgarskapsceremonier. Medborgarskapsceremonierna bör bli mer högtidliga. De som blir medborgare bör därför få en medborgarskapsmedalj i samband med ceremonin.
  • Personligt medborgarskapssamtal. Förutom kravpå kunskaper i svenska och om det svenska samhället, anser Liberalerna att ansökan om medborgarskap ska inkludera ett personligt möte – ett medborgarskapssamtal. Samtalet syftar till att förklara och diskutera vad det svenska medborgarskapet innebär och vilka rättigheter och skyldigheter det medför.

Liberalerna vill välkomna fler nya svenska medborgare till den svenska gemenskapen. Det är värt att fira en dag som nationaldagen.

Metin Hawsho, Gruppledare för Liberalerna i Södertälje

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 juni 2023 21:58

BILDEXTRA: Här firar Bergvik 60 år

DSC_0011

Foto: Alexander Isa

Under lördagen firade Bergvik sitt imponerande 60-årsjubileum med en välbesökt tillställning som pågick från klockan 11 till 15:00. Det bjöds på en rad spännande aktiviteter och möjlighet att träffa lokala företrädare.

Bergvik fyllde hela 60 år och det skulle självklart firas ordentligt. Under den soliga lördagen bjöd området in till en festlig tillställning som lockade besökare i alla åldrar.

Bland annat var Bokbussen på plats för att erbjuda möjligheten att låna och läsa något spännande under sommaren. Barnen hade fullt upp med roliga aktiviteter som fiskdamm, hoppborg och en spännande tipspromenad med chans att vinna fina priser. Dessutom hade man chansen att träffa representanter från Telge Bostäder och Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn för att diskutera viktiga ärenden och få information.

För de som blev hungriga fanns det möjlighet att avnjuta färska och smakrika hamburgare från den omtyckta Berdman Burgers och Aleksandar Leskinens vid stekplattan, som serverade sina läckra kreationer under hela evenemanget. Och för att stilla sötsuget bjöds det självklart på fika till alla besökare.

Läs även: – Atze förverkligade sin dröm – Nu rullar familjen fram succén

Bokbussen på plats. Anna Palm Kåberg och Martin Ahlman från Södertäljes stadsbiblotek. Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juni 2023 18:12
Senast uppdaterad: 5 juni 2023 18:20

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors