Företag i fokus:

IT-entreprenör anmäler ICA för ”kartellverksamhet”

ICA pressbild

Pressbild: ICA

IT-entreprenören Jens Nylander, känd för MP3-företaget Jens of Sweden, har anmält Ica Gruppen till Konkurrensverket för misstänkt kartellverksamhet, det rapporterar tidningen Realtid.

Samtidigt som Lidl sänker priset på många varor för att stötta hushållen misstänks ICA för olagliga prissättningar enligt en anmälan till Konkurrensverket.

Jens Nylanders anmälan till Konkurrensverket om misstänkt kartellverksamhet handlar om tecken på olaglig samarbete mellan de olika Ica-handlarna, trots att de har separata bolag. Totalt har han analysera prissättningen på 16 olika varor med samma artikelnummer över 432 ICA butiker med samtliga profiler Nära, Supermarket, Kvantum och Maxi.

– När jag analyserade informationen såg jag många mönster, vilket gör att jag misstänker prissamarbete och kartellverksamhet. Det är för många indikationer i materialet som tyder på mönster som inte kan förklaras utan ytterligare arbete av myndigheter, säger Jens Nylander IT-entreprenören och analytikern till Realtid.

Kritiken mot de tre livsmedelsjättarna Coop, Ica och Axfood har ökat då matpriserna i Sverige har stigit kraftigt, samtidigt som de stora vd-bonusar har varit ett omdiskuterat ämne.

Trots att butikerna ska vara fristående handlare, har han identifierat misstankar om samarbeten och prissättning från centralt håll mellan Ica Gruppens livsmedelsbutiker som kan peka på kartellverksamhet.

Läs även: SENASTE NYTT: Lidl sänker och fryser priset på sina varor

Jens Nylander. Pressbild.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 mars 2023 10:59
Senast uppdaterad: 24 mars 2023 10:42

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 11:14

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors